Μόλις το 1/3 της κρατικής επιχορήγησης, ήτοι 300 εκατ. ευρώ από τα 930 εκατ. που...
δικαιούνται συνολικά μέσα στο 2018, έχει φτάσει μέχρι στιγμής στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων (στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνεται η επιχορήγηση και των υγειονομικών περιφερειών). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο εξάμηνο το ποσοστό εκτέλεσης της επιχορήγησης του ΕΣΥ έφτασε στο μόλις 32,3%.
Τα νοσοκομεία προβλέπεται να λάβουν φέτος 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. Η μείωση αφορά στην περικοπή της επιχορήγησης του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, που από τα 1,3 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι, πέφτει φέτος στα 930 εκατ. Από την άλλη πλευρά, τα χρέη των νοσοκομείων μεγαλώνουν και στο πεντάμηνο άγγιξαν τα 495 εκατ. ευρώ από 299 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2017, με επιπτώσεις τόσο για την αγορά και τους προμηθευτές, όσο και για τους ασθενείς.
Την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι φόβοι για σημαντικές ελλείψεις σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, εν μέσω της τουριστικής σεζόν. Μεγάλα είναι τα κενά και στα κέντρα Υγείας της χώρας. Ενώσεις εργαζομένων στο ΕΣΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της υποστελέχωσης των μονάδων, αλλά και των κενών σε υλικά, τη στιγμή που ο αριθμός τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων τουριστών αυξάνεται και θα κορυφωθεί μέσα στον Αύγουστο.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, πενήντα νοσοκομεία στην Ελλάδα δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν υλικά και φάρμακα με αποτέλεσμα να καθυστερούν επεμβάσεις, τα νοσοκομεία έχουν 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αντί για 70 που χρειάζονται και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού είναι λίγες με φθαρμένη υλικοτεχνική υποδομή με αποτέλεσμα οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς να ζουν τρία χρόνια λιγότερο από τους ασθενείς των άλλων χωρών της Ευρώπης. Η αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών, συμπληρώνει η ΠΟΕΔΗΝ, ξεπερνά πολλές φορές τις οκτώ ώρες.
Πρόσφατη καταγραφή είχε δείξει πως οι διαθέσιμες κλίνες (ΜΕΘ) στα νησιά είναι λιγοστές, με συνέπεια έκτακτα περιστατικά να αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου και εκεί όμως υπάρχουν κλειστές μονάδες και υποστελέχωση. Ειδικότερα στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου έξι κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κέρκυρας με τέσσερις κλίνες. Η Κρήτη με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621 χιλ. κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (π.χ. το γενικό νοσοκομείο Χαλκιδικής).
Πηγή