tromaktiko: Δυτική Ελλάδα: Που έχουν κολλήσει οι αλλαγές των φαναριών

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Δυτική Ελλάδα: Που έχουν κολλήσει οι αλλαγές των φαναριών



Του Πάνου Σακελλαρόπουλου
Προσωρινή λύση στην αγωνιώδη προσπάθεια να σταματήσουν οι συχνές βλάβες στους φωτεινούς...
σηματοδότες, που έχουν προκαλέσει σύγχυση στους οδηγούς και αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων σε σημεία της Πάτρας, όπου δεν λειτουργούν φανάρια, προσφέρει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Αυτή την εβδομάδα υπογράφεται η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου αποκατάστασης βλαβών φωτεινής σηματοδότησης και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, προϋπολογισμού 600 χιλ. ευρώ και άμεσα θα ξεκινήσει το έργο.

Το έργο περιλαμβάνει τη διαρκή αποκατάσταση φθορών σε φανάρια και κέντρα ελέγχου σηματοδότησης, οι οποίες προέρχονται είτε από τη φθορά του χρόνου σε λαμπτήρες και άλλα ηλεκτρολογικά μέρη, είτε από κακοκαιρίες και ατυχήματα.

Παρά το γεγονός ότι η ΠΔΕ, μέσω του ΕΣΠΑ, έχει εδώ και μια διετία προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια νέων σύγχρονων φωτεινών σηματοδοτών, το έργο έχει μετρά από μια σειρά ενστάσεων που έγιναν από επιλαχόντες μειοδότες, κατά του προσωρινού αναδόχου.
«Υπολογίζουμε ότι το έργο των 1,85 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών σε 195 κόμβους σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, θα επαναδημοπρατηθεί σύντομα. Η εμπλοκή στο κυρίως έργο για την οποία θεωρούμε ότι ευθύνονται οι ίδιες οι εταιρείες που μετείχαν στους δύο προηγούμενους άκαρπους διαγωνισμούς, λύνεται μέσα από το ευέλικτο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται να ξεκινήσουμε με το έργο της συντήρησης με πόρους από τα 36,8 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δώσει η Κυβέρνηση, μετά από υπόσχεση του Πρωθυπουργού για σημαντικά έργα στη Δυτική Ελλάδα» αναφέρει στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Γιάννης Λύτρας.

Η κεντρική εργολαβία μέσω «ΕΣΠΑ 2014-2020» δημοπρατήθηκε δύο φορές μέσα στο 2017. Πριν την οριστική κατακύρωση του μειοδότη έγιναν διαδοχικές προσφυγές και τώρα εκκρεμεί να αποφασιστεί αν θα γίνει επανάληψη του διαγωνισμού ή νέος διαγωνισμός.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακριβώς τι θα γίνει με τους όρους του προηγούμενου διαγωνισμού, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να υιοθετήσουμε σχετικές παρατηρήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών. Το έργο της αντικατάστασης των φαναριών πρέπει να προχωρήσει» επισημαίνει ο κ. Λύτρας.

Το έργο των 1,85 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την προμήθεια νέων σηματοδοτών με συστήματα led για 115 κόμβους και τον εκσυγχρονισμό 80 κόμβων που διαθέτουν σχετικά σύγχρονα φανάρια.
Ενα ακόμη έργο βελτίωσης της ασφάλειας στην οδική κυκλοφορία που υπογράφεται τα επόμενα 24ωρα είναι η νέα οριζόντια και κάθετη σήμανση στην Αχαΐα και το Εθνικό Οδικό Δίκτυο. Είναι προϋπολογισμού 500 χιλ. ευρώ και πρέπει αντικατάσταση φθαρμένων πινακίδων οδικής σήμανσης και νέες διαγραμμίσεις σε σημεία όπου υπάρχει εμφανής αλλοίωση.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!