Αυτό διαπιστώνει νέα μελέτη και το συμπέρασμα δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση!
Ζέστη κι εξετάσεις έχουν μια περίεργη αλλά λογική σύνδεση. Όταν ο μαθητής νιώθει αφόρητη ζέστη, οι επιδόσεις του στις εξετάσεις είναι όλο και χειρότερες.
Η μελέτη τεσσάρων πανεπιστημίων κατάληξε στο εξής συμπέρασμα: Για κάθε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,55 βαθμούς Κελσίου, υπάρχει μια πτώση της τάξης του 1% στις επιδόσεις.
Η νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα τονίζει πως όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μέσα στην τάξη τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες των μαθητών να τα πάνε καλά στις εξετάσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με το δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή θα ανεβάσει το θερμόμετρο τα επόμενα χρόνια, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στο μέλλον. Μια λύση, φυσικά, είναι η τοποθέτηση περισσότερων κλιματιστικών στα σχολεία και στα σπίτια για να μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα οι μαθητές.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA) και Τζόρτζια, εξέτασαν τις επιδόσεις περίπου δέκα εκατομμυρίων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάστημα 13 ετών.
«Όταν οι μαθητές δίνουν εξετάσεις σε περίοδο καύσωνα, οι επιδόσεις τους πέφτουν κατά μέσο όρο. Όταν αντίθετα ο καιρός ψυχραίνει, οι βαθμοί ανεβαίνουν», ανέφεραν στα συμπεράσματά τους.
Η μελέτη με τίτλο «Ζέστη και Μάθηση» διαπιστώνει πως για κάθε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,55 βαθμούς Κελσίου υπάρχει μια πτώση της τάξης του 1% στις επιδόσεις. Η αρνητική επίπτωση αρχίζει να γίνεται αισθητή, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 21 βαθμούς Κελσίου. Η πτώση στην απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη μετά τους 32 βαθμούς Κελσίου και ακόμη πιο ορατή μετά τους 38 βαθμούς.
Η έρευνα συμπέρανε ακόμα πως η επίδραση της ζέστης είναι μεγαλύτερη στα παιδιά από φτωχές οικογένειες, πιθανότατα επειδή ούτε στο σπίτι τους έχουν κλιματιστικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν σημαντικές εξετάσεις (π.χ. για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια) συμπέσουν με κύμα καύσωνα, οι μαθητές από πλουσιότερες οικογένειες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.
Αυτό αποτελεί εν μέρει και μια εξήγηση στο γιατί οι μαθητές από βόρεια και ψυχρότερα κλίματα συνήθως έχουν καλύτερες επιδόσεις!
Πηγή