tromaktiko: Η "έξοδος" στις αγορές θα περιμένει τους οίκους αξιολόγησης

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Η "έξοδος" στις αγορές θα περιμένει τους οίκους αξιολόγησης



Του Γ. Αγγέλη 
Τα πραγματικά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου μετά την 20η Αυγούστου θα...
ξεπερνούν τα 48 δισ. ευρώ, με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. από τον ESM.

Το ύψος του αποθεματικού εκτοξεύεται στο ύψος αυτό από την προσθήκη των διαθεσίμων που συγκεντρώνει το ελληνικό δημόσιο μέσω των repos που κάνει με τα διαθέσιμα των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο όγκος αυτός, που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, επιτρέπει στο ΥΠΟΙΚ να αντιμετωπίζει το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στις αγορές χωρίς καμία εξάρτηση από τη χρηματοδότησή τους ή άλλη πίεση, για μία περίοδο που ξεπερνά το 2021.

Παρ' όλα αυτά το χρονοδιάγραμμα των νέων εκδόσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αφενός από την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά στο διάγραμμα της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων που υπάρχουν στη δευτερογενή αγορά και αφετέρου για να αρχίσει να οικοδομείται σταδιακά αλλά άμεσα η βεβαιότητα για το "μη αντιστρεπτό” της επιστροφής τους στις αγορές, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Καθοριστικό για την ταχύτερη εκκίνηση αυτής της διαδρομής είναι η θετική αναθεώρηση του rating των ελληνικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης. Καθοριστική θα είναι όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, η στιγμή που το rating θα εγκατασταθεί  στο επιπεδο του "ΒΒ”.

Πριν από το τέλος του έτους αναμένεται το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στη βαθμίδα αυτή, η οποία αν και παραμένει κάτω του ορίου του investment grade εντούτοις αποτελεί τον προθάλαμο του "BBB" που οριστικοποιεί την "επιστροφή” των ελληνικών ομολόγων στο μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα φάσμα των ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών οργανισμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών οίκων αξιολόγησης στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr.

Aυτό βέβαια με την προϋπόθεση, όπως σημειώνεται με έμφαση, ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα αμφισβητούν την ομαλή προετοιμασία του προϋπολογισμού και των άλλων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου.

Στον ΟΔΔΗΧ πάντως όπως και στην ηγεσία του ΥΠΟΙK εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που συνάντησαν στις δεκάδες παρουσιάσεις που έγιναν στο εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται όμως ότι δεν κρίνεται δικαιολογημένη μία "βιασύνη” για άμεση προώθηση νέας έκδοσης ειδικά μέσα στο καλοκαίρι.

Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι παραμένει ανοικτό ζήτημα στις δημόσιες συζητήσεις και τα γραπτά σχόλια που γίνονται για την νέα κατάσταση στο ελληνικό χρέος, μεταξύ στελεχών επενδυτικών funds και τραπεζών, ότι δεν αποκλείεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ειδικά στην φάση επανεπένδυσης από την ΕΚΤ των τίτλων που λήγουν, μετά το τέλος των νέων αγορών που έχει ανακοινωθεί για το τέλος του 2018.

Καθοριστικής σημασίας σε αυτό αναμένεται να είναι η Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες από το ΔΝΤ μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, καθώς αυτή θα επηρεάσει σε κάθε περίπτωση και την αντίστοιχη προσέγγιση της Έκθεσης της ΕΚΤ.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!