Πρόκειται για ένα IQ που σχετίζεται με το πόσο καλά αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας, τις λειτουργίες του, τα όσα χρειάζεται και τα όσα προσπαθεί να μας πει. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται να προσπαθούμε να καλλιεργούμε αυτό το σωματικό μας IQ ώστε να βελτιώνουμε την υγεία μας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, όσο καλύτερα γνωρίζουμε το σώμα μας τόσο καλύτερα νιώθουμε.
Το τεστ
Απαντήστε στις παρακάτω 5 ερωτήσεις όσο πιο ειλικρινά μπορείτε και στο τέλος υπολογίστε το σκορ που έχετε.
Γνωρίζετε πόση χοληστερίνη έχετε, ποιες είναι οι τιμές της αρτηριακής σας πίεσης και ποιο το βάρος σας;
Α. Οχι, κανένα από τα τρία (1).
Β. Ενα ή δύο από τα τρία (2).
Γ. Και τα τρία (3).
Οταν τρώτε αναγνωρίζετε πότε έχετε χορτάσει και σταματάτε όταν νιώθετε το αίσθημα πληρότητας;
Α. Ποτέ (1).
Β. Κάποιες φορές (2).
Γ. Σχεδόν πάντα (3).
Τους τελευταίους 6 μήνες πόσο συχνά είχατε ένα προαίσθημα που αποδείχθηκε τελικά σωστό;
Α. Ποτέ (1).
Β. Λίγες φορές (2).
Γ. Αρκετά συχνά (3).
Σκεφτείτε ένα μέρος του σώματός σας που κάποια στιγμή πονούσε. Πόσα πράγματα μπορείτε να σκεφτείτε που βοήθησαν να βελτιωθεί ή που το χειροτέρεψαν, όπως το να παίρνετε βαθιές αναπνοές, τα παυσίπονα ή η κίνηση;
Α. Κανένα (1).
Β. Ενα ή δύο (2).
Γ. Τρία ή περισσότερα (3).
Σκεφτείτε κάτι που θα σας έκανε να νιώσετε πολύ μεγάλη ευτυχία και πληρότητα. Φανταστείτε το να σας συμβαίνει πραγματικά. Μπορείτε να νιώσετε το συναίσθημα αυτό σωματοποιημένο κάπου στο σώμα σας;
Α. Οχι (1).
Β. Το νιώθω πολύ λίγο (2).
Γ. Εχω μια πολύ έντονη αίσθηση (3).
Βρείτε το σκορ σας.
Το σκορ σας θα πρέπει να είναι ανάμεσα στο 5 και το 15. Οσο πιο κοντά στο 5 βρίσκεται το σκορ σας τόσο λιγότερο γνωρίζετε το σώμα σας. Αλλά μπορείτε να βελτιώσετε το IQ σας ακολουθώντας τις συμβουλές που αναφέρονται παρακάτω. Αντίθετα, όσο πιο κοντά είναι στο 15 το σκορ σας τόσο πιο πολλά γνωρίζετε για το σώμα σας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί παρ’ όλα αυτά να αποδειχθούν χρήσιμες.
Πώς θα αυξήσουμε το σωματικό μας IQ
Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε να αυξήσουμε το σωματικό μας IQ.
Η σημασία των αριθμών
Το να ακούμε το σώμα μας είναι σημαντικό, κάποιες αριθμητικές πληροφορίες όμως μπορούν να μας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο. Τέτοιες είναι η χοληστερίνη και η αρτηριακή πίεση. Πρέπει να γνωρίζετε τέτοιες πληροφορίες ώστε, αν είναι απαραίτητο, να κάνετε αλλαγές και έτσι να έχετε τελικά καλύτερη υγεία. Τα νούμερα που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε είναι η χοληστερίνη, το σάκχαρο, η αρτηριακή πίεση και το βάρος μας.
Να ξέρουμε τι φάρμακα παίρνουμε
Πολλοί άνθρωποι παίρνουν φάρμακα που δεν τους ταιριάζουν ή που δεν χρειάζονται πλέον. Θα πρέπει μία φορά τον χρόνο να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ώστε να «επικαιροποιούμε» τα φάρμακα που παίρνουμε. Για παράδειγμα, αν παίρνουμε φάρμακα για την πίεση και χάσουμε βάρος, μπορεί η πίεσή μας να βελτιωθεί και να μη χρειαζόμαστε φάρμακο ή να χρειαζόμαστε μικρότερη δόση.
Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας
Τείνουμε όλοι να παραβλέπουμε τα συναισθήματά μας και συχνά ακόμα και να τα θάβουμε βαθιά μέσα μας ώστε να μη μας απασχολούν, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πρακτική που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την υγεία μας, όπως για παράδειγμα την καρδιά μας ή να μας οδηγήσει στο να πάρουμε βάρος. Κατανοούμε λοιπόν ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα συναισθήματά μας. Αν ακουμπήσουμε το χέρι μας στο σημείο της καρδιάς μας όταν είμαστε στενοχωρημένοι ή αναστατωμένοι και πάρουμε μία βαθιά ανάσα, θα έρθουμε πιο κοντά με τα συναισθήματά μας. Σημαντικό είναι να προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε και τη διαίσθησή μας, την ικανότητα δηλαδή να ακούμε το σώμα μας το οποίο μας καθοδηγεί σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνουμε για να αισθανθούμε καλύτερα.
Μια άσκηση που θα μας βοηθήσει:
Καθόμαστε αναπαυτικά, κλείνουμε τα μάτια μας και παίρνουμε 3 βαθιές ανάσες. Μετά σκεφτόμαστε κάτι που είναι αναληθές και δεν ισχύει. Για παράδειγμα: «Σιχαίνομαι τη σοκολάτα». Το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές και παρατηρούμε τις αλλαγές στο σώμα μας. Μπορεί να νιώσουμε ένα σφίξιμο στο στήθος ή να παρατηρήσουμε ότι ξαφνικά αισθανόμαστε τα πόδια μας κρύα. Αυτός είναι ο τρόπος που το σώμα μας μας λέει ότι δεν είναι κάτι που θέλουμε και είναι πιθανό να νιώθουμε παρόμοια κάθε φορά που επιλέγουμε κάτι που δεν μας ταιριάζει. Στη συνέχεια ας επιλέξουμε κάτι που είναι αληθές και ισχύει. Για παράδειγμα: «Μου αρέσει η σοκολάτα». Το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές και παρατηρούμε τις αλλαγές στο σώμα μας. Πιθανώς θα νιώσουμε μια αίσθηση ζέστης στο στήθος μας και μια ευχάριστη αναστάτωση στο στομάχι μας. Ετσι αντιδρά το σώμα μας σε κάτι που μας αρέσει, μας ταιριάζει και μας κάνει καλό.
Βρίσκουμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο τρώμε
Το να έχουμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος μας βοηθά να διατηρούμαστε υγιείς. Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους παχαίνουμε είναι ότι τρώμε χωρίς να πεινάμε. Κάτι που θα μας βοηθήσει είναι τις επόμενες 3 ημέρες να ρωτάμε τον εαυτό μας κάθε φορά πριν φάμε. «Θέλω να φάω επειδή πεινάω ή μήπως βαριέμαι, είμαι στενοχωρημένος, αγχωμένος; Μήπως ετοιμάζομαι να φάω απλώς από συνήθεια;». Αν συνειδητοποιήσουμε ότι τρώμε για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το γεγονός ότι πεινάμε, θα πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική. Μπορούμε να πάρουμε έναν φίλο τηλέφωνο αν είμαστε στενοχωρημένοι, να πάμε μια βόλτα αν βαριόμαστε ή να σημειώσουμε αναλυτικά σε ένα χαρτί τι μας αγχώνει.
Μαθαίνουμε να «εξετάζουμε» μόνοι μας το σώμα μας
Το να αντιλαμβανόμαστε τι θέλει να μας πει το σώμα μας είναι πολύ σημαντικό, αλλά χρειάζεται να εξασκηθούμε. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας και να κάνουμε το εξής: Να σκεφτόμαστε αναλυτικά κάθε σημείο του σώματός μας, από τα δάχτυλα των ποδιών ως το κεφάλι, και να προσπαθούμε να καταλάβουμε αν υπάρχει κάποιο σημείο που μας ενοχλεί ή κάποιο πρόβλημα στο οποίο αποφεύγουμε να δώσουμε σημασία. Αν ανακαλύψουμε κάτι, είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε να βρούμε πώς μπορούμε να το διορθώσουμε. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ένα πόνος στην πατούσα μας επειδή χρειάζεται – ας πούμε – να αλλάξουμε τον πάτο του παπουτσιού μας ή ένα συναίσθημα άγχους επειδή έχουμε αφήσει π.χ. άλυτο κάποιο ζήτημα. Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε αυτό το πέρασμα από κάθε σημείο του σώματός μας κάθε πρωί πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι. Μάλιστα, η γιατρός Rachel Carlton Abrams εξηγεί ότι δεν της παίρνει πάνω από δύο λεπτά να κάνει αυτή τη διαδικασία κάθε πρωί και στη συνέχεια να πει ευχαριστώ για τη μέρα που έχει μπροστά της.
Βιβλιογραφία: Dr Rachel Carlton Abrams, «Bodywise: Discovering Your Body’s Intelligence for Lifelong Health and Healing», Bluebird.