Αν ζούσαμε στην Αυστραλία ή στη Νότιο Αμερική θα σας έλεγα, πολύ!...
Ευτυχώς όμως ζούμε στην Ελλάδα .Κι εδώ σπάνια τα έντομα μεταφέρουν σοβαρά νοσήματα. Αυτό βέβαια μπορεί να τα απαλλάσσει από τον τίτλο «επικίνδυνα», δεν παύουν όμως να είναι ενοχλητικά και μερικές φορές επιμολυσμένα. Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για ένα τσίμπημα είναι η τοπική εφαρμογή αντιισταμινικής κρέμας (Fenistil) ή αμμωνίας. Προσοχή στη χρήση της Fenistil! Να μη γίνεται η εφαρμογή της για παραπάνω από 4-5 ημέρες και επιπλέον το σημείο εφαρμογής να μην έρχεται σε επαφή με τις ηλιακές ακτινοβολίες . Πολύ πιθανό να προκαλέσει φωτοευαισθησία .Αυτή η αγωγή θα κατευνάσει τον ερεθισμό, τη φαγούρα και σταδιακά θα υποχωρήσει.
Στην περίπτωση που το τσίμπημα επιμολυνθεί & δημιουργηθεί φλεγμονή, εφαρμόζουμε μια κρέμα η οποία περιέχει αντιβίωση και κορτιζόνη. Η εφαρμογή γίνεται για 3-4 ημέρες αναλόγως με τη σοβαρότητας της κατάστασης. Σε ατή την περίπτωση θα βοηθούσαν κρύα επιθέματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσφέρουν αίσθηση δροσιάς στη φλεγμένουσα περιοχή ανακουφίζοντας τον ασθενή. Αν τα τσιμπήματα καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση και η φαγούρα είναι έντονη συνίσταται η χρήση αντιισταμινικών δισκίων. Η χρήση τους γίνεται για 5-6 ημέρες και λαμβάνετε ένα δισκίο κάθε βράδυ.
Παρ’ ότι όμως ζούμε σε μια χώρα που σπάνια συναντάμε νοσήματα τα οποία προέρχονται από τσιμπήματα, μην ξεχνάτε ότι τα κουνούπια είναι ξενιστές ! Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το νοσοκομείο.
Δύσπνοια
Αίσθημα φραγμού των αεροφόρων οδών
Οίδημα σε χείλη, γλώσσα, πρόσωπο
Πόνος στο στήθος
Ταχυπαλμία
Ζάλη
Τάση για εμετό
Πονοκέφαλος
Πυρετός
Τέλος σε περίπτωση που είστε αλλεργικός και το γνωρίζετε καλό θα ήταν να έχετε στο φαρμακείο σας δισκία κορτιζόνης.
Περιορίστε τα τσιμπήματα!
Χρησιμοποιήστε αντικουνουπικά !
Πηγή

