tromaktiko: Φαινυλκετονουρία: Προστασία παρέχουν η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και το ταννικό οξύ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Φαινυλκετονουρία: Προστασία παρέχουν η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και το ταννικό οξύ



Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που βρίσκεται στο...
πράσινο τσάι και το ταννικό οξύ που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί μπορούν να εμποδίσουν τον σχηματισμό τοξικών μεταβολιτών, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κληρονομικές μεταβολικές διαταραχές.

Στην περίπτωση των συγγενών μεταβολικών παθήσεων το σώμα δεν παράγει κάποιο ζωτικό μεταβολικό ένζυμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται μεταβολίτες στο σώμα σε τοξικά επίπεδα και να προκαλούνται αναπτυξιακές και διανοητικές διαταραχές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο περιοδικό Communications Chemistry, τα άτομα με κληρονομικές μεταβολικές διαταραχές γεννιούνται με ένα ελαττωματικό γονίδιο που συντελεί σε καίρια ενζυμική ανεπάρκεια. Δεδομένης της απουσίας κατάλληλων θεραπειών, οι ασθενείς αναγκάζονται να ζουν υπό αυστηρή δίαιτα για όλη τους τη ζωή.

Ο καθηγητής Ehud Gazit και η διδακτορική φοιτήτρια Shira Shaham-Niv εστίασαν στη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και στο ταννικό οξύ καθώς και σε μια πάθηση που ονομάζεται φαινυλκετονουρία.

Η φαινυλκετονουρία είναι μια σπάνια μεταβολική διαταραχή που οφείλεται στην ανικανότητα του ήπατος να παράγει ένα ένζυμο, την υδροξυλάση της φαινυλαλανίνης. Αυτό το ένζυμο μεταβολίζει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη σε ένα άλλο αμινοξύ, την τυροσίνη. Η έλλειψη του ενζύμου έχει ως συνέπεια την υψηλή συγκέντρωση της φαινυλαλανίνης στο αίμα και στον εγκέφαλο. Η κατάσταση ονομάζεται φαινυλκετονουρία και προκαλεί, μεταξύ άλλων, εκτεταμένη αθηροσκλήρωση.

Όταν τα επίπεδα της φαινυλαλανίνης αυξηθούν πάνω από τα φυσιολογικά γίνεται τοξική για τον οργανισμό και ένα από τα κυριότερα συμπτώματα είναι η παρεμπόδιση της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των κυττάρων του εγκεφάλου, με συνέπεια τη διανοητική καθυστέρηση. Να σημειωθεί ότι η φαινυλαλανίνη είναι ικανή για αυτοσυναρμολόγηση και σχηματισμό αμυλοειδών δομών, όπως αυτές που παρατηρούνται στις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, καθώς και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Η αντιμετώπιση της φαινυλκετονουρίας είναι η προσεγμένη διατροφή που δεν περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φαινυλαλανίνης, ενώ επιτρέπονται υδατάνθρακες και λίπη.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και το ταννικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στο αντιστάθμισμα της διαδικασίας του σχηματισμού τοξικών μεταβολιτών.

Σε κυτταρικές καλλιέργειες οι δύο ουσίες δοκιμάστηκαν σε τρεις μεταβολίτες, την αδενίνη, τη σωρευτική τυροσίνη και τη φαινυλαλανίνη. Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) και ταννικό οξύ μείωσαν σημαντικά τον σχηματισμό τοξικών αμυλοειδών ουσιών.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!