tromaktiko: Πιπίλες: Τα υπέρ και τα κατά για το μωρό σας

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Πιπίλες: Τα υπέρ και τα κατά για το μωρό σας



Η απόφαση να χρησιμοποιήσετε μια πιπίλα – ή όχι – εξαρτάται από εσάς...
Σκεφτείτε τα θετικά και τα αρνητικά που έχει για το μωρό σας η πιπίλα και αποφασίστε ανάλογα.

Τα περισσότερα μωρά έχουν ένα ισχυρό αντανακλαστικό πιπίλισμα. Μερικά μωρά τους πιπιλίζουν ακόμη και τους αντίχειρες ή τα δάχτυλά τους πριν γεννηθούν. Πέρα από τη διατροφή, το πιπίλισμα έχει συχνά ένα καταπραϋντικό, ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί γονείς προτιμούν τις πιπίλες.

Είναι οι πιπίλες πραγματικά εντάξει για το μωρό σας, όμως;

ΥΠΕΡ:
Για μερικά μωρά, οι πιπίλες είναι το κλειδί για την ικανοποίηση μεταξύ γευμάτων. Εξετάστε τα πλεονεκτήματα:

Μια πιπίλα μπορεί να καταπραΰνει ένα ζωηρό μωρό. Μερικά μωρά είναι πιο ευτυχισμένα όταν πιπιλούν κάτι.
Μια πιπίλα προσφέρει προσωρινή απόσπαση της προσοχής. Η πιπίλα μπορεί να είναι χρήσιμη κατά τη διάρκεια και μετά από εμβόλια, εξετάσεις αίματος ή άλλες διαδικασίες.
Μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί. Εάν το μωρό σας έχει πρόβλημα στον ύπνο, η πιπίλα μπορεί να το βοηθήσει. Η χρήση πιπίλας δεν φαίνεται να επηρεάζει τον ύπνο του μωρού ή τις αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα.
Μια πιπίλα μπορεί να μειώσει την ταλαιπωρία κατά τις πτήσεις. Τα μωρά δεν μπορούν σκόπιμα να «ηρεμήσουν» τα αυτιά τους με την κατάποση ή το χασμουρητό για να ανακουφίσουν τον πόνο στο αυτί που προκαλείται από τις αλλαγές της πίεσης του αέρα. Το να του δώσετε μια πιπίλα μπορεί να σας βοηθήσει.

Μια πιπίλα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS). Το να δώσετε μια πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του SIDS. Εάν θηλάζετε, περιμένετε να προσφέρετε μια πιπίλα μέχρι το μωρό σας να είναι ηλικίας 3 έως 4 εβδομάδων και έχετε καθιερώσει μια αποτελεσματική ρουτίνα θηλασμού.
Οι πιπίλες είναι μίας χρήσης. Όταν έρθει η ώρα να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε πιπίλες, πετάξτε τες μακριά. Εάν το παιδί σας προτιμά να πιπιλίζει τον αντίχειρα ή τα δάχτυλά του, ίσως είναι πιο δύσκολο να σπάσει η συνήθεια.

ΚΑΤΑ:
The cons
 Φυσικά, οι πιπίλες έχουν και παγίδες. Εξετάστε τα μειονεκτήματα:
Η πρόωρη χρήση της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον θηλασμό. Η τοποθέτηση στο στήθος είναι διαφορετική από το πιπίλισμα μιας πιπίλας ή ενός μπουκαλιού και κάποια μωρά είναι ευαίσθητα στις διαφορές αυτές. Ορισμένες έρευνες συνδέουν τη χρήση πιπίλας με λιγότερο συχνό θηλασμό ή ακόμα και με το τέλος του θηλασμού μετά από λίγους μόνο μήνες σε ορισμένα μωρά. Ωστόσο, μια ανασκόπηση της απεριόριστης χρήσης πιπίλας σε υγιή βρέφη πλήρους βάσης διαπίστωσε ότι δεν είχε καμία επίδραση στη συνέχιση του θηλασμού.
Το μωρό σας μπορεί να γίνει εξαρτημένο από την πιπίλα. Εάν το μωρό σας χρησιμοποιεί μια πιπίλα για τον ύπνο, μπορεί να αντιμετωπίσετε συχνές νυχτερινά κλάματα όταν η πιπίλα πέφτει από το στόμα του μωρού σας.

Η χρήση πιπίλας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μολύνσεων στο αυτί. Ωστόσο, τα ποσοστά των λοιμώξεων του μέσου ωτός είναι γενικά χαμηλότερα από τη γέννηση έως την ηλικία των 6 μηνών – όταν ο κίνδυνος του SIDS είναι ο υψηλότερος και το μωρό σας μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για μια πιπίλα.
Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα. Η χρήση πιπίλας κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών ζωής δεν προκαλεί μακροχρόνια οδοντικά προβλήματα. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση των δοντιών ενός παιδιού ή προβλήματα στη γνάθο του.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!