Ο Αρχάγγελος Λακωνίας είναι το σημείο εκκίνησης για μια περιήγηση σε γύρω περιοχές και αξιοθέατα, όπως το Μυστρά, τη Νεάπολη, τη Μονεμβασιά, την Ελαφόνησο κ.ά.
Ένα χωριουδάκι μια σταλιά, με μια χρυσαφένια αμμουδιά που λαμπυρίζει στο φως του ήλιου να απλώνεται στα πόδια του. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα του Αρχάγγελου, του μικρού χωριού της Λακωνίας στο τέρμα του φιδογυριστού δρόμου που κατεβαίνει από τους Μολάους. Στην άκρη μιας αμμουδερής χερσονήσου, στη σκιά επιβλητικών βράχων με ασυνήθιστους σχηματισμούς, μοιάζει με μια ολόδική σου, μυστική γωνιά επί γης.
Χρωματιστά σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λουλουδιασμένα παρτέρια στην άκρη του δρόμου, απόλυτα τιρκουάζ νερά που διακρίνονται σχεδόν από κάθε γωνία του χωριού, και μια ησυχία ονειρική. Τρία μαγαζάκια απλώνουν τα θαλασσιά τραπέζια τους σε ένα μεγάλο πλάτωμα-μπαλκονάκι με υπέροχη θέα στην παραλία, και ένα εντελώς χειροποίητο μπαρ με καλαμιές και ξύλινα καναπεδάκια φροντίζει για τα ποτά και τα καφεδάκια μας, από το βράδυ ως το πρωί, υπό τους ήχους jazz και έντεχνης μουσικής.
Το δυνατό χαρτί του χωριού, όμως, πέρα από την παραλία με τα κρυστάλλινα νερά (χωρίς ξαπλώστρες, εννοείται, μόνο με τέσσερις-πέντε ομπρέλες φτιαγμένες από φοινικόφυλλα, και δύο ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ) είναι οι άνθρωποί του. Θα σε υποδεχτούν με ιστορίες για το χωριό τους, με πληροφορίες για όλα τα υπέροχα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς στη γύρω περιοχή –και τα οποία δεν είχες καν ακουστά– και με όρεξη για κουβέντα, πάνω από ποτηράκια κρασί ή καραφάκια ούζου.
Αξιοθέατα, παραλίες και προορισμοί γύρω από τον Αρχάγγελο
Η Πλύτρα: Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αρχάγγελο, το παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Πλύτρας, με την χρυσαφένια αμμουδιά του και τα ουζερί που απλώνουν τραπεζάκια πλάι στο κύμα, κρύβει στα νερά του ένα μυστικό: Τη βυθισμένη πολιτεία της Αρχαίας Ασωπού. Τα ερείπια της πόλης, που βυθίστηκε το 365 μ.Χ. από έναν ισχυρό σεισμό, θα τα δείτε εκεί που κολυμπάτε –τα νερά είναι τόσο κρυστάλλινα, που δεν σας χρειάζεται ούτε μάσκα για βουτιές (αν και σίγουρα δεν θα ήταν κακή ιδέα να πάρετε μία μαζί σας, αν θέλετε να τους ρίξετε και μια ματιά από κοντά).
Η Χαραχιά: Μια φαντασμαγορική αμμουδιά τρεισήμισι χιλιομέτρων, που απλώνεται σχεδόν δίπλα στον Αρχάγγελο. Χρυσαφένια άμμος, βαθιά, καταγάλανα νερά και χρωματιστά βοτσαλάκια εκεί που σκάει το κύμα συνθέτουν το ειδυλλιακό σκηνικό της. Μια καντίνα εξασφαλίζει τα απαραίτητα σε καφεδάκια και χαλαρές μουσικές τους μήνες του… βαθιού καλοκαιριού, αλλά και οι λάτρεις των ανέγγιχτων φυσικών τοπίων, μην απογοητεύεστε: Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας παραμένει ονειρικά ήσυχο, και απαλλαγμένο από την επέλαση της ξαπλωστρο-μάστιγας.
Ο Γέρακας: Έχει φιόρδ η Ελλάδα; Αν βιαστήκατε να απαντήσετε «όχι», δεν έχετε δει ποτέ τον Γέρακα Λακωνίας. Ένα απάνεμο λιμανάκι, με πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια και γαλάζια παράθυρα, στην αγκαλιά μιας βαθυγάλαζης λωρίδας θάλασσας που ακολουθεί τη δική της διαδρομή μέσα στη στεριά. Καθώς το αυτοκίνητο κινείται προς το λιμανάκι του Γέρακα, το νερό που λαμπυρίζει ακριβώς δίπλα σου μοιάζει αρχικά με λίμνη, και εν συνεχεία με ποτάμι –δεν είναι τίποτα από τα δύο, όπως ήδη ξέρεις έχοντας ρίξει μια ματιά στην απεραντοσύνη του από ψηλά, πριν ο δρόμος αρχίσει να κατηφορίζει. Δυο-τρία ουζερί απλώνουν τα τραπεζάκια τους δίπλα στη θάλασσα, και η ζωή εδώ κυλά αργά, με τη μυρωδιά του ούζου να γαργαλάει τα ρουθούνια και τον ήλιο να μισοκλείνει τα βλέφαρα.
Το φαράγγι του Μπαλλή, με τον νερόμυλό του: Τα Τάλαντα είναι ένα όμορφο ορεινό χωριουδάκι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αρχάγγελο, με ένα καταπράσινο μυστικό: Το ειδυλλιακό φαράγγι του Μπαλλή, τα μονοπάτια του οποίου ελίσσονται στη σκιά πανύψηλων πλατάνων, καρυδιών και μυρτιών, πλάι σε τρεχούμενα νερά, καταλήγει μετά από μερικά υπέροχα χιλιόμετρα στην παραλία της Χαραχιάς. Ένας από τους έντεκα νερόμυλους που στόλιζαν το φαράγγι έχει αναστηλωθεί υποδειγματικά, και λειτουργεί κανονικότατα, πολύ κοντά στο χωριό των Ταλάντων. Μπορείτε να τον προσεγγίσετε είτε περπατώντας το μονοπάτι από το χωριό, είτε οδηγώντας έναν βατό χωματόδρομο (επαρκής σήμανση θα σας οδηγήσει και στα δύο). Ο μπαρμπα-Γιάννης ο μυλωνάς βρίσκεται σχεδόν πάντα στον μύλο του, πρόθυμος να ξεναγήσει και να μοιραστεί με τους επισκέπτες του τα μυστικά της τέχνης του.