Αυτοάνοσες διαταραχές για τις οποίες...
η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να προσδώσει αποτελεσματική λύση, το μόνο μέτρο αντιμετώπισης είναι η διατροφική αγωγή.
Μία από αυτές είναι και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Η αυτοάνοσος θυρεοειδίτιδα Hashimoto (χασιμότο) ή λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα είναι μία διαταραχή στην οποία το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού δημιουργεί αντισώματα, για να καταπολεμήσει τον θυρεοειδή.
Πρόκειται για μια νόσο αγνώστου αιτιολογίας. Δύο από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ερευνηθεί για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης αυτοάνοσης πάθησης είναι το Σελήνιο και η βιταμίνη D.
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και Σελήνιο
Το σελήνιο (Se) ενσωματώνεται σε βασικά ένζυμα που συμμετέχουν σε διάφορες οδούς του μεταβολισμού των ορμονών του θυρεοειδούς.
Βοηθά στη μετατροπή της Τ4 σε Τ3, επηρεάζει τον μεταβολισμό του ιωδίου και μειώνει το επίπεδο των αντισωμάτων που καταστρέφουν τον θυρεοειδή στη Hashimoto.
Ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου ανά μονάδα βάρους σε σύγκριση με όλους τους άλλους ιστούς.
Επιπλέον, επιτελεί κομβικό ρόλο και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η αλληλεπίδραση μεταξύ σεληνίου και θυρεοειδούς αδένα έχει ερευνηθεί εκτενώς με εργαστηριακά πειράματα, κλινικές δοκιμές καθώς και μέσω επιδημιολογικών δεδομένων. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταδειχθεί οι θετικές επιπτώσεις του σεληνίου στον μεταβολισμό του ιωδίου και βεβαίως στη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Η ανεπάρκεια σεληνίου, σε συνδυασμό με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, έχει ενοχοποιηθεί για την παθογένεση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.
Το σελήνιο λαμβάνει μέρος στην έκφραση των ορμονών του θυρεοειδούς ως καταλυτικό συστατικό του κέντρου του σεληνίου-δεϊωδινάσης, προστατεύοντας τον θυρεοειδή από τις οξειδωτικές βλάβες (Nacamulli et al. 2013).
Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από Hashimoto ευνοούνται από την λήψη σεληνίου.
Η κατανάλωσή του βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και βοηθά στη μείωση του αριθμού των αντισωμάτων της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης. Τα αντισώματα αυτά εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Πιο συγκεκριμένα, η ανασκόπηση της μελέτης των Zagrodzki και Kryczyk συμπέρανε ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας σεληνίου και της αναστολής της παραγωγής αντισωμάτων αντι-ΤΡΟ σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.
Από τη συγκεκριμένη έρευνα, επίσης, διαφαίνεται ότι τα συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να αποτελούν μια αποτελεσματική επιλογή στην αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής (Zagrodzki & Kryczyk 2014).
Επίσης, η ανασκόπηση των Esther και συν. (2014) διαπίστωσε ότι πράγματι το σελήνιο μπορεί να προστατεύσει από την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Ασθενείς οι οποίοι έλαβαν συμπλήρωμα σεληνίου εμφάνισαν μείωση στα επίπεδα αυτοαντισωμάτων, βελτίωση στην ποιότητα της ζωής και στη διάθεσή τους.
Μία ακόμα έρευνα έδειξε στατιστικά αξιοσημείωτη βελτίωση και ευεξία των ασθενών με τη χορήγηση σεληνικού νατρίου 200 μg (Duntas 2015).
Υπενθυμίζεται ότι το σελήνιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε αρκετές τροφές, όπως το κρέας, τα εντόσθια, τα δημητριακά, τα ψάρια, τα κρεμμύδια, φυσικά το σέλινο και τα καρύδια, με τα δύο τελευταία τρόφιμα να αποτελούν εξαιρετική πηγή σεληνίου.
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και Βιταμίνη D
Σχετικά με τη βιταμίνη D, είναι πλέον γνωστό ότι η έλλειψή της σχετίζεται σχεδόν με όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα και φυσικά με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Η αποκατάσταση των επιπέδων της, μέσω μίας υγειούς σχέσης με τον ήλιο (η κυριότερη πηγή πρόσληψης βιταμίνης D) ή μέσω συμπληρωμάτων αυτής, βοηθούν στην καλύτερη εξέλιξη της νόσου δεδομένου ότι περιορίζουν τα επίπεδα των αντισωμάτων της θυρεοσφαιρίνης και της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (Tamer et al. 2011).
Έλληνες ερευνητές, προς την κατεύθυνση αυτή, θέλησαν να εξετάσουν περαιτέρω το συγκεκριμένο ζήτημα και διεξήγαγαν κλινική μελέτη στην Κρήτη με 218 ευθυρεοειδικά άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto (180 γυναίκες και 38 άνδρες).
Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 σε ασθενείς με Hashimoto. Η συμπλήρωση έγινε από του στόματος σε δόσεις 1.200-4.000 IUs, κάθε μέρα για 4 μήνες με στόχο την επίτευξη και σταθεροποίηση των επιπέδων της 25 (ΟΗ) D στα 40 ng / ml (Mazokopakis et al. 2015).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε όλο το δείγμα υπήρξε μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της 25(OH)D στον ορό και των επιπέδων anti-TPO (p < 0,00001). Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D προκάλεσε σημαντική μείωση της τάξεως του 20,3% (p < 0,0001) στα επίπεδα της anti-TPO. Δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες από τη χορήγηση του συμπληρώματος.
Συμπερασματικά, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν τις θετικές επιδράσεις του σεληνίου και της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας Hashimoto.
Σύμφωνα με τον Duntas (2015), η επίτευξη και η διατήρηση «σεληνιόστασης» (ιδανικά επίπεδα σεληνίου) και η αποκατάσταση των επιπέδων της βιταμίνης D σε τιμές άνω των 30 ng / ml, αποτελούν κομβικά μέσα για την αποτελεσματική διαχείριση των αυτοάνοσων θυρεοειδικών ασθενειών.
Πηγή