tromaktiko: Η συνταγή της Ημέρας: Χιουνκιάρ Μπεγιεντί

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Η συνταγή της Ημέρας: Χιουνκιάρ Μπεγιεντί



Χιουνκιάρ Μπεγιεντί...

Υλικά συνταγής

για το μοσχαράκι
1 κιλό μοσχάρι (νουά, ποντίκι, χτένι από σπάλα, ελιά)
2 μεγάλα κρεμμύδια
500γρ. (2 φλιτζ.) ντομάτα φρέσκια ή 1 συσκευασία χυμό ντομάτας εμπορίου
2 ποτήρια νερό περίπου
2 κ.σ. βούτυρο
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
για τον πουρέ μελιτζάνας
1½ κιλό μελιτζάνες
1 ποτήρι γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
100γρ. τριμμένο κασέρι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει) και το πλένουμε με κρύο νερό.

Το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε βούτυρο να ζεσταθεί.

Σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κρέατος.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε άλλα 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τη ντομάτα και 1 ποτήρι νερό, το πιπέρι και τη ζάχαρη.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος.

Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (ζεστό).

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να μαυρίσουν γύρω–γύρω.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα να μη σβολιάσει.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.

Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε, τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι και τις προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε τον πουρέ μελιτζάνας με το κοκκινιστό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!