πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα υπογραμμίζοντας ότι η ύπαρξη φίλων στη ζωή μας ισοδυναμεί, από άποψη υγείας, με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ παρέχει σχεδόν διπλάσια ωφέλεια σε σχέση με τη φυσική άσκηση.
Ναι, αλλά όλοι οι φίλοι;
Όχι οι δύστροποι, όχι οι συναισθηματικά άκαμπτοι, όχι οι μονότονοι και βαρετοί, λένε άλλοι ερευνητές από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Ιλινόις. Αυτοί οι φίλοι μπορεί όχι μόνο να μας εκνευρίζουν, αλλά και να μας εξωθούν στα άκρα, ακόμα και σε πράξεις βίας!
Οι δύστροποι μας εξαντλούν ψυχικά
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως, όταν συναναστρεφόμαστε σκληρούς ανθρώπους, νιώθουμε ψυχική εξάντληση και δυσκολευόμαστε να κάνουμε ακόμα και καθημερινά πράγματα με ηρεμία και πνευματική διαύγεια. Όπως τονίζουν, αυτού του είδους η συμπεριφορά ασκεί έντονη πίεση στην ψυχική μας ενέργεια, καθώς απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας να ελέγχουμε τα νεύρα μας, ώστε να μην αντιδράσουμε κάποια στιγμή βίαια.
Γι΄ αυτό λοιπόν αναρωτήσου μήπως ήρθε η ώρα…
…να βγάλεις από τη ζωή σου ανθρώπους που επί μονίμου βάσεως σε επιβαρύνουν συναισθηματικά; Η επαφή με άτομα που σου ασκούν συναισθηματική, ψυχική ή και σωματική πίεση μπορεί να κλονίσει την ψυχική σου ισορροπία.
…να σταματήσεις να ωραιοποιείς κάποιους φίλους σου, γιατί σε φοβίζει η μοναξιά; Δες το πραγματικό τους πρόσωπο και κάνε τις επιλογές σου.
…να αναζητήσεις φίλους που ξέρουν να αγαπούν και να δίνουν και που δεν απομυζούν την ενέργεια των άλλων για να επιβιώσουν κοινωνικά;
Όμως, πριν απ΄ όλα, κάνε μια καλή ενδοσκόπηση, για να διαπιστώσεις πώς συμπεριφέρεσαι εσύ στους φίλους σου και κατόπιν προχώρησε σε κρίσεις και εκκαθαρίσεις.
Πηγή