tromaktiko: H πρακτική άσκηση αλλάζει

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

H πρακτική άσκηση αλλάζει



Οι εταιρείες προσπαθούν πλέον να εξασφαλίσουν ένα ρεύμα νέων ταλέντων, με αποτέλεσμα να...
αλλάζουν τις μέχρι πρότινος συνθήκες εργασίας στη κομμάτι της πρακτικής άσκησης

Όποια κι αν ρωτήσεις για την αρχή της καριέρας της, σίγουρα θα έχει να σου διηγηθεί μια ιστορία που περιλαμβάνει αρκετές ώρες απλήρωτης επαγγελματικής άσκησης, εργασιακή εμπειρία και πολλά όνειρα για μελλοντική πρόσληψη. Σίγουρα κι εσύ είδες πολλές φορές την προοπτική της πρακτικής άσκησης στην εταιρεία των ονείρων σου σαν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να σου κάνουν (ακόμα κι αν δεν πρόκειται να κερδίσεις ούτε ευρώ από αυτή). Τα καλά νέα είναι ότι τα μέχρι πρότινος δεδομένα, όπως φαίνεται, αλλάζουν και η άμισθη πρακτική άσκηση πρόκειται σύντομα να αποτελεί παρελθόν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τα ποσοστά της ανεργίας στις ΗΠΑ να μειώνονται, οι εταιρείες προωθούν την έμμισθη πρακτική άσκηση με σκοπό να εξασφαλίσουν ένα ρεύμα νέων ταλέντων για την απορρόφησή τους στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Η πρακτική άσκηση ήταν πάντα ένας δημοφιλής τρόπος για να αποκτήσουν οι υποψήφιοι εμπειρία πάνω στο αντικείμενό τους και να έχουν οι εργοδότες φθηνό εργατικό δυναμικό. Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αριθμός των υποψηφίων που δέχεται την άμισθη πρακτική εργασία έχει υποχωρήσει από το 2012 μέχρι σήμερα.

Ο Grace O'Neil, που ανήκει στην έμμισθη ομάδα πρακτικής άσκησης της Warner Bros, τονίζει πως οι μαθητές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να εργάζονται χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος: ''Ο χρόνος είναι πολύτιμος'', δηλώνει.
Η άμισθη πρακτική έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως εκμετάλλευση καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν όλοι σε αυτή. Τις περισσότερες φορές τα πρόσωπα που δέχονται να δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούν να το κάνουν λόγω της οικονομικής υποστήριξης που έχουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το Υπουργείο Εργασίας της Αμερικής από τον περασμένο Ιανουάριο έχει ξεκινήσει να ελέγχει ποιά άμισθη πρακτική καλύπτει τις προδιαγραφές ώστε να θεωρείται νόμιμη. Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν απαιτείται αμοιβή είναι όταν ο εργαζόμενος εργάζεται φιλανθρωπικά ή είναι απλός παρατηρητής.

Ήρθε η ώρα λοιπόν οι υποψήφιοι να βγουν από το εργασιακό καθεστώς εκμετάλλευσης και να ξεχωρίσουν για τα ταλέντα τους.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!