Του Χάρη Καρανίκα
Η διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του 112 που -ανάμεσα σε άλλα- θα μπορούσε να στέλνει μαζικά μηνύματα συναγερμού σε πολίτες οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές ώστε να εκκενώσουν τα σπίτια τους ή να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία, δημοσιεύτηκε το 2011. Αν και το έργο δρομολογήθηκε το 2014, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, με στόχο να παραληφθεί το 2016, οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που ξεκίνησαν να εμφανίζονται περί τα τέλη του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει παραδοθεί ακόμα.
Στην διακήρυξη του 2011 περιγραφόταν αναλυτικά και λεπτομερώς τι θα μπορούσε να κάνει το εκσυγχρονισμένο 112 και, συγκεκριμένα, η λειτουργία του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, για να ενημερώσει τους πολίτες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές ώστε να προλάβουν εγκαίρως να αντιδράσουν. Μέσα από τις περιγραφές των λειτουργιών αυτών, όπως η αποστολή μαζικών SMS και οδηγιών με φωνητικά μηνύματα σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα, αλλά και μέσω email ή ακόμα και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι αυτό το σύστημα στις πρόσφατες πυρκαγιές όπου έχασαν τη ζωή τους 83 άνθρωποι. Χάρης Καρανίκας 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018, 20:53 8
#1 Πώς δουλεύει το σωτήριο σύστημα 2011.
Επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή στο Προστασίας του Πολίτη αποφασίζεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών «112». Ζητούμενο είναι η βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών ανάμεσα σε άλλα και για θέματα φυσικών καταστροφών. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, δημοσιεύεται η διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, όπου περιγράφονται με αρκετές λεπτομέρειες τα νέα εργαλεία που θα πρέπει να αποκτήσει το 112, στα οποία περιλαμβάνεται και το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών.
Όπως αναφερόταν στην διακήρυξη, σε περίπτωση που υπάρχει ένα συμβάν (σ.σ. όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι), ο χειριστής του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών μπορεί να εστιάσει στην περιοχή που βρίσκεται σε κίνδυνο και να εντοπίσει όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται εντός της περιοχής. Στα μεν σταθερά θα υπάρχει η δυνατότητα να σταλούν φωνητικά μηνύματα ενώ στα κινητά τόσο φωνητικά όσο και γραπτά μηνύματα. Επιπλέον, επικοινωνώντας με τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ το νέο 112 θα μπορεί να αντλήσει στοιχεία για όλους τους συνδρομητές που βρίσκονται στην περιοχή.
Η δυνατότητα ηχητικών και γραπτών μηνυμάτων σε κινητά που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή θα ήταν σωτήρια για αυτούς που βρίσκονταν στο Νέο Βουτζά και κυρίως στο Μάτι, όπου οι δρόμοι σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αδιέξοδα και υπάρχει μόνο μία κεντρική αρτηρία. Ένα μήνυμα τύπου «κινδυνεύετε από φωτιά, συγκεντρωθείτε στο Χ μέρος» μπορεί να έσωζε αρκετές ζωές. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα σταθερά τηλέφωνα μέσω ηχητικών μηνυμάτων. Επιπλέον, στις λεπτομερείς περιγραφές περιλαμβανόταν και η δυνατότητα να αποστέλλονται μηνύματα σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα με τα στοιχεία roaming που ανιχνεύονται στην περιοχή υπό κίνδυνο. Έτσι θα ειδοποιούνταν εγκαίρως και οι τουρίστες.
Στην διακύρηξη του 2011 για τον διαγωνισμό του εκσυγχρονισμένου 112, αναφερόταν ακόμη ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να απαντούν στα μηνύματα συναγερμού που ελάμβαναν με SMS ή με φωνητικό μήνυμα καθώς και ότι το σύστημα θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτά τα μηνύματα. Έτσι, οι αρχές θα μπορούσαν να είναι σε θέση να γνωρίζουν κεντρικά ποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα άμεσα και να δράσουν ανάλογα.
Το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών θα μπορούσε επίσης να παράγει λίστες με τους αριθμούς κινητών και σταθερών που έλαβαν μηνύματα, αυτών που ανταποκρίθηκαν θετικά και αυτών που δεν αποκρίθηκαν καθόλου, καθώς και εκείνων που δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο ή σε αδυναμία μετακίνησης ή ακόμα και για τον αριθμό αυτών που βρίσκονται σε roaming, δηλαδή των τουριστών. Πέρα από τα γραπτά, τα φωνητικά μηνύματα και τα email, το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ως κανάλια τόσο το Twitter όσο και το Facebook.