Μπορεί να γνώριζες πως έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες...
λόγω κληρονομικότητας, μπορεί να έμεινες έγκυος με τη βοήθεια της επιστήμης ή απλά να ήσουν τυχερή! Σε κάθε περίπτωση, η δίδυμη κύηση είναι μια μοναδική και συγκλονιστική εμπειρία, απλά κάποια συναισθήματα και καταστάσεις πιθανόν θα είναι πιο έντονα ή αλλιώς εις διπλούν!
Τι αλλάζει σε μια δίδυμη κύηση
Μια δίδυμη κύηση θεωρείται εξ ορισμού «υψηλού κινδύνου». Αυτό όμως δε θα πρέπει να σε τρομάξει, αφού πλέον οι ειδικοί αντιμετωπίζουν μια υγιή εγκυμοσύνη διδύμων όπως και μια μονή. Η βασική διαφορά είναι πως στη δίδυμη κύηση θα κάνεις περισσότερες εξετάσεις και συχνότερα υπερηχογραφήματα, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο.
▶ Θα βλέπεις συχνότερα το γυναικολόγο σου: Μια δίδυμη εγκυμοσύνη χρειάζεται μεγαλύτερη παρακολούθηση σε όλη τη διάρκειά της. Εάν όλα πηγαίνουν καλά , θα κάνεις υπερηχογράφημα κάθε 3 εβδομάδες για να παρακολουθείται η ανάπτυξη των μωρών. Στο τρίτο τρίμηνο και όσο πλησιάζεις προς το τέλος, μπορεί να κάνεις υπερηχογράφημα κάθε 2 ή κάθε 1 εβδομάδα.
▶ Η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι πιο έντονη: Ο ένοχος είναι η ορμόνη ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη η οποία αυξάνεται πολύ τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Όταν είσαι έγκυος σε δίδυμα, η χοριακή είναι ακόμα υψηλότερη και αυτό οδηγεί σε εντονότερες ενοχλήσεις. Τα καλά νέα; Ακόμα και στις δίδυμες κυήσεις, μετά τη 12-14η εβδομάδα θα υποχωρήσουν τα επίπεδά της και θα νιώθεις καλύτερα.
▶ Όλες οι ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι εντονότερες: Από τον πόνο στην πλάτη και τη μέση και την ευαισθησία στο στήθος, μέχρι τη δυσκολία στον ύπνο και τις καούρες. Ωστόσο, τίποτε από αυτά δεν επηρεάζει την καλή πορεία της εγκυμοσύνης – απλά κάνει λίγο πιο δύσκολη τη ζωή σου!
▶ Και ναι, είναι φυσικό να έχεις μεγαλύτερη κοιλιά και να πάρεις περισσότερα κιλά: Σκέψου πως μέσα στην κοιλιά σου βρίσκονται δύο μωράκια, η μήτρα σου έχει μεγαλώσει περισσότερο και μπορεί να έχεις επίσης δύο πλακούντες και περισσότερο αμνιακό υγρό. Κατά μέσο όρο, μια έγκυος με δίδυμα παίρνει 15 κιλά συγκριτικά με τα 11 κιλά, που είναι ένας συνηθισμένος αριθμός σε μια μονή εγκυμοσύνη.
Γιατί η δίδυμη θεωρείται υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη;
Στην πραγματικότητα είναι αρκετά ασφαλής, θεωρητικά όμως σε μια δίδυμη ή τρίδυμη εγκυμοσύνη υπάρχουν ορισμένοι αυξημένοι κίνδυνοι για τη μητέρα και τα έμβρυα. Στις πιθανές επιπλοκές που είναι πιο συχνές σε μια δίδυμη εγκυμοσύνη ανήκει ο διαβήτης της κύησης που σχετίζεται με υψηλό σάκχαρο στο αίμα σου. Αντίστοιχα πιο πιθανή είναι η προεκλαμψία, που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεΐνη στα ούρα και πρήξιμο στα άκρα. Ωστόσο, οι τακτικές επισκέψεις και οι εξετάσεις που θα κάνεις θα εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν πρόβλημα και θα προλάβουν τις πιθανές επιπλοκές.
Επίσης, ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να θεωρηθεί πιο επικίνδυνος, γι’ αυτό πολλές δίδυμες κυήσεις ολοκληρώνονται με καισαρική τομή. Τέλος, είναι πολύ πιο πιθανό να γεννήσεις πρόωρα, ωστόσο θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γεννηθούν τα μωρά σου υγιή και να τα πάρεις σύντομα μαζί σου στο σπίτι.
Η ώρα του τοκετού
Οι περισσότερες δίδυμες κυήσεις τερματίζονται στις 36-37 εβδομάδες, δηλαδή «μπαίνοντας» στον 9ο μήνα. Τα μωρά αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους, αν και είναι πιθανό να είναι ελλιποβαρή και να χρειαστεί να μπουν για λίγες μέρες στη θερμοκοιτίδα. Και παρότι σε μια δίδυμη κύηση είναι πιθανότερο να γεννήσεις πρόωρα, σήμερα ακόμα και πολύ μικρά μωρά επιβιώνουν και μεγαλώνουν απολύτως υγιή ή χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας. Στατιστικά, είναι πιο πιθανό να γεννήσεις με καισαρική τομή, καθώς είναι υψηλότερες οι πιθανότητες ισχιακής προβολής, δηλαδή να «έρχεται» το ένα μωρό με τα πόδια αντί για το κεφαλάκι, με κίνδυνο να παρεμποδιστεί ο τοκετός. Αναπόφευκτη θεωρείται η καισαρική τομή σε δίδυμα μόνο όταν μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα (μονοχοριονικά). Σήμερα πολλοί γυναικολόγοι υποστηρίζουν πλέον το φυσιολογικό τοκετό σε μια ομαλή δίδυμη κύηση με κεφαλική προβολή των μωρών.
Μετά την ολοκλήρωση του τοκετού, η ανάρρωσή σου θα ακολουθήσει την ίδια πορεία μ’ εκείνη μιας γυναίκας που έχει γεννήσει ένα μωράκι. Εκμεταλλεύσου τις μέρες που θα παραμείνεις στο μαιευτήριο για να ξεκουραστείς όσο περισσότερο μπορείς και να εξοικειωθείς με τη φροντίδα των δύο νεογέννητων μωρών.
Πηγή