tromaktiko: Νεκρανάσταση δυο παρατημένων ημιτελών ΤΠΚ Molniya για τo ρωσικό Ναυτικό

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Νεκρανάσταση δυο παρατημένων ημιτελών ΤΠΚ Molniya για τo ρωσικό Ναυτικό



Όταν πριν λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί στο φιάσκο...
(για να το πούμε ευγενικά) των φρεγατών κλάσης Gorskov του ρωσικού Ναυτικού, σε κάποιους από τους τακτικούς αναγνώστες μας (και βέβαια και στους συνήθεις «αλεξιπτωτιστές») είχε κακοφανεί, δικαιολογημένα ενδεχομένως ως προς το πράγματι καθόλου υμνητικό συντακτικό, όχι δικαιολογημένα όμως ως προς τα παρατιθέμενα δεδομένα.

ΟΙ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ… ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΕΣ.

Τα συμπεράσματα εκείνου του άρθρου, ακριβώς επειδή ήταν αποτέλεσμα των εν λόγω δεδομένων, καλώς ή κακώς έχουν επιβεβαιωθεί πολλές φορές στο παρελθόν και επιβεβαιώνονται ξανά και καθώς δεν δείχνει να αλλάξει κάτι, μάλλον θα επιβεβαιωθούν και στο μέλλον.

Λόγω της μεγάλης έλλειψης αξιόμαχων και λειτουργικών μονάδων επιφάνειας, το ρωσικό Ναυτικό κατέφυγε στην λύση της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης κι ένταξης σε υπηρεσία δυο πυραυλακάτων κλάσης Molniya (project 1241).

Τα συγκεκριμένα σκάφη κατασκευάστηκαν για εξαγωγή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά εκείνη η σύμβαση με τον ξένο πελάτη ακυρώθηκε και τα σκαριά τους απλώς παρατήθηκαν να σκουριάσουν στις ναυπηγικές τους κλίνες.

Φυσικά το ρωσικό Ναυτικό δεν θα τα παραλάβει σ’ αυτήν την κατάσταση, και θα αντικαταστήσει το σύνολο σχεδόν του εξοπλισμού και των συστημάτων με πιο σύγχρονα, είναι όμως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.


Η αεράμυνά τους περιοριζόταν σε αυτόματα πυροβόλα και φορητούς αντιαεροπορικούς πύραυλους, ενώ το κύριο όπλο τους για μάχη εναντίον στόχων επιφάνειας ήταν ο πεπαλαιωμένος πια πύραυλος P-270 Moskit (κωδικοποίηση κατά NATO: SS-N-22 Sunburn). Και τα δυο αυτά θα αλλάξουν με την εγκατάσταση αντιαεροπορικών Pantsir M και πυραύλων Kh-35U.

Επιπλέον θα εγκατασταθούν νέα σύγχρονα μέσα ναυτιλίας και επικοινωνίας και νέο ραντάρ. Η διαρύθμιση των σκαφών θα αλλάξει και οι συνθήκες ενδιαίτησης θα βελτιωθούν. Τα σκάφη θα εξοπλιστούν με νέους αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-35U και τη ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir-M, σύμφωνα τουλάχιστον με την καθημερινή εφημερίδα Izvestia.

Τα δυο σκάφη ναυπηγούνται στο Ράιμπινσκ και το ένα θα παραδοθεί στο στόλο φέτος ενώ το δεύτερο το 2019, αν κι αυτό μπορεί να καθυστερήσει αν δεν παραδοθούν έγκαιρα και τα Pantsir M. Ένα σκάφος θα διατεθεί στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το άλλο στην Κασπία Θάλασσα.

Τα σκάφη της εν λόγω κλάσης αποτελούν σχεδίαση των αρχών της δεκαετίας του ’80 για το Σοβιετικό Ναυτικό και τους συμμάχους του. Το ρωσικό Ναυτικό διατηρεί ακόμα αρκετά σε υπηρεσία, περί τα 30 με τα περισσότερα να υπηρετούν στο στόλο του Ειρηνικού.

Το ρωσικό Ναυτικό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την απόδοση των ναυπηγείων που παράγουν σκάφη με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις και ελλείψεις σχεδόν σε κάθε τομέα, με μόνη εξαίρεση τα υποβρύχια, συμβατικά και πυρηνοκίνητα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!