αρκετές απορίες. Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες για την αγορά στρώματος, μαξιλαριού και όλων των σχετικών «αξεσουάρ».
Να προτιμήσω ανατομικό ή ορθοπαιδικό στρώμα;
Ψάχνοντας για καινούριο στρώμα, θα συναντάς συνέχεια αυτές τις δύο κατηγορίες. Στην πραγματικότητα αφορά κυρίως τον τύπο των ελατηρίων που περιέχει το στρώμα.
▶ Τα ορθοπαιδικά στρώματα έχουν συνδεδεμένα ελατήρια (αυτά είναι τα παραδοσιακά στρώματα και πιθανότατα ένα τέτοιο στρώμα έχεις ήδη στο σπίτι σου), ενώ τα ανατομικά έχουν ελεύθερα ελατήρια.
▶ Τα ανατομικά στρώματα με τα ελεύθερα ελατήρια είναι κατασκευασμένα με πιο νέα τεχνολογία και το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η μειωμένη αίσθηση μεταφοράς της κίνησης στο διπλό στρώμα. Με απλά ελληνικά, όταν στρίβει πλευρό ο αγαπημένος σου, εσύ δε θα το καταλαβαίνεις!
▶ Μια άλλη διαφοροποίηση είναι πως τα ορθοπαιδικά στρώματα θεωρούνται πως έχουν περισσότερα χρόνια ζωής σε σχέση με τα ανατομικά.
▶ Ελατήρια ανά τετραγωνικό μέτρο; Βασικά, αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να θέσεις εσύ. Γενικά, ένα στρώμα με λιγότερα από 100 ελατήρια ανά τ.μ. δεν είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση, αν όμως ψάχνεις στρώμα για το εξοχικό σου είναι μια χαρά.
Κάθε εταιρεία έχει άλλα δεδομένα, γενικά όμως να θυμάσαι πως ένας αποδεκτός μέσος όρος για καλό ύπνο είναι γύρω στα 110-120 ελατήρια ανά τ.μ. για τα συνδεδεμένα και πάνω από 260 για τα ελεύθερα.
Στρώμα latex, κοκοφοίνικα ή αφρού μνήμης;
Εκτός από τα στρώματα με ελατήρια, υπάρχουν στην αγορά στρώματα με latex ή από φυσικά υλικά (π.χ. κοκοφοίνικας), τα οποία έχουν μεγάλη ελαστικότητα και επαναφορά σχήματος (memory foam). Αυτά θεωρούνται πιο ανθεκτικά και ότι αναπνέουν περισσότερο από τα κλασικά στρώματα με ελατήρια. Το memory foam και το latex είναι σχεδιασμένα για να αγκαλιάζουν το σώμα και να αποτρέπουν τη συσσώρευση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ τα στρώματα με τα ελατήρια είναι σχεδιασμένα για να υποστηρίζουν το σώμα σου.
Τι είναι καλύτερο; Το μαλακό ή το σκληρό στρώμα;
Αυτό έχει να κάνει με τη στάση με την οποία κοιμάσαι.
▶ Αν κοιμάσαι μπρούμυτα, ένα ημίσκληρο στρώμα είναι καλύτερο από ένα μαλακό.
▶ Aν όμως κοιμάσαι στο πλάι, το μαλακό στρώμα θεωρείται καλύτερη επιλογή.
▶ Ένας άλλος παράγοντας για την επιλογή αυτή είναι το σωματικό βάρος σου, ή και το βάρος του συντρόφου σου αν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι. Γενικά, για ανθρώπους πάνω από 75 κιλά συνιστάται πιο σκληρό στρώμα, αν έχετε μεγάλη διαφορά βάρους, π.χ. ο σύντροφός σου είναι 90 κιλά κι εσύ 60, θα πρέπει να καταλήξετε σε μια μέση λύση με τη χρήση ανωστρώματος.
▶ Γενικά οι ορθοπαιδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε τα άκρα, δηλαδή ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό, αλλά μια ενδιάμεση κατάσταση.
▶ Αν τα ισχία σου βυθίζονται στο στρώμα, χρειάζεσαι ένα με μεγαλύτερη στήριξη.
Το σωστό μαξιλάρι
Το σωστό μαξιλάρι είναι αυτό που υποστηρίζει τον αυχένα και το κεφάλι σου όταν είσαι ξαπλωμένη, ώστε να διατηρούν τη φυσική τους θέση.
Για να βρεις ποια είναι αυτή, σκέψου ότι το μαξιλάρι θα πρέπει να καλύπτει το κενό μεταξύ του κεφαλιού και της πλάτης όταν είσαι ξαπλωμένη, χωρίς να σπρώχνει το κεφάλι σου προς τα πάνω ή να το αφήνει να πέφτει πιο χαμηλά προς τα πίσω.
Όσο για τα υλικά, κι εδώ οι επιλογές σου είναι πολλές. Μερικές από τις πιο κλασικές είναι το πουπουλένιο γέμισμα, το μαξιλάρι από memory foam, από latex και τα μαξιλάρια με πολυεστέρα. Ο μόνος τρόπoς για να διαλέξεις σωστά; Η δοκιμή!
Πόσο απαραίτητα είναι τα συνοδευτικά «αξεσουάρ»;
Κάλυμμα στρώματος: Ναι. Συνήθως έχει αδιάβροχη κάτω πλευρά και διατηρεί το στρώμα σου καθαρό.
Ανώστρωμα: Προαιρετικό. Μπορείς όμως να κάνεις mix and match. Για παράδειγμα, ένα ανώστρωμα αφρού ή latex μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με ένα πιο οικονομικό στρώμα για καλύτερη εμπειρία ύπνου.
Πηγή