υπερβολή μπορεί να αποβεί κακή για τον οργανισμό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει είναι:
1. Υψηλό σάκχαρο
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση Ωμέγα-3 μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γλυκόζης, το οποίο με τη σειρά του ανεβάζει το σάκχαρο. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα ακόμη το ερευνά.
2. Αιμορραγία
Αιμοραγγία είτε ούλων είτε μύτης. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των σχηματισμών θρομβόσεων, έπειτα από ποικίλες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Τα συμπτώματα σχηματισμού θρομβώσεων είναι η ευαισθησία στα ούλα και η αιμορραγία από τη μύτη.
3. Χαμηλή πίεση
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την πίεση στο αίμα, το οποίο είναι θετικό για τους ανθρώπους με υψηλή πίεση. Ωστόσο ακόμη και για αυτούς, υπάρχει ρίσκο καθώς το ιχθυέλαιο αντιδρά με κάποια φάρμακα αντιμετώπισης υψηλής πίεσης.
4. Διάρροια
Η διάρροια είναι μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργεις. Κάποιοι ασθενείς έχουν δηλώσει ότι ένιωσαν και πολλά αέρια στο στομάχι. Αν έχετε αυτό το σύμπτωμα, προσπαθήστε να μειώσετε τη δόση και σιγουρευτείτε ότι η λήψη γίνεται μαζί με τα γεύματα.
5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Λόγω της υψηλή του περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία ή καούρα. Μην ξεχνάτε ότι παρ’ όλο που τα ωμέγα-3 είναι καλά λιπαρά, παραμένουν λιπαρά.
6. Αποπληξία
Κάποιες μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ άλλες μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν βρει καμία σχέση.
7. Αύξηση βάρους
Το ιχθυέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
8. Δηλητηρίαση από τη Βιταμίνη Α
Ορισμένοι τύποι συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το λάδι από συκώτι γάδου, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να είναι τοξική σε μεγάλες ποσότητες.
9. Αυπνία
Παρόλο που οι φυσιολογικές δόσεις ιχθυελαίου έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, μια μελέτη περίπτωσης σε άτομα με ιστορικό κατάθλιψης διαπίστωσε ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων προκάλεσε αϋπνία.
Πηγή