tromaktiko: Εντυπωσιακά είδη αχινού που δεν έχετε ξαναδεί!

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Εντυπωσιακά είδη αχινού που δεν έχετε ξαναδεί!



Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε τουλάχιστον μία δυσάρεστη καλοκαιρινή συνάντηση με... αυτά τα μικρά, θαλάσσια ζώα με το ασβεστολιθικό σφαιρικό και καλυμμένο με αγκάθια κέλυφος. Η συνήθης εικόνα του αχινού είναι μία μαύρη αγκαθωτή μπάλα που κρύβεται ανάμεσα στα βράχια, έτοιμη να χαλάσει τη μέρα του πρώτου απρόσεκτου κολυμβητή. Όμως, δεν είναι όλοι οι αχινοί έτσι.

Οι αχινοί γενικά βρίσκονται σε βράχια ή σε μέρη με φύκια σε μικρό βάθος και ανήκουν στην συνομοταξία των Εχινοδέρμων, όπως και οι αστερίες, ενω είναι απο τα μακροβιότερα θαλάσσια πλάσματα, αφού φτάνει εως και τα 200 χρόνια ζωής. Εκτός όμως απο την κλασσική εικόνα του μαύρου αγκαθωτού αχινού των Ελληνικών ακτών, υπάρχουν κι άλλα εντυπωσιακά είδη του, που δεν είχατε φανταστεί.

1.Strongylocentrotus purpuratus
Γνωστός ως ο μωβ αχινός της Καλιφόρνια. Αυτό το είδος αχινού έχει ένα βαθύ πορφυρό χρώμα και ζει στις ανατολικές ακτές του Ειρηνικού ωκεανού. Η διάμετρός του μπορεί να φτάσει τα 4 εκατοστά και η διάρκεια ζωής του τα 70 χρόνια. Αυτό το είδος αχινού έχει 7.700 κοινά γονίδια με τον άνθρωπο.



2.Echinus melo
Γνωστός και ως αχινός-πεπόνι. Έχει σφαιρικό σχήμα και η διάμετρός του φτάνει τα 17 εκατοστά. Βρίσκεται κυρίως στη Μεσόγειο θάλασσα και στον ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό. Είναι χορτοφάγος, όπως οι περισσότεροι αχινοί, όμως συχνά τρώει και μικρά ασπόνδυλα.


3.Heterocentrotus mammillatus
Ο κόκκινος αυτός αχινός, ζει στα τροπικά νερά του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού και κυρίως στη Χαβάη. Δείγματα από τη Χαβάη έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ από άλλες περιοχές μπορεί να έχουν κιτρινωπά ή καφέ αγκάθια



4.Echinosloth calamaris
Έχει δύο σειρές με αγκάθια, μία με μικρά μαύρα, τα οποία είναι κλειστά και το τσίμπημα από αυτά είναι επώδυνο και άλλη μία με κίτρινα μεγαλύτερα αγκάθια. Το συγκεκριμένο είδος αχινού είναι και ιδιαίτερα «φιλόξενο», αφού επιτρέπει σε πολλά μικρά ψαράκια να κρυφτούν ανάμεσα στα αγκάθια του για προστασία.




5.Strongylocentrotus droebachiensis
Ο «πράσινος αχινός», ζει στα βόρεια νερά του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού. Είναι εδώδιμο είδος, η διάμετρός του φτάνει τα 87 χιλιοστά και τρέφεται κυρίως με φύκια.


6. Heterocentrotus trigonarius
Γνωστός και ως «αχινός-κοντύλι», το είδος αυτό ζει στα τροπικά νερά του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού. Μοιάζει πολύ με τον Heterocentrotus mammillatus που προαναφέραμε, αλλά τα αγκάθια του trigonarius έχουν πιο σκούρο χρώμα απο του mammillatus.


7.Strongylocentrotus franciscanus
Το είδος αυτό ζει στον Ειρηνικό ωκεανό, σε ρηχά νερά και βραχώδεις ακτές και τα αγκάθια του μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 8 εκατοστά.


8.Paracentrotus lividus
Ο ελληνικός μωβ αχινός. Ζει στη Μεσόγειο θάλασσα και στον ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό και η διάμετρός του φτάνει έως και 7 εκατοστά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!