Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι κοινώς αποδεκτό πως η μεσογειακή διατροφή αποτελεί...
το κορυφαίο μοντέλο διατροφής παγκοσμίως.
Περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων ενώ πολλές από αυτές έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Διαβάστε τους λόγους για τους οποίους κι εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να την εκτιμούμε λίγο περισσότερο.
1) Έκπληξη! Δεν χρειάζεστε θερμιδομετρητή. Στη μεσογειακή διατροφή, δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες ή να κόβετε εντελώς ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Αντίθετα, βγάζετε από τη ζωή σας τα βλαβερά λιπαρά (αντικαθιστώντας π.χ. το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρέας με τα ψάρια και τα πουλερικά), απολαμβάνετε φρέσκα φρούτα αντί για χυμούς γεμάτους ζάχαρη και επιλέγετε μέσα από μια τεράστια ποικιλία ολόφρεσκων λαχανικών και οσπρίων. Οι ξηροί καρποί επιτρέπονται αλλά όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα από μια μικρή χούφτα την ημέρα. Μπορείτε επίσης να τρώτε ψωμί και να πίνετε κρασί αλλά πάντοτε με μέτρο.
2) Το φαγητό είναι πραγματικά φρέσκο. Όταν τρώμε με βάση τη μεσογειακή διατροφή, δεν υπάρχουν κατεψυγμένα τρόφιμα και φαστ φουντ. Η εστίαση γίνεται σε φρέσκα, εποχιακά φαγητά που ετοιμάζονται με απλούς τρόπους. Φρέσκο σπανάκι, κολοκυθάκια, ντομάτες και άλλα κλασικά ελληνικά προϊόντα, όπως οι μαύρες ελιές και η φέτα, μπορούν να αποτελέσουν μαζί και με άλλα λαχανικά της επιλογής σας, μια πεντανόστιμη σαλάτα!
3) Επιτρέπεται το ψωμί. Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία και είναι γενικά περισσότερο υγιεινά σε σχέση με αυτά του λευκού αλευριού. Δοκιμάστε πίτα ολικής άλεσης βουτηγμένη σε λάδι, χούμους ή ταχίνι.
4) Τα λιπαρά δεν είναι απαγορευμένα. Τα λιπαρά –αυτά που είναι καλά για την καρδιά- είναι βασικό συστατικό αυτής της διατροφής. Θα τα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, τις ελιές και το λάδι. Αυτά τα λιπαρά, και όχι τα κορεσμένα ή τα τρανς που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο φαγητό αλλά και βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη και του καρκίνου.
5) Το μενού είναι τεράστιο! Η μεσογειακή διατροφή δεν περιορίζεται μόνο στο ελληνικό και ιταλικό φαγητό. Η Μεσόγειος περιλαμβάνει επιπλέον την Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Μαρόκο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Διαλέξτε φαγητά που έχουν μια συγκεκριμένη βάση. Λίγο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, με πολλά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και προϊόντα ολικής άλεσης.
6) Τα μπαχαρικά είναι υπέροχα. Τα μεσογειακά βότανα και μπαχαρικά προσθέτουν τόσο πολλή γεύση στο φαγητό σας που πολλές φορές δεν θα χρειαστείτε καν αλάτι. Μερικά έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Ο κόλιανδρος και το δεντρολίβανο, για παράδειγμα, έχουν αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.
7) Είναι εύκολο να μαγειρέψεις. Τα ελληνικά γεύματα είναι πολλές φορές μικρά πιατάκια συνδυασμένα μεταξύ τους, οι λεγόμενοι μεζέδες. Μπορείτε να βάλετε ένα είδος πλατό τυριών, ελιές, ξηρούς καρπούς, ή και μαγειρεμένα φαγητά, όπως κομματάκια χοιρινού, κάποιο είδος πίτας κ.ά.
8) Ενθαρρύνεται η κατανάλωση κρασιού. Σε πολλές μεσογειακές χώρες οι άνθρωποι πίνουν κρασί με το φαγητό τους, ιδιαίτερα σε αυτές που το φαγητό είναι συχνά ένα είδος κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Άλλωστε μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι τη μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες, μπορεί να είναι καλό για την καρδιά. Το κόκκινο συγκεκριμένα είναι η μεσογειακή επιλογή και ίσως να είναι πιο υγιεινό από το λευκό.
9) Δεν πεινάμε. Η μεσογειακή διατροφή επιτρέπει την κατανάλωση νόστιμων και ικανοποιητικών φαγητών που λόγω της σύστασής τους χρειάζονται περισσότερο χρόνο στη χώνεψη. Επιπλέον, ακόμα και εάν πεινάσετε, μπορείτε πάντα να τσιμπήσετε λίγους ξηρούς καρπούς, λίγες ελιές ή λίγη φέτα ή χαλούμι.
10) Ενδείκνυται για την απώλεια βάρους. Λογικά θα νομίζετε ότι χρειάζεται ένα θαύμα για να χάσετε βάρος τρώγοντας ξηρούς καρπούς, τυρί και ελιές. Αυτά όμως τα βασικά συστατικά αυτής της διατροφής, σε συνδυασμό με τον αργό ρυθμό φαγητού, σας αφήνουν μια αίσθηση κορεσμού. Και σίγουρα αυτό βοηθά στο να επιμείνετε σε μια δίαιτα. Η συστηματική σωματική άσκηση αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία τής δίαιτας που είναι βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή.
11) Η καρδιά σας θα σας ευχαριστεί αργότερα. Σχεδόν τα πάντα είναι καλά για την καρδιά στη μεσογειακή διατροφή καθώς υπάρχουν τρόφιμα που μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, βοηθούν τις αρτηρίες να μένουν καθαρές. Το ψάρι βοηθάει επίσης στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην πίεση.
12) Βοηθάει το μυαλό. Τα ίδια καλούδια που προστατεύουν την καρδιά σας, προστατεύουν και το μυαλό σας. Δεν τρώτε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές. Αντίθετα καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που κάνουν το μυαλό σας…ξυράφι!
Πηγή