tromaktiko: 5 ερωτήσεις που θα έπρεπε -αλλά ντρέπεσαι- να κάνεις στον γυναικολόγο σου

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

5 ερωτήσεις που θα έπρεπε -αλλά ντρέπεσαι- να κάνεις στον γυναικολόγο σου



Οσο κι αν εμπιστεύεστε τον γυναικολόγο σας, σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που...
ντρέπεστε να τον ρωτήσετε.

Οι γυναικολόγοι αποκαλύπτουν τις 5 ερωτήσεις που πρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουμε στους γιατρούς μας.

1. Πώς θα ξέρω αν έχω κολπική λοίμωξη;
Τα σκούρα πράσινα ή καφέ υγρά του κόλπου που έχουν άσχημη οσμή, είναι συχνά ένα σημάδι λοίμωξης και θα πρέπει να αναφέρεται στον γυναικολόγο σας. Οι περισσότερες μολύνσεις σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή αλλά όχι πάντα -μπορούν επίσης να προκληθούν από ένα ταμπόν που έχει παραμείνει στον κόλπο για πολλή ώρα ή κακή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Οποιαδήποτε αλλαγή που δεν είναι ευχάριστη πρέπει να ελέγχεται.

2. Συχνά έχω αίμα μετά το σ..ξ. Είναι φυσιολογικό;

Η αιμορραγία μετά το σ..ξ μπορεί να είναι φυσιολογική, αλλά δεν πρέπει να αγνοείται. Αν παρατηρήσετε αίμα, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε, αλλά εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά πρέπει να κάνετε μερικές εξετάσεις. Η αιμορραγία μπορεί απλώς να οφείλεται σε έναν ευαίσθητο τράχηλο, αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται από κολπική βλάβη, κάτι που πρέπει να εξεταστεί και σπάνια μπορεί να είναι καρκίνος.

3. Πότε είναι πολύ νωρίς για την εμμηνόπαυση;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την εμμηνόπαυση. Περίπου το 5-10% των γυναικών εισέρχεται στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 46 ετών -και τα συμπτώματα ξενικούν δέκα χρόνια νωρίτερα. Αν έχετε συμπτώματα όπως «βαρύ» κεφάλι, έλλειψη ενέργειας ή αισθάνεστε πολύ κουρασμένες και με χαμηλή λίμπιντο, θα μπορούσε να φταίει η εμμηνόπαυση.

4. Κινδυνεύω να αποβάλω αν μείνω έγκυος μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών;

Υπάρχει ένας μύθος ότι δεν πρέπει να μείνετε έγκυος αμέσως μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών επειδή ο κίνδυνος αποβολής είναι μεγαλύτερος. Αν σταματήσετε τα χάπια με σκοπό να μείνετε έγκυος, μπορείτε να προσπαθήσετε αμέσως. Εάν δεν έχετε περίοδο και δείτε αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης περίπου οκτώ εβδομάδες μετά το χάπι, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν έχετε ωορρηξία.

5. Είμαι 50 ετών και έχω ακόμα περίοδο. Χρειάζεται να πάρω αντισυλληπτικά;
Ασφαλώς! Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικολόγων που συναντούν κάθε χρόνο μία ασθενή που διανύουν τα 50 χρόνια τους και άνω και εκπλήσσονται από μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη. Εάν εξακολουθείτε να έχετε περίοδο, χρειάζεστε ακόμα αντισυλληπτικά χάπια.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!