tromaktiko: Βουκουρέστι: η πρωτεύουσα των αντιθέσεων

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Βουκουρέστι: η πρωτεύουσα των αντιθέσεων



Mια πόλη που παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο, που προσπαθεί να...
βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις πληγές που άφησε ο Τσαουσέσκου και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μια πόλη που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της. Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας συνεχίζει να ξεχωρίζει, παρουσιάζοντας το ιστορικό παρελθόν της με μία σύγχρονη ταυτότητα, αυτή που ακροβατεί ανάμεσα στο μουντό χρώμα του παρελθόντος και τη θέλησή της για ζωντάνια.

Ιστορική αναδρομή

Η πόλη, που είναι πρωτεύουσα από το 1862, επλήγη ιδιαίτερα από το κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας από το 1965 έως το 1989, όπου και κηρύχθηκε επανάσταση. Στην αρχή της θητείας του, ο Τσαουσέσκου ήταν δημοφιλής, αργότερα όμως, τα τελευταία χρόνια, έφερε μεγάλη δυσκολία και πόνο στη χώρα. Οι κάτοικοι υπέφεραν από πείνα και κρύο. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1989 έγινε η επανάσταση. Ο Τσαουσέσκου έβγαλε τον τελευταίο του λόγο και ο λαός φώναζε «Κάτω ο κομμουνισμός». Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του φυγαδεύτηκαν με ελικόπτερο, αλλά πέντε ημέρες μετά δολοφονήθηκαν. Έκτοτε, η πόλη προσπαθεί να ανακάμψει, να μαζέψει τα κομμάτια της και να αναδειχθεί σε ταξιδιωτικό προορισμό. Να μας δώσει λόγους για να την επισκεφθούμε. Και τα καταφέρνει. Είναι σε καλό δρόμο.
Η αρχιτεκτονική στο Βουκουρέστι

Με την πρώτη ματιά, η αρχιτεκτονική της πόλης μπορεί να ζαλίσει. Με μία δεύτερη όμως, παρατηρείται ένας συναρπαστικός συνδυασμός κτιρίων.

Ανάμεσα στις θλιβερές πολυκατοικίες της κομμουνιστικής εποχής βρίσκονται τα βυζαντινά κτίρια, οι εκκλησίες πολλών αιώνων και τα Art Nouveau αρχοντικά που ξεχωρίζουν ως «επιζώντες» των σεισμών, του πολέμου και του κομμουνισμού.

Όσο περισσότερο εξερευνήσει κανείς μία από τις πολλά υποσχόμενες πρωτεύουσες θα ανακαλύψει όλο και περισσότερες γοητείες.Υπάρχουν αρχαϊκά αστικά πάρκα, εξαιρετικά μουσεία και λιτά αλλά γοητευτικά δρομάκια στην Παλιά Πόλη.

Ας δούμε τα πιο όμορφα αξιοθέατα:

Ανακαλύψτε τις κρυφές γωνιές της Παλιάς Πόλης


Μετά την ισοπέδωση τεράστιων εκτάσεων του κέντρου απ’ τον Τσαουσέσκου, το Lipscani, που απλώνεται γύρω απ’ την ομώνυμη οδό, είναι απ’ τις λίγες ιστορικές γωνιές που επέζησαν – αλλά και συνεχώς ανανεώνονται. Στα δρομάκια της παλιάς πόλης θα βρείτε την Curtea Veche (Παλιό Πριγκιπικό Δικαστήριο) του 1459, το παλιό καραβάν σαράι Manuc‘s Inn, όπου θα καθίσετε για καφέ και φαγητό σε παραδοσιακή ρουμανική ατμόσφαιρα, την ιστορική στοά με τα άφθονα καφέ Pasajul Macca–Vilacrosse, το υπέροχο παλιό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας και τον κουκλίστικο ορθόδοξο Ναό Σταυροπόλεως.

Το ηγεμονικό παρελθόν του Κόμη Δράκουλα

Η ανακτορική κατοικία των πριγκίπων της Βλαχίας, ενέπνευσαν τον Μπραμ Στόκερ για την ιστορία του Κόμη Δράκουλα. Ήταν ο τόπος που στέφονταν οι Ρουμάνοι πρίγκιπες. Το Old Court Museum παρουσιάζει κεραμικά και διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπιά του.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ!
  Facebook  Twitter  Linkedin  Google +  Pinterest 0
Βουκουρέστι: η πρωτεύουσα των αντιθέσεων
 Ρουμπίνα Στεφάτου
Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Influence:

Ημερομηνία: 30/05/2018

Το τεράστιο Παλάτι της Βουλής

Αυτός ο αρχιτεκτονικός κολοσσός είναι το βαρύτερο κτίριο στον κόσμο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο (μετά το Πεντάγωνο).

Συναυλίες στο Ρουμανικό Αθήναιον

Μια νύχτα στο Ρουμανικό Αθήναιον σημαίνει πως θα απολαύσετε τη Ρουμανική Φιλαρμονική του George Enescu σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα στο Βουκουρέστι.

Ο όμορφος Ναός Σταυροπόλεως

Χτισμένος το 18ο αιώνα από τον Έλληνα μοναχό Ioanikie Stratonikeas, ο Ναός Σταυροπόλεως είναι ένας μικροσκοπικός και αρκετά ήσυχος χώρος. Χτισμένος σε στιλ Brancoveanu, διαθέτει μια περίτεχνη λαξευμένη και με κίονες είσοδο. Στο εσωτερικό της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας μπορείτε να θαυμάσετε τα πέτρινα και ξύλινα γλυπτά και τον συνδυασμό ρουμανικών και βυζαντινών στοιχείων.

Τα απομεινάρια του «Μικρού Παρισιού»

Το Βουκουρέστι ήταν κάποτε γνωστό ως «Μικρό Παρίσι», μια πρωτεύουσα που άνθισε την εποχή του βασιλιά Κάρολ, ο οποίος προσέλαβε Γάλλους αρχιτέκτονες για να δώσει στην πόλη του μια μεγάλη αίσθηση. Πολλά από τα κτίρια παραμορφώθηκαν από συγκεκριμένη αρχιτεκτονική σοσιαλιστικού στυλ.

Αψηφήστε την κίνηση στην Αψίδα του Θριάμβου!

Απέναντι απ’ το πάρκο Herăstrău, στη νοτιοδυτική πλευρά, θα δείτε την Arcul de Triumf, το μαρμάρινο νεοκλασικό μνημείο εμπνευσμένο απ’ την αντίστοιχη αψίδα του Παρισιού (με λίγο πιο δύσκολη πρόσβαση για τους πεζούς!). Η πρώτη Αψίδα του Θριάμβου στο σημείο δημιουργήθηκε βιαστικά από ξύλο το 1878 προς τιμήν των στρατιωτών που κέρδισαν τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ξαναχτίστηκε το 1922 μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ η τωρινή εκδοχή εγκαινιάστηκε το 1936, και είναι διακοσμημένη από γρανίτη. Σπουδαίοι Ρουμάνοι γλύπτες είναι υπεύθυνοι για τη διακόσμησή του 27μετρου αρχιτεκτονήματος, που είναι εξοπλισμένο και με μια εσωτερική σκάλα που σας ανεβάζει στην κορυφή. Δυστυχώς η πόρτα ανοίγει μόνο για ειδικές περιστάσεις, όπως εθνικές εορτές – μια καλή ευκαιρία για να δείτε και τη μικρή έκθεση στο εσωτερικό της.

Ανεβείτε στον λόφο Mitropoliei
Ο Dealul Mitropoliei, ένας απ’ τους λίγους λόφους που θα συναντήσετε στην πόλη, κυριαρχείται απ’ τον Μητροπολιτικό Ναό σε στυλ Ρουμανικού Brâncovenesc, του χαρακτηριστικού στυλ που θα συναντήσετε συχνά στην πόλη. Χτισμένο το 1658, κυριαρχεί σ’ έναν τόπο απόλυτα γαλήνιο όπου δύσκολα θα συναντήσετε θορυβώδη γκρουπ τουριστών, ενώ οι τοιχογραφίες και τα βυζαντινού στυλ εικονοστάσια στο εσωτερικό του είναι μοναδικά. Ο πύργος από κόκκινο τούβλο στο εξωτερικό του χτίστηκε το 1698, την παράσταση όμως κλέβει το νεοκλασικό Palatul Patriarhiei, που όμως δυστυχώς δεν είναι ανοιχτό για το κοινό.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!