Συνεταιρισμό εμπορικών επιχειρήσεων, που στόχο έχει την εξαγορά του ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας), όταν το...
υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού, δημιούργησαν οι επαγγελματίες της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη.
Ο Συνεταιρισμός, τα μέλη του οποίου τζιράρουν 1 δισ. ευρώ ετησίως, έβγαλε ΑΦΜ την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ενώ από τις 21 Ιουνίου έχει καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με την επωνυμία "Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς". Από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η προσπάθεια των επαγγελματιών και εγράφησαν τα πρώτα μέλη μέχρι και σήμερα, ο Συνεταιρισμός μετρά 181 φυσικά πρόσωπα τα οποία εκπροσωπούν 160 επιχειρήσεις της Κεντρικής Λαχαναγοράς.
Όπως λέει ο κ. Στέφανος Κυρλής πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) και μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συνεταιρισμού "το ενδιαφέρον των συναδέλφων είναι έντονο και αναμένουμε νέες εγγραφές με τα μέλη να ξεπερνούν τελικά τα 200".
Σύμφωνα και με το καταστατικό του Συνεταιρισμού η ίδρυση του υπαγορεύτηκε από δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με την αναμενόμενη αποκρατικοποίηση του ΟΚΑΑ ο οποίος έχει περάσει στο "χαρτοφυλάκιο" του υπερταμείου. Στο καταστατικό αναφέρεται ρητά πως σκοπός της δημιουργίας του είναι μεταξύ των άλλων "η ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία αγορών χονδρικής αυτοτελώς ή μέσω συμμετοχής σε εταιρικά ή κοινοπρακτικά σχήματα". Ο Συνεταιρισμός θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό, με τον κ. Κυρλή να υποστηρίζει ότι "οι άνθρωποι της αγοράς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στην όποια αλλαγή προωθηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΚΑΑ".
"Όποιο μοντέλο αποκρατικοποίησης επιλεγεί από το υπερταμείο αρχικά θα πρέπει να απευθύνεται στους χρήστες αυτών των χώρων", προσθέτει.
Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί ο στόχος τους και στον διαγωνισμό επικρατήσει άλλος επενδυτής οι έμποροι έχουν "plan b". Αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο νέος ιδιοκτήτης αυξήσει τα κόστη ο Συνεταιρισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέα αγορά στην Αθήνα ή στην επαρχία.
Η δημιουργία νέας αγορά "παίζει" ως μελλοντικό ενδεχόμενο ακόμη κι αν ο Συνεταιρισμός καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του ΟΚΑΑ.
Ο δεύτερος λόγος δημιουργίας του συνεταιρισμού αφορά στη δημιουργία Cluster (επιχειρηματικός συνεργατικός σχηματισμός που προωθεί την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα) αγροτοδιατροφής. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τον ΣΕΒ αλλά και εκπροσώπους των μεταφορέων και των εταιρειών ψύχους, ενώ στο εγχείρημα στόχος είναι να εμπλακούν και ξενοδόχοι.
Στο Cluster θα συμμετάσχουν επαγγελματίες απ’ όλη την αλυσίδα (παραγωγή, μεταφορά, εμπορία) και κατά προτεραιότητα θα καλυφθούν τουριστικές περιοχές της χώρας. Αυτό θα είναι το πρώτο Cluster αγροτοδιατροφής στην Ελλάδα και μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικές δράσεις και κονδύλια καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία Clusters στις χώρες μέλη, όπως αναφέρουν στελέχη του Συνεταιρισμού.
Πηγή