tromaktiko: Το πρώτο παγκοσμίως οινοποιείο ανοιχτού κώδικα ξεκίνησε στην Αργεντινή

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Το πρώτο παγκοσμίως οινοποιείο ανοιχτού κώδικα ξεκίνησε στην Αργεντινή



Διαθέτοντας live data και τεχνολογία τύπου bitcoin (blockchain) αυτό το project είναι ένα νέο μοντέλο διαφάνειας και ανιχνευσιμότητας...

Μετά από δύο δεκαετίες σχεδιασμού υπηρεσιών cloud και των κέντρων δεδομένων, ο μηχανικός πληροφορικής Mike Barrow εγκαταστάθηκε στην Mendoza της Αργεντινής, όπου φυτεύσε τον αμπελώνα Costaflores και άρχισε να παράγει κρασί το 2007. Μετά από αρκετά χρόνια ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ισπανία και την Ινδία, εξηγώντας στους πελάτες τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί για να καλλιεργήσει το βιολογικό του κρασί, ο Barrow άρχισε να αναρωτιέται πώς η παραγωγή κρασιού θα μπορούσε να γίνει πιο διαφανής για τον καταναλωτή - μια παρατήρηση που τον οδήγησε να δημιουργήσει το πρώτο παγκοσμίως ανοιχτό, οινοποιείο με τχνολογίες κρυπτογράφησης.

Την Κυριακή 6 Μαΐου, το πρόγραμμα OpenVino του Barrow ξεκίνησε, καθιστώντας το Costaflores ένα οινοποιείο ανοιχτού κώδικα που θα πουλήσει ολόκληρη τη σοδειά του 2018 ως κρασί προϊόν κρυπτογράφησης.

Ένα ανοιχτού – κώδικα  οινοποιείο

"Με κάποιο τρόπο νομίζω ότι ένα οινοποιείο και ένα κέντρο δεδομένων -datacenter- είναι το ίδιο", λέει ο Barrow. «Σε ένα οινοποιείο, ελέγχουμε τη θερμοκρασία και την καθαριότητα, έτσι ώστε οι διασυνδεδεμένες δεξαμενές γεμάτες με χυμό σταφυλιών να αλληλεπιδράσουν με τη μαγιά και να μετατραπούν σε κάτι μαγικό. Σε ένα κέντρο δεδομένων, κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Διαχειριζόμαστε ένα σιλό από servers, φροντίζοντας για την ψύξη και την περιβαλλοντική υγιεινή, έτσι ώστε το λογισμικό και τα θραύσματα κώδικα από το διαδίκτυο να μπορούν να ζυμώθουν σε κάτι απροσδόκητο.»

Η ιδέα ότι θα μπορούσε να κάνει τα δεδομένα παραγωγής του κρασιού διαθέσιμα για όλους να μπορούν να τα δουν, σχεδόν αμέσως αφότου άρχισε να ασχοολείται με την οινοποίηση, ήταν αυτό που οδήγησε στην ιδέα του για ένα οινοποιείο ανοιχτού κώδικα. "Μια εταιρεία ανοιχτού κώδικα μοιράζεται όλη την πνευματική ιδιοκτησία της και καθιστά διαθέσιμες τις πληροφορίες στον κόσμο", εξηγεί ο Barrow. "Έτσι, στην περίπτωση των Costaflores και OpenVino, αυτό σημαίνει ότι μοιραζόμαστε τα δεδομένα που συλλέγουμε χρησιμοποιώντας αισθητήρες και data από την ανθρώπινη προσπάθεια για την καλλιέργεια σταφυλιών και την παραγωγή, την αποστολή και την πώληση κρασιού".

Από τα μέσα Μαΐου και μετά, τα ζωντανά δεδομένα από τον αμπελώνα και το οινοποιείο-που συλλέγονται από αισθητήρες θερμοκρασίας, μετεωρολογικούς σταθμούς, κάμερες επί τόπου και ημερολόγια εργαζομένων-μαζί με τα πλήρη οικονομικά βιβλία του οινοποιείου θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Το πλαίσιο του OpenVino, ή ο κώδικας, θα είναι διαθέσιμος  για οποιαδήποτε άλλη οινοποιία θέλει να τα υιοθετήσει ή να τα τροποποιήσει και το ανοικτό ημερολόγιο των πληροφοριών που δημοσιεύονται έχει ήδη εμπνεύσει αρκετές τοπικές συνεργασίες με κλιματολόγους και οινολόγους. Το επιχειρηματικό μοντέλο ανοιχτού κώδικα OpenVino χρησιμοποιείται επίσης ως case study από εμπειρογνώμονες ψηφιακού μετασχηματισμού στο University of Surrey της Αγγλίας και στο τμήμα οικονομικών σπουδών του ισπανικού Πανεπιστημίου Católica de Murcia.

"Η ανιχνευσιμότητα και η διαφάνεια είναι πολύτιμα χαρακτηριστικά στα κρασιά, πολύ περισσότερο από άλλα τρόφιμα ή ποτά", λέει ο Barrow. «Μπορούμε να δείξουμε πώς καλλιεργούνται τα σταφύλια, πώς παράγεται το κρασί, πώς αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον και πώς αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που εργάζονται για να φτιάξουμε το προϊόν - και να μπορούμε να επικοινωνούμε κάτι τέτοιο στον καταναλωτή σε μια ηθική, διαφανούς επιχειρηματικού μοντέλου. "

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Blockchain στον κλάδο του οίνου

Σε μια εποχή που η ζήτηση για διαφάνεια αυξάνεται, η τεχνολογία blockchain έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον κόσμο του κρασιού. Ενα δημόσιο βιβλίο ή μια ανοιχτή βάση δεδομένων στο διαδίκτυο, το blockchain είναι ορατό για όλους, και μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις σε οποιοδήποτε αρχείο, κάνοντας κάθε διαδικασία πλήρως τεκμηριωμένη και διαφανή.

"Χρησιμοποιώντας το blockchain εξαλείφεις την ανάγκη εμπιστοσύνης σε ένα τρίτο μέρος, πράγμα που κάνει τα συστήματα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά μαζί", λέει ο εμπειρογνώμονας blockchain και ο σύμβουλος του OpenVino Emiliano Velazquez. "Έχοντας αυτό το ανοιχτό παγκόσμιο βιβλίο πληροφοριών, οι καταναλωτές θα μπορούν να δουν ακριβώς κάθε βήμα της αλυσίδας παραγωγής. Νομίζω ότι στο μέλλον, η διαφάνεια θα είναι ο κύριος παράγοντας απόφασης στη διαδικασία αγοράς. "

Η τεχνολογία Blockchain υιοθετείται ήδη από ορισμένες εταιρείες και τομείς της αμπελοοινικής βιομηχανίας για τη βελτίωση της ανιχνευσιμότητας και της διαφάνειας. Ο εμπειρογνώμονας απάτης στον οίνο Maureen Downey χρησιμοποιεί το blockchain για να αποτρέψει την παραχάραξη και μερικά κρασιά, όπως το Volpone της Ιταλίας, επαληθεύουν την προέλευσή τους χρησιμοποιώντας blockchain.

Ένα κρυπτογραφικό περιουσιακό στοιχείο που υποστηρίζεται από κρασί

Ολόκληρη η συγκομιδή του 2018 του μείγματος Malbec-Petit Verdot-Cabernet Sauvignon του Costaflores πωλείται ως κρυπτογραφικό περιουσιακό στοιχείο μέσω μιας αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO) που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου. Κάθε φιάλη οίνου που παράγεται από τη συγκομιδή του 2018 (16.348 φιάλες συνολικά) αντιπροσωπεύει ένα συμβόλαιο (ergo 16.348 μάρκες) και πωλείται σε τιμή κόστους - όπως τεκμηριώνεται στο blockchain - για US $ 4,38 ανά φιάλη προ φόρων.

"Δημιουργήσαμε ένα κρυπτογραφημένο νόμισμα που ισοδυναμεί με ένα προς ένα σε ένα μπουκάλι κρασί", εξηγεί ο Barrow. "Αυτό οφείλεται στο ότι θέλουμε η αγορά να αποφασίσει για την" ορθή "αποτίμηση των κρασιών μας."

Οι μάρκες θα μεταβούν σε μια ανταλλαγή και οι κάτοχοι συμβόλων μπορούν να πουλήσουν τις μάρκες τους σε άλλους αγοραστές ή να τις ανταλλάξουν για τις φιάλες τους όταν κυκλοφορήσουν από το οινοποιείο το 2021. Η διακύμανση της αξίας του κρασιού ή του κρυπτογράφου θα είναι ορατή σε απευθείας σύνδεση και καθορίζεται αποκλειστικά από την αγορά.

Από την κυκλοφορία του Bitcoin το 2009, περισσότερα από 1.500 κρυπτοσυστήματα (κρυπτονομίσματα) έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά. Ενώ αρκετοί παραγωγοί και λιανοπωλητές δέχονται κρυπτοσυχνότητες ως πληρωμή τα τελευταία δύο χρόνια, ο Barrow πιστεύει ότι η πώληση του ICO είναι το πρώτο κρυπτογραφημένο νόμισμα για το κρασί και έχει κυκλοφορήσει (αν και υπάρχει κρυπτοσυχνότητα που βασίζεται στο ουίσκι που βρίσκεται επί του παρόντος στη Σκωτία).

Είναι αυτό το μέλλον της επιχείρησης κρασιού;

Καθώς ο ψηφιακός κόσμος γίνεται πιο αισιόδοξος με αυτές τις νέες τεχνολογίες, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στον κόσμο του κρασιού μόλις αρχίζουν να εκτείνονται. Ο Barrow για παράδειγμα, είναι ένας παραγωγός κρασιού που δεν πρόκειται να περιμένει στο περιθώριο, ανεξάρτητα από τους κινδύνους που συνεπάγεται το ρίσκο που αναλαμβάνει.

"Ειλικρινά, γνωρίζω ότι υπάρχουν κίνδυνοι," λέει "αλλά είναι τόσο καινούργιο, τόσο ξεπερασμένο, που ακόμη και δεν ξέρω ακριβώς πώς αυτό τελικά θα μπορούσε να με επηρεάσει. Μπορούμε να κάνουμε αυτό το πείραμα με τεχνολογίες ανοικτού πηγαίου κώδικα και να διακρίνουμε το 100 τοις εκατό της παραγωγής μας με στοιχεία κρυπτογράφησης αλλά η επιχείρηση είναι αρκετά μικρή ώστε να είμαι πρόθυμος να αναλάβω τον κίνδυνο.

"Θυμάμαι ότι εξηγούσα τι είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους ανθρώπους το 1991. Η αρχική τους αντίδραση ήταν:" Αλλά έχω ήδη μια συσκευή φαξ ... και δεν καταλαβαίνω αυτή την ανοησία που μου λέτε με το @.  Η ίδια συζήτηση συνέβη τέσσερα χρόνια αργότερα με τον Παγκόσμιο Ιστό WWW. Αυτές ήταν νέες τεχνολογίες που άλλαξαν τον κόσμο, όμως δεν υιοθετήθηκαν τόσο φυσικά, όπως φαίνεται σήμερα. Λοιπόν, σήμερα είναι το 1991 μόνο που αυτή τη φορά μιλάμε για κρυπτοσυχνότητες και το blockchain. Δεν αισθανόμαστε άνετα με αυτές τις τεχνολογίες, διότι δεν έχουμε ανακαλύψει τις δυνατότητές τους. Και πιστεύω ότι το κρασί, με έναν περίεργο τρόπο, είναι μοναδικά έτοιμο να είναι η μεταφορά της πύλης σε αυτό το νέο πρότυπο αξίας ".

Τι είναι το blockchain;

“Η τεχνολογία blockchain δημιουργήθηκε το 2008 από τον Satoshi Nakamoto για την παρακολούθηση των συναλλαγών του bitcoin, του πρώτου παγκόσμιου ανοιχτού κώδικα νομίσματος που είναι τόσο αποκεντρωμένο (δεν ελέγχεται από κάποιο οργανισμό) όσο και ψηφιακό, γνωστό και ως κρυπτοσυχνότητα. Στην πραγματικότητα όμως η τεχνολογία blockchain είναι πολλά περισσότερα.

Είναι βασικά ένα συνεχώς ενημερωμένο δημόσιο μητρώο/κατάστιχο (ledger) του ποιος κατέχει τι (assets) και ποιος συναλλάσσεται τι (transactions). Eίναι μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων που αποθηκεύει ένα μητρώο από assets και από συναλλαγές μέσω ενός ομότιμου (peer-to peer) δικτύου. Οι συναλλαγές είναι ασφαλείς μέσω κρυπτογράφησης. Με την πάροδο του χρόνου το ιστορικό συναλλαγών κλειδώνεται σε ένα block δεδομένων (ομάδα) που στη συνέχεια συνδέεται κρυπτογραφικά με προηγούμενα block δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα καταχωρήσεων (block-chain).

Αυτό δημιουργεί μια καταγραφή όλων των συναλλαγών στο δίκτυο, που αναπαράγεται σε κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί αυτό το δίκτυο. Είναι κάτι σαν το Wikipedia, είναι αδύνατον να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις δεδομένα χωρίς να εντοπιστείς από άλλους χρήστες. Είναι λοιπόν μια ανοικτή υποδομή για την αποθήκευση κάθε είδους ψηφιακών και υλικών περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και προσωπικών δεδομένων.”
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!