Οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου θα...
μπορούσαν να πέσουν ως και στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα μπορούσε να φθάσει του χρόνου τα 11,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όπως προβλέπει η Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ στην έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών του Ιουλίου.
Αυτό, εάν συμβεί, θα καταστήσει τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα παγκοσμίως, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Ως αποτέλεσμα, οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν ως και στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1958.
Η ικανότητα μαζικής παραγωγής των ΗΠΑ βοήθησε τη χώρα να αναμορφώσει την παγκόσμια αγορά ενέργειας και της έδωσε τη δυνατότητα άσκησης αυξημένης διπλωματικής επιρροής. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία να παράγει περισσότερο πετρέλαιο για να σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας. Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ διαμαρτυρήθηκε ότι η προσπάθεια αυτή υπονόμευε τα μέλη του ΟΠΕΚ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Σαουδική Αραβία.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παρήγαγαν περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέρυσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press. Έτσι, αν αυξήσουν την παραγωγή τους μέχρι την επόμενη χρονιά, θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τις ΗΠΑ ως προς το επίπεδο της παραγωγής.
Η αμερικανική έκρηξη παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της τελευταίας δεκαετίας είναι προϊόν των παλαιών επενδύσεών της χώρας σε μη συμβατικές τεχνολογίες γεώτρησης, όπως η υδραυλική ρωγμάτωση (fracking). Πλέον, στις πετρελαιοπηγές τα τρυπάνια κινούνται οριζόντια μέσα από αδύναμα στρώματα βράχων και ιζημάτων, σε αναζήτηση αποθεμάτων που προηγουμένως ήταν απρόσιτα. Τέτοιες τεχνικές μπορούν να διαρρήξουν το υπόγειο πέτρωμα και να απελευθερώσουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η ανεπαρκής επένδυση στην εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα υψηλότερα από το ρεκόρ των 150 δολαρίων το βαρέλι που σημειώθηκε το 2008. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές είναι η μεταφορά αυτής της νέας παραγωγής από μέρη όπως το Τέξας, μέσω αγωγών που κατασκευάστηκαν σε μια διαφορετική εποχή αρκετά γρήγορα ώστε να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.
Ωστόσο, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια προβλέπει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent θα μειωθούν στα 69 δολάρια το βαρέλι του χρόνου, από περίπου 73 δολάρια το βαρέλι φέτος.
Πηγή