tromaktiko: Είναι τα ροζέ κρασιά κατάλληλα για συνδυασμό με πικάντικα πιάτα;

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Είναι τα ροζέ κρασιά κατάλληλα για συνδυασμό με πικάντικα πιάτα;



Η συμβατική σοφία του κρασιού μας λέει να συνδυάσουμε γλυκά ή...
τουλάχιστον γλυκύτερα κρασιά με πικάντικα φαγητά. Η θερμότητα στο φαγητό ακυρώνει τα υπολειμματικά σάκχαρα και κάνει το κρασί να φαίνεται ξηρό. Αυτό σημαίνει οτι χρειαζόμαστε Riesling ή Gewürztraminer ή ίσως και ένα amontillado ή oloroso sherry, μια κατηγορία κρασιών που συχνά παραβλέπουμε.

Αυτή η συμβατική σοφία ισχύει, δεν είναι λάθος. Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο κρασί που συνδυάζεται με spicy φαγητά που ίσως δεν έχετε σκεφτεί: το ροζέ. Η θερμότητα, το αλάτι και η ζαλιστική πικάντικη γεύση ενός σιτσουάν για παράδειγμα, αυξάνουν το φρούτο του ροζέ με τέτοιο τρόπο ώστε το κρασί να φανεί πλουσιότερο από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.

Το Rosé είναι το κρασί του καλοκαιριού, και απ ότι φαίνεται, το κρασί της στιγμής. Το προτιμούμε τις ζεστές μέρες για να ξεδιψάσουμε και να αναζωογονήσουμε τους ουρανίσκους μας. Η συμβατική σοφία λέει ότι το rosé είναι εξαιρετικό από μόνο του ή με αλλαντικά ή αλμυρά τρόφιμα, όπως το χουμους και τα μεσογειακά μεζεδάκια που προορίζονται να ανοίξουν την όρεξή μας πριν αρχίσει το κυρίως γεύμα. Αλλά η φρεσκάδα του ροζέ - οι γεύσεις από φράουλα και κεράσι - είναι επίσης ένας ιδανικός συνδυασμός για τα πικάντικα φαγητά.

Όταν λέμε πικάντικα δεν εννοούμε μόνο με την κινέζικη κουζίνα. Ταιριάζει πολύ και με άλλα πικάντικα φαγητά, όπως της Ταϊλάνδη, Tex-Mex και της ινδικής κουζίνας. Ανάλογα με την πρωτεΐνη ή τη βαρύτητα του πιάτου, μπορείτε να προτιμήσετε ένα πιο ανθεκτικό ροζέ, ένα με ίχνη ταννίνης, αλλά έχω διαπιστώσει ότι ακόμη και ένα ελαφρύ ροζέ λειτουργεί καλά σε όλη τη σειρά απαλών μπαχαρικών. Η κάψα αυξάνει κατά κάποιο τρόπο τη φρεσκάδα του κρασιού.

Τα φρούτα, όχι η ζάχαρη, φαίνεται να είναι το κλειδί. Θυμηθείτε, οι γεύσεις φρούτων είναι εγγενώς γλυκές και ακόμη και τα ξηρά κρασιά έχουν γλυκύτητα που αιωρείται όταν παρουσιάζουν γεύσεις από ώριμα ροδάκινα, μούρα ή άλλα φρούτα. Αυτό καλύπτει το Riesling και το Gewürztraminer - αλλά και το pinot noir, το Beaujolais ή η barbera, τρία food-friendly κόκκινα κρασιά.

Η επιλογή ενός κρασιού για δείπνο δεν πρέπει να είναι αγχωτική, αλλά επειδή έχουμε μια εγγενή ανασφάλεια για το κρασί, είναι.  Το κρασί μπορεί να είναι ακριβό, τελικά, και δεν θέλουμε να χάσουμε τα χρήματά μας σε ένα ατυχή συνδυασμό. Έτσι οι συμβουλές για το food pairing έχουν γίνει ολόκληρη επιστήμη.

Η διάσημη δημοσιογράφος οίνου Fionna Beckett συμφωνεί ότι το ροζέ είναι εξαιρετικά φιλικό προς τα τρόφιμα και προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό συνδυασμών βασισμένο σε διαφορετικές αποχρώσεις και στυλ ροζέ (Matching Food & Wine) . Η Μπέκετ προτιμά τα medium-dry ροζέ, όπως το zinfandel συνδυασμένο με πικάντικα πιάτα. Αυτό αντανακλά τη συμβατική σοφία του συνδυασμού της γλυκύτητας με τη αψάδα των πικάντικων πιάτων.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!