tromaktiko: Αλκοόλ και παθολογικά προβλήματα που συνδέονται με τις διακοπές

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Αλκοόλ και παθολογικά προβλήματα που συνδέονται με τις διακοπές



Επιμέλεια: Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Μάθετε ποια είναι τα παθολογικά προβλήματα που δημιουργεί το αλκοόλ κατά τα ταξίδια και στις διακοπές...

H αιθυλική αλκοόλη ή αλκοόλ, είναι τοξική ψυχοτρόπος ουσία  που ευρίσκεται στην μπύρα, κρασί λικέρ και αλκοολούχα ποτά. Το αλκοόλ παράγεται από τη ζύμωση μαγιάς, σακχάρων άμυλου και ανήκει στα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος.
       
Η χαλαρή διάθεση των διακοπών σε συνδυασμό με την αύξηση του διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου και την αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών είναι παράγοντες που ευθύνονται για την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ κατά τα ταξίδια. H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας.
       
Μία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%.
       
Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.
       
Επειδή τα φαινόμενα κατάχρησης είναι ιδιαίτερα συχνά στις διακοπές και κατά τα ταξίδια  έχουμε συνακόλουθα την αύξηση σοβαρών προβλημάτων που συνδέονται με το αλκοόλ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα:
       
•    Την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων
       
•    Των περιστατικών θαλάσσιων πνιγμών μετά από μέθη
       
•    Των περιστατικών ηπατίτιδας οξείας βλάβης του ήπατος και αλκοολικού κώματος
       
•    Των περιστατικών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων λόγω πλημμελούς τήρησης προφυλάξεων μετά από μέθη
       
•    Των περιστατικών εισρόφησης αλκοολικού κώματος και καρδιακής ανακοπής από τοξική δράση του αλκοόλ
       
Σε οξεία χρήση, επίπεδα αλκοόλ πάνω από 50 mg /dl, προκαλούν ευφορία, μείωση αντανακλαστικών, υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, επιβάρυνση του ήπατος, αλλοίωση συμπεριφοράς. Σε οξεία δηλητηρίαση προκύπτει ζάλη, αταξία, ναυτία και εμετός ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μέθης αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος εμφανίζονται.
       
Το πρόβλημα κατά τα ταξίδια και στις διακοπές περιπλέκεται περαιτέρω και από τη νόθευση των ποτών με μεθυλική ή βιομηχανική αλκοόλη ή χρωστικές ουσίες με αποτέλεσμα την πρόκληση βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο ήπαρ, στα νεφρά, στο ανοσοποιητικό σύστημα και την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλου, ζάλης, γαστρεντερικών διαταραχών, προβλημάτων όρασης, διανοητικών διαταραχών, κοιλιακού άλγους, κώματος, καρδιακής ανακοπής, ως αποτέλεσμα της πόσης νοθευμένων ποτών.
       

                     
Τι πρέπει να ξέρετε επιπροσθέτως:
       
•    Ορισμένα φάρμακα είναι απαγορευτικά για το αλκοόλ. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας για τον καθορισμό των δικών σας ορίων ασφαλείας.
       
•    Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά, που μπορεί να είναι νοθευμένα.
       
•    Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Η απορρόφηση του αλκοόλ γίνεται πιο ομαλά όταν η πόση αλκοόλ συνοδεύει ένα ελαφρύ γεύμα.
       
•    Τα βαριά λιπαρά γεύματα αυξάνουν την πιθανότητα γαστρεντερικών προβλημάτων και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης επιδεινώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ.
       
•    Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά την πόση αλκοόλ, αλλά μετά από δίωρο τουλάχιστον, όταν ο οργανισμός έχει επιτελέσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της πέψης. Ο οργανισμός πρέπει να ευρίσκεται στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση όταν καλείται να επεξεργαστεί το αλκοολούχο ποτό.
       
•    Προτιμήστε να μην οδηγήσετε και να μετακινηθείτε με ταξί σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο έχετε υπερβεί τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια. Με ανάλογο τρόπο αποφύγετε να κολυμπήσετε, να κάνετε ορειβασία ή σπορ.
       
•    Μην διστάσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν νοιώθετε έντονο πονοκέφαλο ή ζάλη.
       
•    Αποφύγετε κάθε σεξουαλική δραστηριότητα με νέες γνωριμίες μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
       
•    Εάν είστε ανήλικος ή έγκυος γυναίκα μην πιείτε καθόλου αλκοολούχα ποτά. Ο οργανισμός σας είναι πιο ευαίσθητος στις δυσμενείς επιδράσεις του αλκοόλ.
       
•     Το πιο σημαντικό άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο μεθυσμένος είναι ο κίνδυνος εισρόφησης από εμετό λόγω αλλοίωσης των αντανακλαστικών του σώματος. Κρατήστε τον όρθιο ή καθιστό ενώ κάνει εμετό και εάν είναι αναίσθητος γυρίστε τον στο πλάι ενώ αναμένετε την ιατρική βοήθεια.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!