Υπήρχε μόνο μία ήπειρος η Πανγαία, αφού όλες οι σημερινές ήπειροι ήταν ενωμένες.
Οι ήπειροι «συναρμολογήθηκαν» σε ένα ενιαίο τμήμα πριν 335 εκατομμύρια χρόνια και η αποσυναρμολόγησή τους άρχισε να γίνεται σταδικά πριν περίπου 175 εκατομμύρια χρόνια.
Την εποχή που το χερσαίο κομμάτι της Γης ήταν ενωμένο η σημερινή Ελλάδα είχε χερσαία σύνορα με την Λιβύη, αλλά η Τουρκία, η Μικρά Ασία ή Ιωνία βρισκόταν, πάντά στα ανατολικά της! Με το σημερινό Αιγαίο επίσης να υπάρχει και να χωρίζει τις δύο χώρες, αλλά με την Ελλάδα να μην έχει έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποτελούσε μια νότια κλειστή θάλασσα για την Τουρκία.
Στα βόρεια, όμως η Τουρκία είχαν ένα τεράστιο ωκεανό οποίος σίγουρα θα την μετέτρεπε σε ναυτική οικονομική υπερδύναμη, καθώς ολόκληρη η ήπειρος, θα είχε έξοδο στο βοριοανατολικό της τμήμα από την Τουρκία, ενώ για την Ελλάδα δεν θα ίσχυες το ίδιο καθώς Βουλγαρία και ίσως Ρουμανία θα βρισκόντουσαν ενδιάμεσα της Ελλάδας και του βόρειου αχανούς ωκεανού.
ενώ η Ιταλία κάνει την έκπληξη, καθώς έχει για γείτονα της την Τυνησία.
Το χερσαίο τμήμα της Γης ως ένα ενιαίο τμήμα.
Φωτογραφία: LucasVB
Ερχόμενοι στο σήμερα, ένας καλλιτέχνης ο Μάσιμο Πιέτρόμπον δημιούργησε έναν σύγχρονο χάρτη, ο οποίος δεν δείχνει πως συνορεύουν οι χώρες γεωγραφικά, αλλά πολιτικά.
Στον συγκεκριμένο χάρτη, λοιπόν, η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πια νησί, αλλά συνορεύει με την Γαλλία, την Νορβηγία και την Ιρλανδία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν γύρω τους το Μαρόκο, την Μαυριτανία, την Σενεγάλη και την Κούβα.
Η διάσπαση σε 5 ηπείρους. Φωτογραφία: United States Geological Survey
Από την άλλη πλευρά, ο Καναδάς συνορεύει με την Δανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο, καθώς επίσης γειτονική χώρα της Ισπανίας είναι η Αλγερία.
Η χώρα μας συνορεύει με την Λιβύη, ενώ η Ιταλία κάνει την έκπληξη, καθώς έχει για γείτονα της την Τυνησία.
Σύγχρονος πολιτικός χάρτης. Φωτογραφία: Massimo Pietobon