tromaktiko: "Εσείς που μας λέγατε προδότες ήρθε η ώρα να αναμετρηθείτε με την ιστορία. Οι γενιές που έρχονται δεν θα σας συγχωρήσουν λάθη. Ξαναδείτε τη Συμφωνία για να βελτιωθεί και όχι να υπογραφεί"

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

"Εσείς που μας λέγατε προδότες ήρθε η ώρα να αναμετρηθείτε με την ιστορία. Οι γενιές που έρχονται δεν θα σας συγχωρήσουν λάθη. Ξαναδείτε τη Συμφωνία για να βελτιωθεί και όχι να υπογραφεί"



Σημεία ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
Αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να ξεκινήσω από όσα απαράδεκτα έγιναν σήμερα το...
πρωί και να στηλιτεύσω με τη δική μου φωνή, με όση δύναμη έχω το εγκληματικό κάλεσμα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής σε στρατιωτικό πραξικόπημα και δολοφονική βία.

Η ανοχή ναζιστών και φασιστών είναι αδιανόητη και ασυγχώρητη. Μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω. Δεν πρέπει όμως, να ξεχνάμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, θέριεψε εκμεταλλευόμενο την άθλια ρητορική της προδοσίας, την άθλια ρητορική της αγανάκτησης που κι άλλοι την χρησιμοποιούσαν.

Θέλω να σταθώ σε στιγμές που και η ίδια προσωπικά έχω ζήσει. Είμαι σίγουρη ότι εάν δουν το βίντεο παλαιών κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν θα αισθανθούν καλά. Μας έχουν αποκαλέσει «Τσολάκογλου», «γερμανοτσολιάδες» και «προδότες».

Εγώ θα προσπαθήσω να μιλήσω σε αυτήν την πρόταση μομφής χωρίς να χρησιμοποιήσω βαρείς όρους. Δεν θα πω καν αυτό που είπε ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλαβάνος σήμερα στο ραδιόφωνο, ότι πρόκειται για συμφωνία υποταγής. Κατά τη γνώμη μας δεν πρόκειται για συμφωνία υποταγής. Πρόκειται για μια συμφωνία που έχει κάποια θετικά σημεία, αλλά και πολλά και σοβαρά αρνητικά.

Όταν συζητούμε στο Κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής, συζητούμε συνολικά για την κυβερνητική δράση. Συζητούμε και πάμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει εκ νέου η δεδηλωμένη. Δεδηλωμένη βέβαια θα υπάρξει, αλλά και δεν θα υπάρξει, διότι κατ’ ουσίαν η ακροδεξιά με την οποία κυβερνάτε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, έχει «πει και ξεπεί» πολλές φορές και κυρίαρχα, όσον αφορά το Μακεδονικό ζήτημα. Άρα, ο κόσμος δεν κοροϊδεύεται. Το «Ναι» στην Κυβέρνηση και το «Όχι» στην πρόταση δυσπιστίας όσων από τους συναδέλφους των ΑΝΕΛ ψηφίσουν αύριο, δεν μετράει, γιατί ο λαός ξέρει ότι

​​ουσιαστικά αύριο δεν θα υπάρχει ​πραγματική ​δεδηλωμένη.
Κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχετε προ πολλού χάσει κάθε δημοκρατικό νομιμοποιητικό έρεισμα πέρα από αυτή τη Συμφωνία. Γιατί εκλεγήκατε εκμεταλλευόμενοι ένα χυδαίο εμπόριο ελπίδας. Πουλήσατε αφειδώς απάτες. Μετά τις είπατε «αυταπάτες» και τις πουλήσατε όχι μόνο τον Γενάρη του 2015 αλλά και τον Σεπτέμβρη του 2015. Το ίδιο κάνετε και σήμερα, μιλώντας για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και για δίκαιη –δήθεν- ανάπτυξη.

Βλέπετε, σας χαλάει και τη σούπα ο κ. Ρέγκλινγκ ο οποίος και σήμερα ξαναμίλησε. Δεν σας αφήνει να ησυχάσετε, να πείτε ένα ωραίο παραμύθι πάλι. Επιμένει να σας διαψεύδει. Μέχρι το 2059 λέει θα υπάρχει έλεγχος και εποπτεία στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Με τις υγείες σας.

Το μόνο που καταφέρατε είναι η βίαιη στοχοποίηση, όχι μόνο των αδύναμων, αλλά και της μεσαίας τάξης. Είναι ακόμη νωπή η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα «αιματοβαμμένα» -δική σας ορολογία- πλεονάσματα που φέρνετε, ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2022, που πέφτουν στις πλάτες των συνταξιούχων, που τους αφήσατε χωρίς ΕΚΑΣ, που τους πετσοκόψατε τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, των χήρων που χάνουν κάθε οικονομικό στήριγμα, των άνεργων νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα, των υγιέστερων δυνάμεων αυτού του τόπου, των ανθρώπων που με μόχθο παλεύουν, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων, των επιστημόνων, που συνθλίβονται κάτω από το δυσβάστακτο βάρος δημευτικών φόρων και εισφορών που επιβάλατε.

Όμως αυτό θέλετε. Μια χώρα εξαναγκασμένη σε μόνιμη οικονομική και κοινωνική καχεξία. Μια χώρα που η Κυβέρνηση θα συντηρεί εξαρτημένους, εξαθλιωμένους και πένητες πολίτες. Εθισμένους στην πολιτική εξάρτηση, τον λαϊκισμό και το ψεύδος που συστηματικά καλλιεργείτε, με όχημα ένα συγκεντρωτικό κομματικό κράτος-«πατερούλη». Δεν υπάρχει θεσμικό αντίβαρο στο οποίο να μην έχετε επιτεθεί με ύπουλο και δόλιο τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή έχετε επιλέξει να έχετε συμμάχους τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Τη λαϊκή δεξιά επίσης, στην οποία προσφέρετε ασυλία, συγκαλύπτοντας τις μεγάλες ευθύνες της περιόδου 2004-2009. Γιατί δεν λέτε κάτι και γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ακόμα και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να λυθεί επιτέλους ένα διαχρονικό πρόβλημα το βλέπετε μικροκομματικά, ωφελιμιστικά και τυχοδιωκτικά. Διότι μέχρι τώρα ο κ. Καμμένος πότε κρυβόταν και πότε φανερωνόταν για να βγάλει τη σπάθα και να πει «δεν ψηφίζουμε» και ο κ. Κοτζιάς πηγαινοερχόταν σε κρυφή διπλωματία. Δεν υπήρχε μια οργανωμένη, συντονισμένη κατάσταση όπου οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου να μπορέσουμε πραγματικά να συνεννοηθούμε πάνω στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

Αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τη Συμφωνία δεν έχετε απέναντί σας μόνο το σύνολο του πολιτικού κατόπτρου από το αριστερό ως και το δεξιό, αλλά έχετε απέναντί σας τον λαό. Εσείς το καταφέρατε ατό, γιατί διχάσατε τον κόσμο. Έχετε δημοκρατικό και ηθικό καθήκον να πάψετε να παίζετε και να τζογάρετε με τη Μακεδονία.

Η ιστορική αλήθεια πρέπει να καταγράφεται! Η ενδιάμεση Συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μεγάλη κατάκτηση και στιε θετικές της πλευρές βασίζεται μέρος της σημερινής Συμφωνίας. Αυτή η ενδιάμεση Συμφωνία μας επέτρεψε να περάσουν όλα αυτά τα χρόνια και το επονείδιστο καθεστώς Γκρουέφσκι στη γείτονα χώρα και εμείς ως χώρα να είμαστε ακέραιοι. Και τώρα λοιπόν, με μια «βαρουφάκεια» επιπολαιότητα, θυμηθήκατε τα παλιά σας, εισηγείστε μια συμφωνία.

Η σύνθετη ονομασία είναι ένα θετικό στοιχείο, αλλά από εκεί και πέρα, πώς διανοηθήκατε να βάλετε υπογραφή κάτω από ένα κείμενο που μιλάει για μακεδονική υπηκοότητα και μακεδονική γλώσσα; Ποια διπλωματική ή νομική έμπνευση σας ώθησε να δεχθείτε το απόλυτο παράλογο πρώτα να δεχθούμε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και μετά να ακολουθήσει το δημοψήφισμα και οι συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα χώρα; Πόση απρονοησία μπορεί να έχει κάποιος που δέχεται ο αντισυμβαλλόμενός του να δηλώνει μονομερώς ότι πληροί τους όρους της σύμβασης και η δήλωση αυτή να παράγει έννομες συνέπειες αυθωρεί και παραχρήμα, με πιο σημαντική συνέπεια ασφαλώς την είσοδο της γείτονος στο ΝΑΤΟ; Ούτε σε μισθωτήριο περιπτέρου τέτοιοι όροι! Πώς φανταστήκατε ότι μπορεί να διασφαλίζεται το στοιχειώδες εθνικό συμφέρον μέσα από τον νομικό σολοικισμό πολλαπλών αναβλητικών αιρέσεων;

Τέλος, ποια είναι άραγε η δημοκρατική σας ευαισθησία όταν ανερυθρίαστα επιδιώκετε να δέσετε πισθάγκωνα έναν λαό με ένα κείμενο δεσμευτικό; Κάντε λίγο κράτει. Αυτή η πρόταση δυσπιστίας ίσως είναι μια αφορμή να κάνετε κράτει.

Κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης και συμπράττοντες κολαούζοι πολλών αποχρώσεων, εσείς  που με τόση ευκολία μιλούσατε και μας λέγατε προδότες ήρθε η ώρα να αναμετρηθείτε με την ιστορία. Είναι ώρα προσωπικής και ιστορικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά. Η Ελλάδα και οι γενιές που έρχονται δεν θα σας συγχωρήσουν λάθη. Είναι η ώρα να ξαναδείτε τη Συμφωνία για να βελτιωθεί και όχι να υπογραφεί!

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!