δύο ετών (αυτό τουλάχιστον προέκυψε από έρευνες που έχουν γίνει). Σε αυτή την ηλικία το παιδί αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο, να περπατάει, να σκαρφαλώνει, να αναπτύσσει γενικά τις κινητικές του δεξιότητες. Παράλληλα αυτή είναι η ηλικία που παρατηρούνται τα περισσότερα ξεσπάσματα και τα αδικαιολόγητα κλάματα που μπορεί να εξαντλήσουν την υπομονή των γονιών.
Ωστόσο, σε νεώτερες έρευνες που έχουν γίνει πολλοί γονείς θεωρούν την ηλικία των 5 ετών ως την πιο εξουθενωτική για τους ίδιους. Ειδικότερα, σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας στη Μ. Βρετανία στην οποία συμμετείχαν 2000 οικογένειες, η πιο δύσκολη ηλικία των παιδιών είναι από τα 10 μέχρι τα 12. Το πείσμα, η απαιτητικότητα, η ανυπακοή αλλά και η έναρξη του σχολείου και των δραστηριοτήτων, είναι μία νέα πραγματικότητα για τους γονείς που δεν μπορούν να διαχειριστούν πάντα με επιτυχία.
Στην ίδια έρευνα, όμως το 40% των γονιών - μεγάλο ποσοστό - χαρακτήρισε ως την πιο απολαυστική ηλικία αυτή των 5 ετών καθώς τα παιδιά μπορούν πλέον να επικοινωνούν, να είναι αυτόνομα, να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες μαζί ή και χωρίς τους γονείς τους. Βέβαια δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι είναι και από τις πιο δύσκολες ηλικίες καθώς τα παιδιά είναι σε μια μόνιμη εγρήγορση.
Το παραπάνω εύρημα αποδεικνύει ότι η ηλικία του παιδιού που παιδεύει περισσότερο τους γονείς, δεν είναι ...στατική. Αλλάζει καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά.
Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι οκτώ στις δέκα μαμάδες και μπαμπάδες παραδέχτηκαν ότι η ανατροφή των παιδιών ήταν πιο δύσκολη από ό, τι αρχικά πίστευαν ενώ το 41% υποστήριξε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ευκολότερα αν όλα τα μέλη της οικογένειας βοηθούσαν στη φροντίδα των παιδιών.
«Χωρίς τη σωστή υποστήριξη και την κατάλληλη γνώση για το πώς και πού θα βρουν λύσεις φροντίδας οι σύγχρονοι γονείς αισθάνονται συγκλονισμένοι από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», υποστήριξε η Liz Fraser, υπεύθυνη για λογαριασμό της Care.com, που ανέθεσε τη σχετική έρευνα, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την ίδια την οικογένεια να αντιληφθούν έγκαιρα τις δυσκολίες και αν είναι αναγκαίο να ζητήσουν βοήθεια.
Πηγή