tromaktiko: Άλλος πήγαινε για "Βενεζουέλα της Μεσογείου" κι άλλος το καταφέρνει

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Άλλος πήγαινε για "Βενεζουέλα της Μεσογείου" κι άλλος το καταφέρνει



Του Άγη Βερούτη
Η καθαρή έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι πιθανότατα αναβλήθηκε. Πάμε για μνημόνιο...
3.1 γιατί το 4.0 έχει ήδη υπογραφεί για 2019 έως 2063.

Αν η Ιταλία ρίξει πιστολιά στο ευρώ, εμείς θα δανειζόμαστε με 25% και μάλιστα χωρίς πιστοληπτική γραμμή, (γιατί δήθεν φτιάξαμε κομπόδεμα με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 4,7%)...

Έχουν τα θεματάκια τους κι οι Ιταλοί. Ίσως και capital controls σύντομα.

Ανατολικά μας, ο Ερντογάν ζητάει από τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες το σκληρό συνάλλαγμα που έχουν φυλάξει κάτω από το στρώμα τους. Γελάνε οι πέτρες.

Η έκκληση στους πολίτες ακούγεται σαν απονενοημένη προσπάθεια ενός ανθρώπου που καμώνεται ότι δεν γνωρίζει πως οι αγορές δεν εξαπατώνται ούτε από νταούλια ούτε από ζουρνάδες. Και ακόμα και αν δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Το τηλέφωνο του Αλέξη δεν το έχει;

Θυμάμαι πριν 15 χρόνια που σε επίσκεψη στην Τουρκία είχα ρωτήσει έναν επιχειρηματία φίλο που ζούσε εκεί, γιατί οι τιμές των αυτοκινήτων στις αντιπροσωπείες ήταν σε αμερικανικά δολάρια.

Η απάντησή του ήταν ότι αν τις έβαζαν σε τουρκικές λίρες θα έπρεπε να τις αλλάζουν ακόμη και δυο φορές μέσα στην ίδια μέρα.

Μετά μια δεκαπενταετία υγιούς ανάπτυξης, η οικονομία της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό παραπαίει ανάμεσα σε αμόκ εσωστρέφειας και πολιτικών διώξεων των αντιπάλων του Ερντογάν.  Και αυτά παρόλο που ανέβασαν τα επιτόκια στο 16,5% για να κρατηθεί η τουρκική λίρα. Που δεν κρατιέται πλέον.

Η απειλή της εφαρμογής των capital controls στην εξ ανατολών γείτονα είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί. Όμως τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας δε φτάνουν ούτε καν για τις συναλλαγματικές υποχρεώσεις και τις ανάγκες της για το 2018 (εισαγωγές και αποπληρωμές δόσεων των δανείων της σε συνάλλαγμα).

Με τουρκική λίρα δεν σου πουλάνε ούτε ραπανάκι, εκτός Τουρκίας.

Όσο βαθαίνει η πολιτική κρίση, εκτροχιάζεται η συμπεριφορά του Ερντογάν προς όλους.

Ο Ερντογάν έκανε συμμαχία με τη Ρωσία (οικονομία του μεγέθους αυτής της Ισπανίας άντε Ιταλίας λόγω πρόσφατης αύξησης των τιμών του πετρελαίου) και το Ιράν (οικονομία μεγέθους του Ισραήλ με το δεκαπλάσιο πληθυσμό).

Μετά το αναμενόμενο ψήφισμα του Αμερικανικού Κογκρέσου δείχνει να έχασε το συμβόλαιο αγοράς των F35 και τώρα χάνει τα συναλλαγματικά του αποθέματα, και από 9,5% ανάπτυξη πάει για ύφεση και συρρίκνωση της οικονομίας ίσως -15%, και μάλιστα χωρίς τουριστικό συνάλλαγμα, λόγω πολέμου στα σύνορα με τη Συρία.

Με έκτακτες εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο, με συνεχείς απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο και την απομάκρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής που αυτές συνεπάγονται, με εθνικιστικό κρεσέντο για εσωτερική κατανάλωση και με σύμπλευση της χώρας του με τη Ρωσία και απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ, δυστυχώς είναι αμφίβολο ότι η Τουρκία μπορεί να προσδοκά σε καλύτερες μέρες.  Αυτό δεν είναι καλό για εμάς, ως γείτονές τους.

Άλλος πήγαινε για Βενεζουέλα της Μεσογείου και άλλος θα το καταφέρει.

Πείτε μου κάτι τώρα για τους ιδεοληπτικούς που ήθελαν να κάνουν την Ελλάδα δορυφόρο της Ρωσίας, με δραχμή, να δω κάτι.

Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι ο Κυριάκος ρίχνει double score στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά ότι υπάρχει ακόμα 17% των ψηφοφόρων που σκέφτονται να τους ψηφίσουν.

Βέβαια, με εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο και στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο (πέριξ του καλοκαιριού και οι δυο), είναι αμφίβολο αν η τρόικα θα συναινέσει σε ελληνικές εκλογές πριν το τέλος του έτους, οπότε το σημερινό 17% πιθανόν να γίνει μονοψήφιο μετά την ψυχρολουσία των περικοπών των συντάξεων επί δικαίων και αδίκων.

Θα μας πάνε μέχρι αίματος.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!