την ολοκαίνουρια ενδυμασία προπόνησής σου, αυτές τις «στολές» που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν επαγγελματίας αθλητής.
Η διαφορά σου βέβαια με τους επαγγελματίες αθλητές είναι ότι εσύ έχεις μόνο μια τέτοια ενδυμασία και αν σου χαλάσει δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις άλλη. Συνεπώς, ο τρόπος που την πλένεις απαιτεί μια προσοχή.
Οι περισσότεροι δρομείς, όταν γυρνάνε σπίτι τους έπειτα από μια δύσκολη προπόνηση ή έναν αγώνα, πετάνε τα ρούχα τους στα άπλυτα και το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι οι ειδικές συνθήκες που πρέπει να πληρούνται κατά την πλύση τους.
Αυτό είναι ένα ερώτημα ωστόσο που ο καθένας οφείλει να ξέρει την απάντησή του αφού έχουμε να κάνουμε με ρούχα που διαθέτουν υψηλά συνθετικά και πρέπει να τα φροντίζουμε αναλόγως.
Ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται όσον αφορά το πλύσιμο των συγκεκριμένων ρούχων είναι οι εξής:
Πλύντε τα με δροσερό νερό
Είναι γενική αρχή ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμό νερό για να πλύνετε τα συγκεκριμένα ρούχα. Φυσικά, ελέγξτε την ετικέτα τους πριν τα βάλετε στο πλυντήριο αλλά όπως και να έχει όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία στην οποία πλένονται, τόσο το καλύτερο. Το ύφασμα υψηλής απόδοσης είναι σχεδιασμένο για να σας κρατά στεγνούς και η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αποδυναμώσει τις ίνες που κάνουν αυτή τη δουλειά.
Χρησιμοποιείστε κατάλληλο απορρυπαντικό
Αν τρέχετε αρκετά τότε το να πλένετε τα ρούχα της προπόνησής σας ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα ρούχα σας είναι μια πολύ σοφή επιλογή. Για την ακρίβεια, αγοράστε και ένα ειδικό απορρυπαντικό πλύσης αθλητικών ειδών. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι τα εν λόγω απορρυπαντικά είναι απλά εμπορικά κόλπα αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Όπως συμφωνούν οι ειδικοί, τα εξειδικευμένα αυτά απορρυπαντικά σκοτώνουν τα βακτήρια που παγιδεύονται στα ρούχα με το συγκεκριμένο ύφασμα. Τα βακτήρια άλλωστε τρέφονται με το ύφασμα των αθλητικών ενδυμασιών και το υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος που να τα εξοντώνει είναι μεγάλη αναγκαιότητα.
Μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό
Αν και το μαλακτικό κάνει τα περισσότερα ρούχα να μυρίζουν καλύτερα, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για τις αθλητικές ενδυμασίες. Και αυτό διότι οι τελευταίες εγκλωβίζουν πάνω τους το μαλακτικό και έτσι η μυρωδιά τους εξαιτίας του γίνεται μάλλον χειρότερη και όχι καλύτερη. Είναι προτιμότερο αντί για μαλακτικό να χρησιμοποιείτε ξύδι. Μπορεί να μην μυρίζει τόσο ωραία αλλά χρησιμεύει ως το τέλειο φυσικό μαλακτικό για τις αθλητικές ενδυμασίες και μάλιστα χωρίς να τις καταστρέφει.
Μην αφήνετε τα ρούχα για πολλές μέρες στα άπλυτα
Όπως τονίζει η Κάρεν Γουέλς, ανώτερη επιστήμονας μικροβιολογίας, δεν πρέπει να αφήνετε τις αθλητικές σας ενδυμασίες στα άπλυτα πάνω από τρεις μέρες. Τα βακτήρια που συχνάζουν σε αυτά ευδοκιμούν στο υγρό, σκοτεινό περιβάλλον του καλαθιού των άπλυτων, συνεπώς όσο λιγότερο μένουν εκεί τόσο το καλύτερο. «Κάθετι που έχει υγρασία, προωθεί την ανάπτυξη μικροβίων. Και όσο περισσότερο αναπτύσσονται τα μικρόβια, τόσο χειρότερες μυρωδιές παράγουν».
Μην τα σιδερώνετε
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν μπορείτε να σιδερώσετε ένα σετ τρεξίματος, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: όχι. Ακόμα και αν το σίδερο βρίσκεται στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία του, κρατήστε το μακριά από το συνθετικό ύφασμα των αθλητικών ενδυμασιών σας.
Πηγή