Αν ναι δεν είσαι ο μόνος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 77% των ανθρώπων θεωρούν τον εαυτό τους προληπτικό ή εμφανίζουν κάποια μορφή προληπτικής συμπεριφοράς.
Ακόμα ωστόσο κι αν δηλώνεις ότι ανήκεις στο 23% των ανθρώπων που δεν θεωρούν τον εαυτό τους προληπτικό, είναι πολύ πιθανό η συμπεριφορά σου να σε διαψεύδει σε ορισμένες περιπτώσεις.
Και να λοιπόν ένα παράδειγμα που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την παραπάνω πρόταση.
Με βάση έρευνα του Harris Interactive που πραγματοποιήθηκε το 2014, μόνο ένας στους 5 ερωτηθέντες δήλωσε ότι είναι ατυχία να περπατάει κάποιος κάτω από μία ανοικτή σκάλα. Στην πράξη ωστόσο βρετανός ψυχολόγος διαπίστωσε ότι το 70% των ανθρώπων θα αποφύγει να το κάνει ακόμα κι αν χρειαστεί να μπει μέσα στο ρεύμα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Μοιάζει παράδοξο; Κι όμως η τύχη παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας ώστε ακόμα και υποσυνείδητα να προσπαθούμε να αποφύγουμε κάτι που υπάρχει πιθανότητα να μας φέρει κακή τύχη. Ακόμα κι αν αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει τραυματισμό.
Πέρα ωστόσο από κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη δεισιδαιμονία που έρχεται ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής πίστης στο υπερφυσικό ο ψυχολόγος Richard Wiseman είναι σε θέση μετά από 10 χρόνια έρευνας να καταλήξει στο εξής απλό συμπέρασμα:
Κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας.
Συνδυάζοντας την παραπάνω έρευνα με τις σπουδές του ο Wiseman κατέληξε σε 4 αρχές με βάση τις οποίες ο καθένας μπορεί να αυξήσει την τύχη του και να αλλάξει τη ζωή του πετυχαίνοντας να βρίσκεται περισσότερο συχνά στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.
4 αρχές που καμία δεν έχει σχέση με τη δεισιδαιμονία.
Ηρέμησε και μεγιστοποίησε τις ευκαιρίες για καλή τύχη
Όσο περισσότερο ήρεμος είναι κάποιος τόσο πιο πιθανό είναι να δει ευκαιρίες εκεί που άλλοι αποτυγχάνουν να το κάνουν.
Σε ένα από τα πειράματά του ο Wiseman ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μετρήσουν τις φωτογραφίες που περιείχε μία εφημερίδα. Ενώ οι τυχεροί άνθρωπο έδωσαν την απάντησή τους μέσα σε δευτερόλεπτα οι άτυχοι άνθρωποι χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 2 λεπτά.
Πως συνέβη αυτό;
Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδα υπήρχε καθαρογραμμένη και έτσι που να είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον να μην τη δει η παρακάτω φράση: ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 43.
Ένα δεύτερο μήνυμα ήταν γραμμένο στο μέσο της εφημερίδας με τον ίδιο τρόπο: ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ. ΔΕΙΞΕ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 100$.
Οι τυχεροί άνθρωποι είδαν και τα δύο μηνύματα την ίδια στιγμή που οι άτυχοι ήταν απασχολημένοι να μετράνε τις φωτογραφίες κι ο λόγος που συνέβη αυτό σύμφωνα με τον Wiseman είναι γιατί απλά ήταν πολύ πιο χαλαροί.
Η ίδια αυτή χαλαρότητα και ηρεμία είναι το στοιχείο που επιτρέπει γενικότερα στους τυχερούς ανθρώπους να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερες ευκαιρίες.
Εμπιστευθείτε το στομάχι σας
Σου έχει τύχει ποτέ να νιώσεις ότι το στομάχι σου λέει στον εγκέφαλό σου τι να κάνεις;
Λοιπόν οι έρευνες του Wiseman έδειξαν με τρόπο εμφανή ότι οι τυχεροί άνθρωποι ακολουθούν τη διαίσθησή τους κατά τη λήψη των αποφάσεών τους. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με τους άτυχους ανθρώπους.
Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της έρευνας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σε σχέση με το ρόλο που παίζει η διαίσθησή τους στη λήψη αποφάσεων για την επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή.
Τα αποτελέσματα;
Ανάμεσα στους τυχερούς ανθρώπους το 90% δήλωσε ότι η διαίσθηση παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις και κατά 80% στις επαγγελματικές επιλογές. Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άτυχους βρίσκονταν στο 20%.
Η προσδοκία της καλής τύχης
Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Οι τυχεροί άνθρωποι περιμένουν ότι θα είναι τυχεροί. Ατενίζουν το μέλλον περιμένοντας το καλύτερο.
Κι αυτό δεν έχει καμία υπερφυσική εξήγηση καθώς περιμένοντας θετικά πράγματα να συμβούν δημιουργείς στην πραγματικότητα ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Πως αποτυπώνεται αυτό στην έρευνα του Wiseman;
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τη βεβαιότητα μιας κατάσταση σε μία κλίμακα από το 0 μέχρι το 100%. Τα ερωτήματα ήταν αν θα περάσουν καλά στις επόμενες διακοπές τους και αν θα πετύχουν τουλάχιστον μία από τις μεγάλες τους φιλοδοξίες.
Τα αποτελέσματα είναι θα λέγαμε χαρακτηριστικά. Για τους τυχερούς ανθρώπους 90 και 84% αντίστοιχα. Για τους άτυχους 60% και για τα δύο ερωτήματα.
Μετατρέποντας την κακή τύχη σε καλή
Σε όλους συμβαίνουν άσχημα γεγονότα. Το πώς τα βλέπεις ωστόσο μπορεί σαφώς να επηρεάσει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Έτσι το ίδιο γεγονός δεν είναι απαραίτητα αντιληπτό με τον ίδιο τρόπο από διαφορετικούς ανθρώπους.
Την ίδια λοιπόν στιγμή που ένας άτυχος άνθρωπος βλέπει μια δυσκολία ως ένα εμπόδιο, ένας τυχερός αντιλαμβάνεται το ίδιο γεγονός ως μια ευκαιρία για κάτι καλύτερο.
Σύμφωνα με τον Wiseman υπάρχουν τέσσερις ψυχολογικές τεχνικές που βοηθούν τους τυχερούς ανθρώπους να μετατρέψουν την κακή τύχη σε καλή και τις οποίες μπορείς να δεις παρακάτω:
Οι τυχεροί βλέπουν τη θετική πλευρά της κακής τύχης τους
Οι τυχεροί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε κακή τύχη θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα υπέρ τους
Οι τυχεροί άνθρωποι δεν μιλούν για την κακή τύχη τους
Οι τυχεροί παίρνουν εποικοδομητικά μέτρα για να αποτρέψουν περισσότερη κακή τύχη.
Είναι η τύχη το αποτέλεσμα κάποιας υπερφυσικής εύνοιας;
Τα παραπάνω ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν πως όχι. Η τύχη είναι στα χέρια μας και με τις σωστές τεχνικές μπορεί οποιασδήποτε να την προσελκύσει.
Πηγή