tromaktiko: Τοξικές σχέσεις: 5 τύποι ανθρώπων που πρέπει να αποφύγεις

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Τοξικές σχέσεις: 5 τύποι ανθρώπων που πρέπει να αποφύγεις



Μια φιλία, μια ερωτική σχέση, μια οικογενειακή σχέση ακόμα και...
μια επαγγελματική σχέση μπορεί να είναι τοξική. Πολλοί άνθρωποι που συναντάμε στη ζωή μας –όσο καλοσυνάτοι ή λαμπεροί μπορεί να είναι- συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας.

Ακόμα κι ένας άνθρωπος που φαινομενικά είναι έξυπνος, αστείος, έχει καλή μόρφωση και οικογένεια, μπορεί να κρύβει ανασφάλειες ή συμπεριφορές που λειτουργούν αρνητικά. Ανακάλυψε 5 τύπους ανθρώπων που πρέπει να αποφύγεις αν θέλεις να έχεις μια ισορροπημένη ζωή:

Ο κριτής

Είτε είναι ο σύντροφός σου, είτε είναι συγγενής σου ή μια συνάδελφός σου, ένας άνθρωπος που κατακρίνει καθετί που κάνεις, μόνο καλό δεν μπορεί να σου κάνει. Όχι, αυτοί δεν είναι άνθρωποι που από ενδιαφέρον μπορεί κάποιες φορές να σου μιλήσουν με ειλικρίνεια ή με ευθύτητα για τις επιλογές σου. Η κριτική δεν είναι μια καλή συμβουλή, είναι τις περισσότερες φορές μια επίθεση (δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη). Οι άνθρωποι που διαρκώς κριτικάρουν όσα κάνεις κι όσα λες, όχι μόνο σε γεμίζουν με ανασφάλειες αλλά και απόρριψη αφού κάθε φορά νιώθεις πως δεν είσαι αρκετά καλός, ό,τι κι αν κάνεις. Η κριτική εστιάζει σε κάποιον και όχι στην πράξη του, για αυτό μπορεί να φέρει τοξικότητα σε μια σχέση, αλλά και ένα κύκλο «επιθέσεων» που δεν τελειώνουν ποτέ.

O παθητικά… επιτιθέμενος!

Είναι ένα από τα πιο τοξικά χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί είναι και ύπουλα. Ένας άνθρωπος που επιτίθεται παθητικά, χρησιμοποιεί τα συναισθήματά σου, τον σαρκασμό αλλά και τα πικρόχολα σχόλια κάθε φορά που επικοινωνεί. Ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με ευθύτητα και χρησιμοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς για να κάνει την επίθεσή του (να εκφράσει ένα παράπονο ή πρόβλημα), στέλνει ποικίλα μηνύματα και συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Το αποτέλεσμα; Συχνά, επιτίθεται χωρίς να το καταλάβεις δημιουργώντας τύψεις, ενοχές ή εκδικητικά!

Ο νάρκισσος

Ο νάρκισσος συμπεριφέρεται εγωιστικά. Πιστεύει ότι ξέρει τα πάντα, ότι κάνει τα πάντα καλύτερα από τους άλλους και είναι η κορυφή στον μικρόκοσμό του. Όσο έξυπνος κι αν είσαι, όση εμπειρία κι αν έχεις, εκείνος ποτέ δεν σε βλέπει ως ισάξιο ή καλύτερο. Ο ναρκισσισμός θεωρείται, μάλιστα, μια διαταραχή της προσωπικότητας και είναι τοξικός σε μια σχέση. Ο νάρκισσος σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα διαρκή ανταγωνισμό, ενώ δεν βρίσκεις ποτέ κατανόηση ή υποστήριξη. Είτε στις ερωτικές είτε στις φιλικές σχέσεις, ο νάρκισσος δεν συμβιβάζεται και δύσκολα δείχνει σεβασμό.

Ο απόμακρος

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι απλά μοναχικοί ή αντικοινωνικοί αλλά δύσκολα κάνουν μια συζήτηση με άλλους ανθρώπους ή μοιράζονται τα συναισθήματά τους. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως αρνούνται να συζητήσουν προκειμένου να αποφύγουν ένα πρόβλημα που έχει προκύψει, κάνοντας τον άλλο να νιώθει ασήμαντος ή ανάξιος. Η ψυχρότητα και η αδυναμία του να παραδεχτεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, γίνονται τοξικά εφόσον αφήνουν μια αρνητική κατάσταση να διαιωνίζεται χωρίς να δίνεται λύση.

Ο αντικοινωνικός

Ένας άνθρωπος με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας (κι όχι απλά αντικοινωνικός) μπορεί να μην έχει συναισθηματική συμμετοχή στα προβλήματα των άλλων, να μην νιώθει ενοχές, αλλά να έχει κίνητρα λόγω απληστίας ή εκδίκησης. Ένας άνθρωπος με τέτοια χαρακτηριστικά μπορεί να μπει σε διαδικασία να εκμεταλλευτεί συναισθηματικά τον άλλο, δημιουργώντας μια τοξικότητα στην καθημερινότητά του. Η αγάπη που δείχνει δε, αφορά κυρίως στην ανάγκη του να έχει τον έλεγχο!
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!