tromaktiko: Πιπίλα: 6 Ιδέες για να την κόψετε

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Πιπίλα: 6 Ιδέες για να την κόψετε



Το κόψιμο της πιπίλας απασχολεί αρκετούς γονείς καθώς γνωρίζουν ότι μεγαλώνοντας...
πρέπει να σταματήσουν να την χρησιμοποιούν τα παιδιά. Από την άλλη για τα βρέφη και τα νήπια είναι ιδιαίτερα αγαπητή αφού τα αποφορτίζει από κάθε άγχος και ενόχληση που νιώθουν.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να κόψουμε την πιπίλα;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής καλό είναι να γίνεται μεταξύ 6-12 μηνών, στην Ελλάδα όμως συνήθως γίνεται αργότερα. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της μετά την ηλικία των 4 ετών καθώς μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη των δοντιών και της γνάθου.

Πώς να κόψουμε την πιπίλα;
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής συμβουλεύει να ξεκινήσουμε επιλέγοντας ώρες της ημέρας που είναι πιο χαλαρές για το παιδί και να αφήσουμε την ώρα του ύπνου για λίγο αργότερα καθώς τη νύχτα την έχει περισσότερο ανάγκη. Συγκεκριμένα προτείνει:
Αποσπάμε την προσοχή τους
Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την ανάγκη της πιπίλας με ένα άλλο παιχνίδι, ώστε να ξεχαστεί. Για παράδειγμα τη στιγμή που μας ζητάει την πιπίλα εστιάζουμε αλλού το ενδιαφέρον του π.χ. συζητάμε για κάτι που του αρέσει η εμφανίζουμε ένα παιχνίδι που ξέρουμε ότι του αρέσει. Το παιχνίδι όπως και η πιπίλα θα το αποφορτίσει.

Χρησιμοποιούμε μεταβατικό αντικείμενο
Η πιπίλα πιο δύσκολα κόβεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να βοηθήσουμε το παιδί να κόψει αυτή τη συνήθεια μπορούμε να του δώσουμε ένα κουκλάκι-αρκουδάκι το οποίο του αρέσει και θα το έχει μαζί του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης κυκλοφορούν αρκετά πανάκια παρηγοριάς όπως λέγονται, τα οποία έχουν μαλακό ύφασμα και ένα ζωάκι στην άκρη, ώστε τα παιδιά να το έχουν στην αγκαλιά τους και να αισθάνονται ασφάλεια.

Κόβουμε την άκρη της
Με το να κόψουμε την άκρη της ο αέρας θα περνά μέσα από την πιπίλα και έτσι δε θα του προσφέρει την ίδια ανακούφιση. Σταδιακά μπορούμε να την κόβουμε όλο και περισσότερο και παράλληλα να εξηγήσουμε στο παιδί ότι έχει πια χαλάσει.

Συζητάμε
Αν το παιδί μας έχει μεγαλώσει μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση μαζί του λέγοντας του ότι δεν την χρειάζεται πια. Μπορείτε ακόμα να του πείτε ότι θα πρέπει να τη δώσει σε κάποιο άλλο μικρότερο παιδί που την έχει περισσότερο ανάγκη.

Διαβάζουμε παραμύθια
Υπάρχουν αρκετά παραμύθια που εξηγούν με απλό και ευχάριστο τρόπο ότι θα πρέπει να διακόψουν τη χρήση της πιπιλάς μέσα από μια ιστορία. Τα παραμύθια μπορούν να μας βοηθήσουν να συζητήσουμε με το παιδί και έτσι να την αποχωριστεί πιο εύκολα.

Φτιάχνουμε μια δική μας ιστορία
Εναλλακτικά μπορούμε να τους διηγηθούμε μια δική μας ιστορία που να καταλήγει ότι για να σωθεί ο ήρωας του παραμυθιού χρειάζεται μια πιπίλα δίνοντας έτσι την ευκαιρία να δώσει τη δική του πιπίλα. Αυτός ο τρόπος θα δώσει την αίσθηση στο παιδί ότι ήταν δική του απόφαση και έτσι αν την αναζητήσει ξανά του υπενθυμίζουμε ότι ίδιος με τη θέληση του.

Η γνώμη του ειδικού
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε το κόψιμο της πιπίλας. Ο γονιός θα πρέπει να είναι ψύχραιμος, σταθερός και να διαλέξει έναν τρόπο ο οποίος θα ταιριάζει στις ανάγκες του δικού του παιδιού. Αν διαπιστώνουμε όμως ότι παρά τις προσπάθειές μας, το παιδί εξακολουθεί να την θέλει και μετά τα 4-5 έτη καλό είναι να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό σε αναπτυξιακό κέντρο.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!