tromaktiko: Είναι αγάπη ή φόβος μοναξιάς;

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Είναι αγάπη ή φόβος μοναξιάς;



Γράφει: Μουστάκα Ελευθερία, MSc Κλινικός Ψυχολόγος
Είναι τόσο εύκολο στην αρχή μιας νέας σχέσης να παρασυρθείς και να αρχίσεις να ονειροπολείς...
για το ταίρι σου πως είναι ο ένας και μοναδικός σύντροφος της ζωής σου. Πολλές φορές η αρχική οικειότητα οδηγεί στην αποκλειστικότητα, τη δέσμευση και τη συγκατοίκηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που δεν έχεις καν προλάβει να γνωρίσεις όλα τα χαρακτηριστικά του συντρόφου σου.

Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα συγκεκριμένο που μετά το πέρας του κάποιος να είναι σίγουρος για τον άνθρωπο που έχει δίπλα του αλλά κάποιο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να δώσουμε στον εαυτό μας τον απαραίτητο χρόνο να καταλάβει αν πραγματικά του αρέσει ο σύντροφός του. Όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά μας είναι περισσότερο ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά του συντρόφου που θέλουμε να έχουμε δίπλα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στον ένα μήνα γνωριμίας για παράδειγμα μπορούμε να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ποιοι μπορεί να είναι λοιπόν οι βασικότεροι λόγοι που εξηγούν γιατί κάποιες σχέσεις προχωρούν ασυνήθιστα γρήγορα;

Ο φόβος της μοναξιάς. Ένας από τους κυριότερους λόγους που κρατά αταίριαστους ανθρώπους μαζί είναι αυτός. Όσο περνάμε τα χρόνια της πρώτης νεότητας αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που μόλις κάνουν μια καινούρια γνωριμία αυτόματα μετατρέπουν τον άνθρωπο αυτό στον έρωτα της ζωής τους. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο δείχνει ότι οι άνθρωποι που εκφράζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά φόβου μοναξιάς είναι και αυτοί που θα παραμείνουν σε σχέσεις που δεν τους καλύπτουν συναισθηματικά και συντρόφους που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να έχουν. Ο φόβος του να μείνεις χωρίς σύντροφο ενώ όλοι οι άλλοι γύρω σου προχωρούν τη ζωή τους και παντρεύονται υποσυνείδητα μπορεί να σε οδηγήσει στο να βρεις απλά ένα σύντροφο μόνο και μόνο για μην είσαι μόνη σου, καθώς ζούμε σε μια κοινωνία, οποία βάζει ταμπέλες στους ανθρώπους ανάλογα με το αν είναι παντρεμένοι ή ελεύθεροι.

Όταν το μόνο που ξέρεις είναι πώς να είσαι μέσα σε μια σχέση. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που από μικρή ηλικία μόλις τελειώνει μια σχέση μπαίνουν αμέσως στην επόμενη. Γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Γιατί τα άτομα αυτά έχουν μάθει μόνο στα χαρακτηριστικά της δέσμευσης και δεν έχουν μάθει να είναι μόνα τους, να στηρίζονται στα πόδια τους και να περνούν καλά με την παρέα του ίδιου τους του εαυτού. Το μόνο που γνωρίζουν καλά να κάνουν είναι ο ρόλος του «συντρόφου», οπότε όταν δε βρίσκονται σε μια σχέση δεν έχουν κάποιον άλλο ρόλο.

Η μετάβαση από μια απλή γνωριμία και σχέση στην πραγματική αφοσίωση που απαιτεί ένας γάμος είναι πολύ μεγάλη. Εάν λοιπόν παρατηρείς κοινά χαρακτηριστικά στις παραπάνω περιγραφές και σε αυτά που βιώνεις, ίσως θα ήταν προτιμότερο να μη βιάζεις τα πράγματα και τις καταστάσεις τόσο πολύ. Πολλές σύντομες σχέσεις αποτυγχάνουν στη μετάβαση αυτή, καθώς λείπουν σημαντικά χαρακτηριστικά. Στην αρχή μιας σχέσης τα συναισθήματά μας βασίζονται σε αυτό που θα θέλαμε ιδανικά να μας συμβεί και όχι στην πραγματικότητα. Εάν λοιπόν πάρουμε την απόφαση να προχωρήσουμε μια σχέση όταν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το πρώιμο στάδιο, τότε μπορεί να συνειδητοποιήσουμε αργότερα ότι ζούμε με έναν άνθρωπο πολύ διαφορετικό από αυτόν που νομίζαμε. Δώσε χρόνο στη σχέση σου να ωριμάσει και μάθε να απολαμβάνεις το κάθε στάδιο της σχέσης χωρίς βιασύνη.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!