ερωτικές μας σχέσεις, τις φιλικές, την επαγγελματική μας ζωή, ακόμη και την υγεία μας. Ωστόσο, παρά την τεράστια σημασία τους, είναι λίγοι οι άνθρωποι που εστιάζουν στα συναισθήματά τους.
Οι άνθρωποι μιλούν σπανίως για τα συναισθήματά τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν μάθει πώς να τα διαχειρίζονται σωστά. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι, ακόμη κι αν είναι έξυπνοι ή επιτυχημένοι, πέφτουν σε λάθη που σαμποτάρουν την προσωπική τους ευτυχία.
Η ψυχοθεραπεύτρια, Amy Morin, αναφέρει στο Psychology Today τα πιο συχνά λάθη τα οποία έχει εντοπίσει όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύει με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
1. Άρνηση του συναισθήματος
Δεν είναι πολύ πιθανό να αγνοήσει κανείς το ότι έχει κόψει το πόδι του. Φροντίζουμε να θεραπεύσουμε τις σωματικές πληγές μας αμέσως και χωρίς δεύτερη Ωστόσο, είναι πολύ πιο πιθανό να αγνοήσουμε τα ψυχικά μας τραύματα.
Είτε τείνουμε να υποβαθμίζουμε αυτό που αισθανόμαστε λέγοντας για παράδειγμα: «Δεν με πολυνοιάζει που δεν πήρα αυτή τη δουλειά», είτε αρνούμαστε εντελώς τα συναισθήματά μας δηλώνοντας: «Όχι δεν είναι θυμωμένος», ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική. Είναι πολύ κοινή συμπεριφορά των ανθρώπων να δρουν λες και δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα, λες και δεν πονούν ή δεν θυμώνουν ποτέ. Βέβαια, το να μη δίνουμε σημασία στα συναισθήματά μας, δεν σημαίνει ότι αυτά δεν υπάρχουν.
Κάποιες φορές μπορεί να νιώθουμε άβολα να παραδεχτούμε τα συναισθήματά μας, αλλά μόνο μέσω αυτού του δρόμου θα καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις.
2. Αποφυγή των άβολων συναισθημάτων
Ο φόβος, η λύπη, η αμηχανία, ή απογοήτευση είναι μερικά μόνο από τα άσχημα συναισθήματα που κανείς δεν θέλει να νιώσει. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που κάνουν τα πάντα για να τα αποφύγουν, καταλήγοντας τελικά να περιορίσουν τη ζωή τους.
Πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αισθανθεί αμήχανα για να μπορέσει να εξελιχθεί ως άτομο. Πρέπει να βιώσουμε αρνητικά συναισθήματα, αν θέλουμε να βιώσουμε πραγματικά και τα θετικά . Κρατήστε στο μυαλό σας ότι αν αισθανόμασταν συνέχεια ευτυχισμένοι, δεν θα μπορούσαμε να το εκτιμήσουμε.
Κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία άβολη κατάσταση, καλό θα ήταν να την αντιμετωπίσουμε σαν μία ευκαιρία για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας.
3. Το εμμονικό κυνήγι της ευτυχίας
Η ευτυχία είναι η εμμονή της εποχής μας. Όλοι μιλούν για τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να αισθανθούμε ευτυχισμένοι. Η απόλυτη προσκόλληση στην ιδέα ότι πρέπει να αισθανθούμε ευτυχισμένοι, μπορεί να καταστρέψει αυτό που ζούμε τώρα. Η πεποίθηση ότι δεν είμαστε αρκετά ευτυχισμένοι δημιουργεί μία πίεση. Τρέχοντας από τη μία δραστηριότητα στην άλλη προσπαθώντας να «επιβάλλουμε» την ευτυχία έχει μόνο ένα σίγουρο αποτέλεσμα: το να αισθανθούμε χειρότερα για τη ζωή μας.
Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θυσιάζουν την μακροπρόθεσμη ικανοποίηση στη στιγμιαία ευχαρίστηση. Το να φάτε μία δεύτερη μερίδα από το επιδόρπιο μπορεί να ας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα εκείνη τη στιγμή. Επίσης, το να αφήσετε μία εργασία για να δείτε το αγαπημένο σας σόου στην τηλεόραση είναι σίγουρα πιο ευχάριστο και λιγότερο βαρετό. Ωστόσο, η στιγμιαία ευτυχία μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους μακροπρόθεσμα. Ο αυτοέλεγχος, ο οποίος συνεπάγεται ότι θα νιώσετε κάπως άβολα εκείνη τη στιγμή, θα σας κάνει τα νιώσετε καλύτερα αργότερα στην πορεία της ζωής σας.
Πηγή