Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, με αφορμή την απονομή επιτίμου διδακτορικού διπλώματος στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία κ. Ευστάθιο Βαλιώτη, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης των σπουδαστών των δύο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εξαναγκάζουν τους εν ενεργεία και τους Ομότιμους Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής να επισημάνουν δημοσίως τα εξής:
- Ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης, επιφανής επιχειρηματίας εκ των πολλών εκλεκτών μελών της Ομογένειας,αναδείχτηκε γενναιόδωρος χορηγός και, κατά τα ισχύοντα στην Αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα, τιμήθηκε με διδακτορικό δίπλωμα honoris causa, εφόσον όλα τα ΑΕΙ στην Αμερική στηρίζονται σε χορηγίες δωρητών.
- Ο ίδιος έλαβε τιμητικό αυτό δίπλωμα από το Ελληνικό Κολλέγιο (HellenicCollege) Ανθρωπιστικών Σπουδών και όχι Θεολογίας. Η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού απονέμει τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορα της Θεολογίας μόνον σε Ορθόδοξους Θεολόγους και Ιεράρχες για τη σημαντική προσφορά τους στην Εκκλησία και τα Θεολογικά γράμματα.
- Κατά την ομιλία του ο επιχειρηματίας κ. Βαλιώτης ενώπιον της ακαδημαϊκής κοινότητας που τον τίμησε για τις ευγενείς χορηγίες του εξέθεσε αποκλειστικά δικές του απόψεις περί «αυτοκεφαλίας», «μεταφοράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου» στη Αμερική και άλλα συναφή. Ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν τιμήθηκε ως ειδικός του Κανονικού Δικαίου ούτε της Εκκλησιολογίας, ενώ οι προσωπικές του σκέψεις ουδαμώς απηχούν δεσμεύσεις ή συναίνεση των αποδεκτών των δωρεών του.
- Καμία απολύτως αντίδραση δεν σημειώθηκε με το πέρας της ομιλίας του κ. Βαλιώτη κατά την τελετή αποφοίτησης. Αντιθέτως χειροκροτήθηκε ενθέρμως από όλους τους παρευρισκόμενους Ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου της Αμερικής, χωρίς να εξαιρούνται και εκείνοι που έσπευσαν εξ υστέρου να εκδώσουν δήλωση αποδοκιμασίας, όπως αποδεικνύεται από το σχετικό Video της αποφοίτησης. Ο λόγος σαφής: η κακή ακουστική του Γυμναστηρίου και η απόδοση των μικροφώνων και το μικρόφωνο του ομιλητή, σε σχέση με τη θέση των ακροατών πάνω στην εξέδρα.
- Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και του Ελληνικού Κολλεγίου, ακλονήτως παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, περιώνυμης επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ωστόσο οφείλει να σέβεται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων, οι οποίες οδηγούν επί το πλείστον σε εποικοδομητικό διάλογο, υπεράσπιση και εμπέδωση της αληθείας .
- Η κανονική, πνευματική και πολιτιστική σχέση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί πάντοτε την ασφαλιστική δικλείδα που συνδέει την Εκκλησία της Αμερικής με τη διαχρονικότητα του Οικουμενικού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Αυτός ο δεσμός παραμένει αδιαπραγμάτευτος και προστατεύει την Εκκλησία μας από κάθε μορφή εθνικού τοπικισμού.
- Οι θέσεις του κ. Ευσταθίου Βαλιώτη μέσα στα πλαίσια της Εκκλησίας που είναι κοινωνία προσώπων οφείλουν να αντιμετωπισθούν όχι με αφορισμούς αλλά ως αφορμή για ένα γόνιμο και αναγκαίο διάλογο, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων αγάπης της Εκκλησίας της Αμερικής με τον Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με το πνευματικό του κύρος, τον νηφάλιο χαρακτήρα του, τον σεβασμό προς τον άλλο, τη θεολογική του μόρφωση και την αδιαμφισβήτητη αφοσίωσή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται αόκνως προς αυτήν την κατεύθυνση.
- Ως πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού παρακολουθούμε με αγωνία αλλά και ευθυκρισία τις συστηματικές προσπάθειες να μετατραπεί η οικονομική κρίση της Αρχιεπισκοπής σε γενικευμένη κρίση της Εκκλησίας μας. Σε εποχή που η αποδυνάμωση των κοινοτήτων όλων των χριστιανικών παραδόσεων από τα μέλη τους αποτελεί πολύ ανησυχητικό φαινόμενο στην Αμερική, οι αντικειμενικές μετρήσεις αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες ενορίες μας ευδοκιμούν, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης για δημογραφικούς κυρίως λόγους. Η αντιμετωπιζόμενη οικονομική κρίση της Αρχιεπισκοπής ουδόλως επηρεάζει τις ενορίες μας.
- Αποδίδοντες τον απόλυτο σεβασμό, την προσήλωση και αγάπη προς τον Θειότατο και Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, όπως έχουμε διδαχθεί από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, είτε ως καθηγητή μας είτε ως Πρόεδρο της Εφορείας της Σχολής μας είτε ως εκλεγμένο Αρχιεπίσκοπο από την Μητέρα Εκκλησία σε κρίσιμες εποχές για την Ομογένεια και την Εκκλησία της Αμερικής ποιούμεθα έκκληση να μεριμνήσει για την περιφρούρηση της ενότητας της Εκκλησίας: προσφέροντας τη δέουσα υποστήριξη και τον απαραίτητο χρόνο στον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεργάτες του, ώστε να αντιμετωπισθεί ως τάχιστα και ως άριστα η οικονομική κρίση, η οφειλόμενη όχι σε πρόσωπα αλλά κυρίως σε νοοτροπίες.
- Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, Επίσκοπος της Εκκλησίας επί 51 έτη, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά τα τελευταία 19 έτη, είναι γνωστός για τα χαρίσματα και τα προσόντα του, που όλα έχουν προσφερθεί στη διακονία της Εκκλησίας. Ευγνωμονούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δοξάζουμε τον εν Τριάδι Θεό, διότι το 1999 τον επέλεξε ως Αρχιεπίσκοπο και ο ίδιος αξιώθηκε να διαφυλάξει την ενότητα της Εκκλησίας της Αμερικής σε χαλεπούς καιρούς.
- Και όχι μόνο! Ο Αρχιεπίσκοπος ακόμη και τώρα μέσα στο κλίμα των εναντίον του ενορχηστρωμένων επιθέσεων, ενδυναμώνει την απαρασάλευτη κανονική και πνευματική σχέση της Εκκλησίας μας με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
- Δικαιούται λοιπόν τον απαιτούμενο χρόνο, για να επουλωθούν οικονομικές παραλείψεις και να αποδοθεί η Αρχιεπισκοπή στον διάδοχό του χωρίς εκκρεμότητες. Εάν αποδίδεται στον ίδιο η ευθύνη για την ανοχή κακών νοοτροπιών στην οικονομική διαχείριση, τότε ας ισχύσει η σοφία των προγόνων μας: «ὁ τρώσας καί ἰάσεται». Προφανώς ο ίδιος ξέρει και μπορεί να θεραπεύσει την πληγή. Όπως μας διαφύλαξε από τη διάσπαση και τα σχίσματα πριν από 19 χρόνια.
Πηγή