Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Λευκωσία.
Όπως ανέφερε στη Βουλή η υπεύθυνη του Γραφείου του υπουργού Υγείας Αναστασία Ανθούση, ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και από τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου στη Λευκωσία θα λειτουργούν μέχρι τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι το Σάββατο επτά Κέντρα Υγείας προς εξυπηρέτηση των ασθενών.
Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε η κ. Ανθούση, «αναμένουμε ότι θα επιτευχθεί και σημαντική αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αφού τα μη επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κατά τις βραδινές ώρες από τα Κέντρα Υγείας».
Σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή, όπως πληροφορούμαστε, βρίσκεται η διαδικασία για πρόσληψη γραφέων, προσωπικού καθαριότητας κ.λπ. που θα στελεχώσουν τα Κέντρα για τη λειτουργία τους κατά τις απογευματινές ώρες.
Σε ό, τι αφορά στις υπόλοιπες πόλεις, η κ. Ανθούση υπέδειξε ότι μόνο στη Λεμεσό λειτουργούν δύο Κέντρα Υγείας και στις άλλες πόλεις από ένα, «γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες αλλαγές». Σε όλες τις πόλεις ωστόσο θα επεκταθούν τα ωράρια λειτουργίας των Κέντρων Υγείας ώστε να λειτουργούν μέχρι τις 8 το βράδυ και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μέχρι τη 1:30 το Σάββατο.
Ηδη στη Λεμεσό το ωράριο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων που λειτουργούν στον χώρο του παλιού νοσοκομείου της πόλης έχει επεκταθεί, ενώ έχει λειτουργήσει και το περιφερειακό Κέντρο Υγείας στην Πάχνα το οποίο επίσης λειτουργεί απογεύματα και έχει ως στόχο την απορρόφηση των ασθενών από τη γύρω περιοχή και την αποσυμφόρηση έτσι του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Τέλος και σε ό,τι αφορά στην επαρχία Λεμεσού, στο νοσοκομείο Κυπερούντας, το οποίο βάσει του σχεδιασμού αποτελεί το κέντρο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής, τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν και τα απογεύματα και σύντομα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», θα επεκταθεί και το ωράριο λειτουργίας του κρατικού φαρμακείου.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ως στόχο την προετοιμασία των κρατικών υπηρεσιών ενόψει της εφαρμογής της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Σε περιβάλλον ΓεΣΥ, τα κρατικά φαρμακεία δεν θα λειτουργούν, ωστόσο οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται ως δικαιούχοι του συστήματος από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία τα οποία θα συμβληθούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, το κανονικό ωράριο λειτουργίας των ιατρείων των προσωπικών ιατρών καθορίζεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυκτα οι ασθενείς θα επισκέπτονται το εφημερεύον Κέντρο Υγείας. Από τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας για επείγοντα περιστατικά οι ασθενείς θα επισκέπτονται τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσηλευτηρίων (το θέμα των ωραρίων δεν έχει όμως ακόμα οριστικοποιηθεί).
Με απαιτήσεις βγαίνουν οι φαρμακοποιοί
Με απαιτήσεις προσέρχονται στον διάλογο για τη συμμετοχή τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας οι φαρμακοποιοί. Ο διάλογος μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει αρχίσει εδώ και δύο περίπου εβδομάδες και όπως πληροφορούμαστε, κατά την πρώτη συνάντηση έγινε αναφορά μόνο στις γενικές γραμμές της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.
Παράλληλα όμως με τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον ΟΑΥ, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος ετοιμάζεται να ζητήσει συνάντηση και με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο αφού οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν ότι θα διεκδικήσουν μερίδιο από την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών στους ασθενείς/πελάτες τους.
Για παράδειγμα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί θα ζητήσουν δικαίωμα στη χορήγηση εμβολίων, όπως είναι τα εμβόλια για τη γρίπη καθώς και άλλες υπηρεσίες τις οποίες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν τα φαρμακεία της γειτονιάς στους ασθενείς. Κύριο επιχείρημα των φαρμακοποιών θα είναι, όπως πληροφορούμαστε, το γεγονός ότι και οι πολίτες πιο εύκολα θα εμβολιάζονται αφού δεν θα υποχρεώνονται να περιμένουν στα νοσηλευτήρια για να εμβολιαστούν αλλά θα έχουν εύκολη πρόσβαση στο φαρμακείο της περιοχής τους.
Σε ό,τι αφορά στον διάλογο με τον ΟΑΥ, προς το παρόν δεν έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου συγκεκριμένα νούμερα για τις αμοιβές των φαρμακοποιών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
Κατά την πρώτη συνάντηση μεταξύ ΟΑΥ και ΠΦΣ, συμφωνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί ο διάλογος και οι φαρμακοποιοί ανέλυσαν τις δικές τους θέσεις.
Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος του εξειδικευμένου Οίκου ο οποίος ετοίμασε μελέτη για λογαριασμό του ΠΦΣ που αφορά στη συμμετοχή των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ και οι φαρμακοποιοί αναμένεται ότι θα αναλύσουν σε μελλοντικό στάδιο τα αποτελέσματα της μελέτης τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
Εκείνο που τονίστηκε από πλευράς του ΠΦΣ ήταν ότι οι φαρμακοποιοί θέλουν και είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Τέθηκαν όμως και κάποια επιπρόσθετα αιτήματα, όπως είναι για παράδειγμα η σωστή γεωγραφική κατανομή των φαρμακείων ώστε να εξυπηρετούνται πιο σωστά και οι πολίτες και ταυτόχρονα να ελεχθεί και η ανεξέλεκτη λειτουργία νέων φαρμακείων, κυρίως στις αστικές περιοχές.
Η επόμενη συνάντηση μεταξύ του ΠΦΣ και του ΟΑΥ θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αναμένεται να οριστεί και η συνάντηση μεταξύ των φαρμακοποιών και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον του ΠΦΣ αλλά και όλων των εμπλεκομένων στον τομέα των φαρμάκων έχουν τεθεί εδώ και δύο περίπου εβδομάδες και τα τέσσερα νομοθετήματα που αφορούν στον τρόπο συμμετοχής των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ και τον τρόπο εξυπηρέτησης των δικαιούχων του ΓεΣΥ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Πηγή