Επειδή αυτό το γλυκό, μαζί με το καρπούζι, ήταν απ᾿ τα αγαπημένα μου, την έβαζα να μου το φτιάχνει συνέχεια.
Ποτέ όμως, όσο κι αν έφτιαχνε, δεν ήταν αρκετό.
Πεπόνι γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1 κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
• 750 γραμ. ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κλωνάρια αρμπαρόριζα
• 1 βανίλια
• 2½ λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση
Κόβουμε το πεπόνι σε φέτες, καθαρίζουμε τα σπόρια, εξωτερικά τις φλούδες, το κόβουμε σε κομμάτια (μεγάλα) και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα πιάτο αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για δύο τουλάχιστον ώρες, να σφίξουν.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε (με τρυπητή κουτάλα), το πεπόνι απ᾿ την κατσαρόλα.
Βράζουμε το σιρόπι, σε δυνατή φωτιά, για 10′ – 12′, μέχρι να δέσει ελαφρά.
Ρίχνουμε τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα, το πεπόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10′ ακόμη, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να μαλακώσει το πεπόνι, (προσοχή γιατί φουσκώνει!).
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.
— Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα πεπόνια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.