μπορεί να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι παίζουν.
Εκτός από τις τροφικές αλλεργίες και τις αρνητικές αντιδράσεις στα πρόσθετα τροφίμων, μπορεί πολλές φορές το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα να έχει μια δραματική επίδραση στην διάθεση και τη συμπεριφορά του παιδιού.
Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου που μπορεί να προκληθούν αν το παιδί δεν τρώει πολλή ζάχαρη, μπορεί να πυροδοτήσουν ακατάλληλη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Συμβουλευτείτε το γιατρό για το πώς οι διατροφικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των παιδιών.
Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα!
Τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ή η υπογλυκαιμία, είναι μια σχετικά συχνή πάθηση στα παιδιά που συνήθως προκαλείται από την παράλειψη γευμάτων. Oμως, ακόμα και η περιστασιακή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχαρούχων, πλούσιων σε υδατάνθρακες τροφών μπορεί να έχει τελικά το ίδιο αποτέλεσμα.
Οι ιστοί του σώματος, ειδικά του εγκεφάλου, χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν σωστά. Η παράλειψη γευμάτων προκαλεί πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, επειδή δεν υπάρχει τροφή για να αφομοιώσουν και να απορροφήσουν.
Από την άλλη πλευρά, η περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση σακχαρούχων τροφών ή υδατανθράκων που μεταβολίζονται εύκολα, όπως τα ζυμαρικά ή το λευκό ψωμί, ενεργοποιούν ένα αφύσικα μεγάλο ποσό ινσουλίνης από το πάγκρεας, που εκτοξεύει τα επίπεδα της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα.
Το αποτέλεσμα είναι μία «συντριβή ζάχαρης», η οποία είναι μια ξαφνική έκρηξη της ενέργειας που ακολουθείται από διάφορα συμπτώματα που οφείλονται σε υπογλυκαιμία.
Εγκέφαλος και γλυκόζη!
Η γλυκόζη είναι ένα απλό σάκχαρο στο οποίο μεταβολίζονται όλοι οι εύπεπτοι υδατάνθρακες. Απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύει σε όλο το σώμα. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για να κατασκευάσουν μόρια ενέργειας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως ή να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση. Μερικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά ο εγκέφαλος εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη γλυκόζη ως καύσιμο. Κατά συνέπεια, ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στις διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος και διαταράσσεται πολύ γρήγορα από την υπογλυκαιμία. Η δυσλειτουργία του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με εναλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη γνωστική λειτουργία, είναι το πρώτο επακόλουθο του χαμηλού σακχάρου στο αίμα.
Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια!
Καθώς πέφτει το σάκχαρο του αίματος, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια πριν από μια υπογλυκαιμική τάση. Η πείνα, η αδυναμία, η κόπωση, η ζάλη, ο πονοκέφαλος, το τρέμουλο ή άλλες περίεργες αισθήσεις μπορεί να προκύψουν από το παιδί σας, αν και δεν μπορεί να γνωρίζει πώς να «επικοινωνήσει» αυτές τις αλλαγές. Το παιδί μπορεί, επίσης, να γίνει χλωμό και να ιδρώνει ή να έχει αυξημένο σφυγμό. Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν εύκολα να επιλυθούν αν δώσετε στο παιδί σας κάτι εύπεπτο, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, ο χυμός μήλου, ή ένα κομμάτι ψωμί.
Σύνθετα συμπτώματα!
Καθώς η υπογλυκαιμία εξελίσσεται και ο εγκέφαλος στερείται επαρκούς γλυκόζης, η συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Μπορεί να γίνει οξύθυμο, ευέξαπτο, να παρουσιάσει κατάθλιψη, να χάσει ξαφνικά τη συγκέντρωσή του, να πάθει υπνηλία ή να κλαίει με το παραμικρό. Αν το παιδί σας αρπάξει μερικές καραμέλες ή τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες στη θέση ενός γεύματος που παρακάμφθηκε, τότε μπορεί να εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, περίπου 30 λεπτά μετά από ένα διάστημα υπερκινητικότητας, επιθετικότητας, δυνατής φωνής ή θορύβου.
Συστάσεις...
Παρά το γεγονός ότι κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έχουν ωστόσο όλα την τάση να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα κάθε φορά που βιώνουν υπογλυκαιμία. Ως εκ τούτου, οι γονείς πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν πότε τα παιδιά τους έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για να μειωθεί ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τρώνε τακτικά γεύματα που περιέχουν άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα φρέσκα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιούνται με μέτρο ως σνακ. Αποφεύγετε τη «συντριβή ζάχαρης» επιλέγοντας νερό ή γάλα αντί για σακχαρούχους συμπυκνωμένους χυμούς.
Πηγή