tromaktiko: Κύπρος: Πύργοι και «χρυσές βίζες» δεν μείωσαν τα «κόκκινα» δάνεια

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Κύπρος: Πύργοι και «χρυσές βίζες» δεν μείωσαν τα «κόκκινα» δάνεια



Τα γενναιόδωρα κίνητρα, πολεοδομικού και φορολογικού χαρακτήρα που δόθηκαν σε...
εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων δεν φαίνεται να αλλάζουν, τουλάχιστον προς το παρόν, τα οικονομικά τους δεδομένα.  Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2018 δείχνουν ποιοι παραμένουν οι πιο υπερχρεωμένοι κλάδοι της οικονομίας με τα πιο πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι εταιρείες που βρίσκονται στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ύψος προβληματικών δανείων, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό, παρά την κατακόρυφη ανάπτυξη που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο κλάδος. Στον τομέα των κατασκευών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν τα €2,93 δισ. σε σύνολο δανεισμού €4,45 δισ., κάτι που αντιστοιχεί στο 66% των σχετικών δανείων. Σημαίνει ότι τα δυο τρίτα των δανείων στον κατασκευαστικό τομέα δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι εταιρείες στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν οι πιο προβληματικοί χρεώστες του τραπεζικού συστήματος παρά τα κίνητρα που δόθηκαν από κυβέρνηση και Βουλή με στόχο την ενίσχυση του κλάδου. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η παραχώρηση ιθαγένειας σε επενδυτές που κυρίως προέρχονται από Ρωσία και Κίνα, για την αγορά πολυτελών ακινήτων κυρίως σε ανεγειρόμενους πύργους, με την προοπτική ότι τα έσοδα από αυτές τις κατασκευές θα εξυπηρετούσαν τις νέες αλλά και τις παλιές τους οφειλές στις τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ουρανοξύστες έγιναν το σήμα κατατεθέν της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Κύπρο με στόχο την πώληση πολυτελών κατοικιών. Ο τομέας των κατασκευών τέλος του 2014 είχε μη εξυπηρετούμενα δάνεια €5,12 δις. τα οποία μέχρι τέλος του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά €2,19 δισ., αλλά ο κλάδος έχει ακόμη να διανύσει αρκετό δρόμο.

Πολύ διαφορετική φαίνεται να είναι η οικονομική συμπεριφορά των εταιρειών που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Η καλή πορεία του τουρισμού έχει συμβάλει στη δραστική μείωση των υποχρεώσεων των ξενοδόχων και ειδικά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι ο τουρισμός θα είχε συνεχόμενη ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, οι ξενοδόχοι επιχειρηματίες ανέλαβαν το επενδυτικό ρίσκο για επεκτάσεις ή ανεγέρσεις νέων μονάδων. Στα ξενοδοχεία και εστιατόρια τα ΜΕΔ μειώθηκαν στα €611 εκατ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2018, σε σχέση με €1,33 δισ. τέλος του 2014. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ξενοδοχειακό τομέα περιορίστηκαν στο 32% του συνόλου.

Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο το οποίο άρχισε να τα πηγαίνει καλά, λόγω αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν τέλος του πρώτου τριμήνου στα €1,80 δισ. από σύνολο δανεισμού €3,84 δισ. έχοντας δείκτη NPLs κοντά στο 65%.

Ως προς τη γενικότερη εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τέλος του πρώτου τριμήνου 2018 ήταν στα €19,91 δισ. από €21,99 δισ. το 2017 σημειώνοντας μείωση κατά €2 δισ., ενώ από το 2014 παρουσίασαν υποχώρηση €7,41 δισ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο σύνολο δανεισμού ήταν στο 43%. Ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 48,5% στο τέλος Μαρτίου 2018 σε σύγκριση με 46,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2017. Στα νοικοκυριά τα προβληματικά δάνεια είναι €10 δισ. από σύνολο δανεισμού €20,13 δισ.  και στις επιχειρήσεις €8,65 δισ. από σύνολο πιστώσεων €17,88 δισ.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!