tromaktiko: Η Αίγυπτος θέλει Rafale, SCALP-EG, Cougar και Patroller αλλά δεν βιάζεται για Gowind

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η Αίγυπτος θέλει Rafale, SCALP-EG, Cougar και Patroller αλλά δεν βιάζεται για Gowind



Μετά από μία «αμήχανη» περίοδο στην αμυντική συνεργασία της... Αιγύπτου και της Γαλλίας που επέφερε η εμπλοκή στις παραδόσεις των πυραύλων SCALP-EG, οι δύο πλευρές εμφανίζονται να συζητούν εκ νέου τη σύναψη καινούριων εξοπλιστικών συμβάσεων.



Όπως επισημαίνει η «La Tribune», το ζήτημα των πρόσθετων 24 μαχητικών Rafale συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες μαζί με τους SCALP-EG, στην πώληση των οποίων αντιδρούν οι ΗΠΑ. Το θέμα συζητείται μεταξύ Παρισιού και Ουάσινγκτον και εκτιμάται ότι μπορεί να επιλυθεί χάρη στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο Δυτικών χωρών. Παρόμοιο πρόβλημα με χρήση αμερικανικών μερών υφίσταται σε ατρακτίδια του μαχητικού (βλ. Talios;), οι άδειες εξαγωγής των οποίων προς την Αίγυπτο πρόσφατα αποδεσμεύτηκαν. Η πώληση των 24 νέων Rafale θα μπορούσε να υπογραφθεί σύντομα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Από εκεί και πέρα, η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για πρώτη φορά για ελικόπτερα Cougar, για χρήση από το ναυτικό. Στην ατζέντα υπάρχει ακόμη η περίπτωση πώλησης 30 εξοπλισμένων ΜΕΑ Patroller και οι δύο πρόσθετες κορβέτες Gowind 2500. Οι τελευταίες, ωστόσο, θεωρούνται από τους Αιγύπτιους ακριβές στην αγορά και την υποστήριξη και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!