tromaktiko: Ο πολιτισμός εντός της Εκκλησίας δεν είναι απλά τέχνη

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ο πολιτισμός εντός της Εκκλησίας δεν είναι απλά τέχνη



Του Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Νάκου*
Η έννοια του πολιτισμού επεκτείνεται σε πάρα πολλές εκφάνσεις μέσα από την πάροδο των...
χρόνων, ο πολιτισμός εντός της εκκλησίας αντικατοπτρίζει την πίστη, η οποία απορρέει μέσα από την πνευματική καρδιά του κάθε πιστού.

Ο πολιτισμός εντός της Εκκλησίας δεν είναι απλά τέχνη, αλλά επέκταση της Θεϊκής αγάπης, είναι δώρο, είναι χάρισμα και τελειότητα.

Γι’ αυτό και οι διάκονοι των φορέων που σχολούνται με τον Εκλλησιαστικό Πολιτισμό δεν νοούνται ως καλλιτέχνες, αλλά ως φορείς αυτής της αγάπης του Θεού. Η ανάπτυξη της μουσικής, της αγιογραφίας, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των άλλων τεχνών εντός της Εκκλησίας, καλλιεργείται κυρίως και πρώτιστα μέσα από την προσευχή και την ταπείνωση, γνωρίζοντας ότι την όποια τέχνη καλλιεργούμε και υπηρετούμε την οφείλουμε στον μεγάλο δωροθέτη Θεό.

Αυτή την ταπεινή διακονία προσπαθούμε να επεκτείνουμε στο Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β´ και την στήριξη του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Α.Α. Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών.

Είμαστε ευγνώμονες προς τον Πανάγαθο Θεό, καθότι οι κόποι μας αποδίδουν καρπούς και το Ίδρυμα τον τελευταίο χρόνο σε όλες τις Σχολές τις οποίες έχει υπο την σκέπη του, τόσο των Σχολών Βυζαντινής μουσικής του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας Αθηνών, Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου και Αγίου Δημητρίου Όπλων, καθώς και τα Εργαστήρια Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Κέντρου Διακονίας των Οινοφύτων αλλά και των Σχολών Βυζαντινής μουσικής στο Κάιρο, τη Ρουμανία, τη Κύπρο, τη Μυτιλήνη κ.α. κερδίζει μέρα με την ημέρα την αναγνώριση του έργου του.

Δεν είναι λίγο, ότι το Ίδρυμα τα τελευταία χρόνια απαριθμεί 460 σπουδαστές που αντιλαμβάνονται ακριβώς το νόημα αυτής της σημαντικής διακονίας. Μέσα από τα Εργαστήρια Παραδοσιακής μουσικής, της ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ», της Παιδικής Χορωδίας Βυζαντινής μουσικής και της Παιδικής Χορωδίας του Κέντρου Διακονίας Οινοφύτων, της Σχολής Αγιογραφίας και Ιστορίας της Τέχνης, ευαγγελίζουμε το μήνυμα της Εκκλησίας και την προσωποποιημένη Αγάπη, τον Ιησού Χριστό.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπεύθυνο Μουσικής του Ιδρύματος και καλό μου φίλο και συνεργάτη, κ. Γεώργιο Δεμελή καθώς και όλους τους εκλεκτούς συναδέλφους καθηγητές και καθηγήτριες του Ιδρύματος, οι οποίοι συνδράμουν τα μέγιστα σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, τους σπουδαστές και όλους όσους συνδράμουν κατά καιρούς σε κάθε έργο και τέλος να ευχαριστήσω το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ROMFEA και τον Διευθυντή του κ. Αιμίλιο Πολυγένη για την στήριξη και προβολή του έργου μας, υποσχόμενοι ακόμη περισσότερα πράγματα τα οποία θα πραγματοποιηθούν με τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά!

* |Γενικού Διευθυντού του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της Ι.Α.Α.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!