δεν περιορίζουν μόνο την κατανάλωση ρεύματος αλλά βοηθούν και στη σωστή συντήρηση των τροφίμων, ώστε να μη χάνουν σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Κάτι που ενδεχομένως να είναι και το πιο σημαντικό.
Τι πρέπει, όμως, να κάνει μία μητέρα προκειμένου το ψυγείο να λειτουργεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Καταρχάς, απαιτείται ένας σχολαστικός καθαρισμός τουλάχιστον κάθε ένα χρόνο. Το ψυγείο είναι ευάλωτο σε μικροοργανισμούς, οπότε ο καθαρισμός είναι απαραίτητος. Αλλά όταν κάνουμε λόγο για σχολαστικό καθαρισμό, οι ειδικοί συνιστούν βιολογικό καθαρισμό.
#1 Ξέχνα το «παραφόρτωμα»
Ένα λάθος που κάνουμε εμείς οι μαμάδες είναι να τοποθετούμε στην πόρτα του ψυγείου πολλά προϊόντα. Όμως, αυτή η κίνηση ελλοχεύει τον κίνδυνο από το υπερβολικό βάρος να χαλάσει η βάση στήριξής της, με συνέπεια να «κρεμάσει» και στη συνέχεια να μην εφαρμόζει καλά! Γενικότερα, το να «παραφορτώνουμε» το ψυγείο δεν είναι η ενδεδειγμένη κίνηση. Και αυτό γιατί είναι πιθανόν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του να μην κατανέμεται πλέον σωστά, με συνέπεια να μη συντηρούνται σε σωστή ψύξη τα τρόφιμα που βρίσκονται σε ορισμένες θέσεις του.
#2 Η θερμοκρασία είναι το παν
Για να διατηρηθούν σωστά οι προμήθειές σου, όπως είναι φυσικό, θα πρέπει πρώτα από όλα να είναι ιδανικές οι συνθήκες στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτό σημαίνει πως η θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τους 4 βαθμούς Κελσίου και τους –19 στην κατάψυξη. Ειδικά για τη συντήρηση, θα πρέπει να ξέρεις πως όταν τοποθετείς μεγάλη ποσότητα νωπών τροφίμων, είναι πιθανό η θερμοκρασία να αυξηθεί πάνω από τους 4 βαθμούς Κελσίου για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί η ψύξη. Για αυτές τις περιπτώσεις πολλά ψυγεία διαθέτουν μία λειτουργία «ταχείας ψύξης», ώστε όταν την ενεργοποιήσεις, να επαναφέρουν πιο γρήγορα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους σε κανονικά επίπεδα. Μάλιστα, πολλά μοντέλα επανέρχονται αυτόματα έπειτα από μερικές ώρες σε κανονική λειτουργία, ώστε να μην χρειάζεται να θυμηθείς να απενεργοποιήσεις την «ταχεία ψύξη». Αν δεν γνωρίζεις την «ταχεία ψύξη», μία βόλτα από ένα κατάστημα όπως κάποια από τα 95 σημεία της αλυσίδας Κωτσόβολος είναι αρκετή, για να ενημερωθείς για τα οφέλη αυτής της λειτουργίας.
#3 Πρόσεξε τα ζεστά φαγητά
Ένα αρκετά συνηθισμένο λάθος που όλες μας κάνουμε, είναι όταν τοποθετούμε το φαγητό στο ψυγείο ακόμη και αν είναι ζεστό, πολύ απλά γιατί το μικρό μας αγγελούδι έχει αρνηθεί να το φάει. Όμως, από το... μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο, θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 2 ώρες πριν το φαγητό καταλήξει στο ψυγείο. Σε διαφορετική περίπτωση, πέρα από το ότι η συσκευή θα χρειασθεί να καταναλώσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να «κατεβάσει» ξανά τη θερμοκρασία, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί μούχλα στο συγκεκριμένο τρόφιμο ή σε άλλα φαγητά στη συντήρηση…
#4 Για «μακροζωία» και φρεσκάδα στις αγορές σου
Μία άλλη συμβουλή σχετίζεται με τα ψυγεία Full No Frost. Στα μοντέλα Full No Frost, οι κατασκευαστές προβλέπουν ειδικές θέσεις («συρτάρια») για διάφορους τύπους τροφίμων (π.χ. λαχανικά, ψάρια), στα οποία οι συνθήκες συντήρησης είναι «κομμένες και ραμμένες» στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Για αυτό τον σκοπό, οι κατασκευαστές αξιοποιούν τη ροή του ψυχρού αέρα στο εσωτερικό της συντήρησης, ώστε στα συγκεκριμένα «συρτάρια» η θερμοκρασία και η υγρασία να είναι ιδανική για το συγκεκριμένο τρόφιμο. Επομένως, αν ακολουθήσεις τις οδηγίες που περιέχονται στο manual της συσκευής σου για την τοποθέτηση των προμηθειών σου, θα εξασφαλίσεις τη μεγαλύτερη δυνατή «μακροζωία» και φρεσκάδα στα ψώνια σου.
#5 Σε ποιο ράφι βάζουμε τι;
Σε περίπτωση που έχεις ψυγείο «στατικής ψύξης», όπου για τη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους χρησιμοποιείται ένα ψυκτικό στοιχείο, το οποίο βρίσκεται στην «πλάτη» του θαλάμου συντήρησης, θα πρέπει να εκμεταλλευθείς τη φυσική κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του θαλάμου. Έτσι, αν έχεις π.χ. ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 5ο C, τότε αυτή η θερμοκρασία θα επικρατεί στα μεσαία ράφια, στα οποία καλό είναι να τοποθετούνται τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά και τα υπολείμματα φαγητού.
Από την άλλη πλευρά, η μικρότερη θερμοκρασία (2ο C) αντιστοιχεί στο χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά, στο οποίο πρέπει να μπαίνει το κρέας και τα ψάρια. Αντίθετα, στην πόρτα του ψυγείου επικρατεί η υψηλότερη θερμοκρασία (10-15ο C), με συνέπεια οι θήκες που βρίσκονται εκεί να είναι κατάλληλες για τρόφιμα τα οποία χρειάζονται ήπια ψύξη, όπως τα αναψυκτικά ή το βούτυρο.
Tip: Αν το ψυγείο σου «υποφέρει» από οσμές και δυσάρεστες μυρωδιές (που είναι πιθανόν να «περάσουν» σε ορισμένα τρόφιμα), τότε, μπορείς να τοποθετήσεις μέσα στο ψυγείο ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα ή καφέ, τα οποία θα ανανεώνεις κάθε δύο εβδομάδες και επτά ημέρες, αντίστοιχα!
Η καλύτερη συσκευή είναι το κλειδί για μία καλύτερη ζωή. Η υψηλή λειτουργικότητα στην κουζίνα και η σωστή συντήρηση των συσκευών επεκτείνουν το χρόνο ζωής των συσκευών και συμβάλουν σε ένα μικρότερο λογαριασμό ρεύματος. Ακολούθησε τα παραπάνω και θα με θυμηθείς!
Πηγή