tromaktiko: Διευκρινίσεις ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αίτησης Α21

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Διευκρινίσεις ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αίτησης Α21



Επιμέλεια: Διαλεκτή Αγγελή
Η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ.) σε σχετική ανακοίνωση της, δίνει...
οδηγίες και διευκρινίσεις για την ομαλή συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης Α21 για το νέο Επίδομα Παιδιού.

Στην περίπτωση που εμφανίζεται εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό του εκκαθαριστικού της εφορίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να πετάει εκτός τον δικαιούχο, η ΗΔΙΚΑ διευκρινίζει ότι λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που προκύπτουν από το Ε1 του φορολογικού έτους 2017.

Το ποσό που εμφανίζεται στην πλατφόρμα είναι το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, άμεσων και εξαρτώμενων, τα οποία αναφέρονται στο Α21 και πληρούν τα κριτήρια, έχουν δηλαδή τις προϋποθέσεις να επιδοτηθούν. Επιπλέον λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα, όταν το πραγματικό δηλωθέν υπολείπεται του τεκμαρτού.

Εάν τα προστατευόμενα μέλη δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια επειδή δεν ταυτοποιείται το επώνυμο με τον ΑΜΚΑ τους, τότε οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ. Αν δεν είναι σωστά τα στοιχεία, μπορούν να πάνε να το διορθώσουν σε κάποιο ΚΕΠ, ώστε να υπάρχει η σωστή πληροφορία και να μην εμφανίζεται ασυμφωνία.

Στη συνέχεια πρέπει να ακυρώσουν την αίτηση και να υποβάλλουν νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Τις πρώτες ώρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρατηρήθηκαν ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τα δεδομένα που παρέχονται από την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να μην εμφανίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις χωρίς χρέη και εκκρεμότητες. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Οι δικαιούχοι πρέπει να επιλέξουν τη λειτουργία «Ελεγχος και Αποθήκευση» στην αίτηση ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από την ΑΑΔΕ.

Από την ΗΔΙΚΑ διευκρινίζεται επίσης ότι πλέον ελέγχεται είναι η μόνιμη διαμονή τα τελευταία πέντε χρόνια και όχι το πλήθος των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων δέκα ετών, ενώ για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2000 δεν ζητείται πλέον ο ΑΦΜ.

Για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1999 και πριν, όπου απαιτείται ο ΑΦΜ, τότε οι δικαιούχοι πρέπει να τον αναζητήσουν στο μητρώο του ΑΜΚΑ.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί εκεί, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνεται ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21.

Στη συνέχεια η επίμαχη αίτηση πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Κάποια επιμέρους σημεία είναι τα εξής:

Οι διαζευγμένοι θα πρέπει να καταχωρίσουν τον αριθμό της δικαστικής απόφασης και το δικαστήριο που την εξέδωσε για παιδιά τα οποία είναι ανήλικα.

Δεν ζητείται να καταχωρηθεί η άδεια διαμονής, παρά μόνο να διορθωθούν στο μητρώο του ΑΜΚΑ το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία γέννησης και αυτό, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία αυτά εμφανίζονται να είναι διαφορετικά από την άδεια διαμονής. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος πρέπει να ακυρώσει την αίτηση και να υποβάλλει καινούρια, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ είναι άμεση.Οι δικαιούχοι απλά θα πρέπει να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλλουν νέα, ώστε να αντληθεί εκ νέου ο ΑΦΜ για τον ΑΜΚΑ του παιδιού.
Η ΑΑΔΕ διεξάγει ελέγχους σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις των τότε προστατευόμενων μελών και αν ο αιτών ή η σύζυγός του δεν ήταν δηλωμένοι στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους ως προστατευόμενα μέλη, τότε επιστρέφει το αποτέλεσμα.

Η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ε1 των αιτούντων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους τα έτη 2014 έως και 2018. Δεν απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών για την απόδειξη της πενταετίας.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται επισύναψη δικαιολογητικών, το σύστημα προβάλει ειδική επισήμανση. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν απαιτείται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.
Λειτουργεί ήδη ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής, η οποία διορθώνει προβλήματα στην επιβεβαίωση του ονόματος στις άδειες διαμονής.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!