tromaktiko: 4+1 συνήθειες για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (Η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι μία από αυτές)

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

4+1 συνήθειες για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (Η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι μία από αυτές)



Ένα ποτήρι κρασί ανά ημέρα, σε συνδυασμό με...
μια υγιεινή διατροφή, την άσκηση και το κάπνισμα, μπορεί να βοηθήσει να προσθέσετε πάνω από μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής σας!

Ξέρετε ότι πρέπει να ασκηθείτε, να φάτε καλά και να κάνετε όλα τα άλλα "υγιεινά" πράγματα που σας λέει ο γιατρός σας. Αλλά ξέρεις γιατί; Μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαντ κατέδειξε με ισχυρές αποδείξεις ότι αν διατηρούμε πέντε συγκεκριμένες συνήθειες στον τρόπο ζωής μας μπορούμε να αυξήσουμε τη ζωή μας μέχρι και δέκα χρόνια. Οι συνήθειες αυτές είναι  κατανάλωση υγιεινής διατροφής, άσκηση σε τακτικά διαστήματα, διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μη κάπνισμα και ναι, κατανάλωση οινοπνεύματος με μετριοπάθεια!

Προηγούμενες μελέτες έχουν φανερώσει αυτές τις συνήθειες ως παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η υιοθέτηση αυτών των παραγόντων του τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου στο περιοδικό Circulation, το περιοδικό American Heart Association για την έρευνα για καρδιαγγειακά νοσήματα, εξέτασε 34 χρόνια στοιχεία από 78.865 γυναίκες και 27 χρόνια στοιχεία από 44.354 άνδρες, τα οποία προέρχονται από τη μελέτη υγείας των νοσηλευτών και την παρακολούθηση των επαγγελματιών υγείας, Up Study, αντίστοιχα. Επιδίωξε να ποσοτικοποιήσει κατά πόσο αυτοί οι πέντε παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μακροβιότητα ζωής στις Η.Π.Α., όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος. (Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 31η θέση στον κόσμο για προσδόκιμο ζωής το 2015, με μέσο όρο 79,3 χρόνια.)


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν ασκούσαν καμία από τις πέντε υγιεινές συνήθειες είχαν μέσο προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 50 ετών άλλα 29 χρόνια, ενώ οι άνδρες που δεν ασκούσαν καμία από τις συνήθειες είχαν μέσο προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 50 ετών άλλα 25,5 χρόνια. Αλλά για εκείνους που υιοθέτησαν και τους πέντε παράγοντες, το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 50 ετών αναμενόταν να είναι 43,1 έτη για τις γυναίκες και 37,6 έτη για τους άνδρες.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που συντηρούσαν τις πέντε υγιείς συνήθειες υπολογίζεται ότι ζουν κατά μέσο όρο 14 χρόνια περισσότερο από όσους δεν ασκούσαν καμία από τις συνήθειες. Η διαφορά στους άνδρες ήταν περίπου 12 χρόνια. Όσο περισσότερες συνήθειες ακολουθεί κάποιος, τόσο μεγαλύτερο είναι το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που διατήρησαν και τις πέντε υγιείς συνήθειες ήταν κατά 82% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 65% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούσαν καμία από τις συνήθειες.


Όσον αφορά στο αλκοόλ, όσοι έπιναν μετριοπαθώς - 5 έως 15 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες και 5 έως 30 γραμμάρια ημερησίως για τους άνδρες (ή περίπου ένα ποτήρι κρασί ανά ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους όσοι έπιναν πολύ αλλά και από όσους απείχαν. Ωστόσο, οι ερευνητές της μελέτης τονίζουν ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να πίνετε αλκοόλ με το πρόσχημα της επέκτασης της ζωής σας.

Δυστυχώς, λιγότερο από το 2% των ανθρώπων στις μελέτες παρακολούθησαν και τις πέντε συνήθειες.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!