Αξιοσημείωτη επιτυχία κατάφεραν οι διωκτικές αρχές της Κρήτης που εξάρθρωσαν μετά από συστηματική και ενδελεχή αστυνομική έρευνα εγκληματική ομάδα που επιδίδονταν σε τηλεφωνικές απάτες σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων. Μάλιστα η δεκαμελής σπείρα από την παράνομη δραστηριότητά της είχε καταφέρει να αποσπάσει από τα θύματά της χρηματικά ποσά ύψους 82.000 ευρώ.
Η εγκληματική ομάδα χρησιμοποιούσε την κλασική μέθοδο της εξαπάτησης ηλικιωμένων ως επί το πλείστον ατόμων μέσα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, παρουσιάζοντας ως αληθινά ψευδή γεγονότα.
Η εξάρθρωση της σπείρας των απατεώνων έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων σε συνεργασία με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς η δράση της δεκαμελούς ομάδας δεν περιοριζόταν στην Κρήτη.
Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ακόμα 10 ατόμων, έξι ανδρών και τεσσάρων γυναικών, ηλικίας από 19 έως 55 ετών. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένας 41χρονος, έγκλειστος σε Σωφρονιστικό Κατάστημα της Κρήτης, ο οποίος και συνελήφθη. Μάλιστα, φαίνεται πως ο ρόλος του ήταν κομβικής σημασίας, αφού από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι αυτός ήταν που έκανε τα τηλεφωνήματα στα θύματα της σπείρας, μέσα από τη φυλακή.
Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 20 περιπτώσεις απάτης, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα και προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Ιούνιο 2017, συνέστησαν εγκληματική ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση και ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προέβαιναν στην εξαπάτηση πολιτών.
Όσον αφορά στον τρόπο δράσης, ο 41χρονος φυλακισμένος, έχοντας στην κατοχή του τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τα ανυποψίαστα θύματα, είχε αναλάβει την προσέγγιση τους μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στη διάρκεια της οποίας προσποιούνταν το διευθυντικό ή άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος υποκαταστημάτων τραπεζών. Παρουσιάζοντας την κατασκευασμένη ιστορία του έπειθε τους συνομιλητές του να καταβάλλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων στους υπόλοιπους εννέα δράστες.
Το συνολικό ύψος του παράνομου περιουσιακού οφέλους από την δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 82.000 ευρώ.
Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων για να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.