tromaktiko: Vernix Caseosa: H ουσία των νεογνών!

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Vernix Caseosa: H ουσία των νεογνών!



Το βέρνιξ κασιόσα προκαλεί θαυμασμό ή απέχθεια, ανάλογα με τις γνώσεις που έχει κανείς για αυτή την θαυματουργή ουσία...
Είναι η μυστηριώδης κρεμώδης ουσία που πολλά μωρά έχουν τουλάχιστον μία μικρή στρώση, σαν βούτυρο θα λέγαμε, πίσω από τα αυτάκια τους κατά τη γέννησή τους.

Η ουσία αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα του δέρματος και του φυσικού λίπους του εμβρύου, η οποία μοιάζει σαν χνούδι στα νεογνά που έχουν σε όλο το σώμα τους ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωσή του παρουσιάζεται στις 38 με 40 εβδομάδες και μετά εξαφανίζεται από μόνη της.

Πέραν του ότι μπορεί να θεωρηθεί σαν μια «παρενέργεια» της παραμονής τους στον αμνιακό σάκο έχει πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες.

Θεωρείται ότι λιπαίνει το μωρό ώστε να βοηθηθεί περισσότερο για να βγει στον έξω κόσμο (αχ και να ξέρε που έρχεται) ενώ χρησιμεύει ως ενυδάτωση του δέρματος και ως προστατευτικό κάλυμμα ενάντια στα μικρόβια και τα βακτήρια. Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί πως παρέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες φτάνοντας ακόμα και τις ιδιαίτερες ιδιότητες του μητρικού γάλατος.

Να σημειωθεί πως τα «υπερ-ώριμα» μωρά, αυτά που έχουν περάσει την κανονική διάρκεια κύησης, έχουν λιγότερη βέρνιξ κασιόσα επειδή η επιφανειοδραστική ουσία που απελευθερώνεται από το έμβρυο από τους ώριμους πνεύμονές του αναμιγνύεται με το αμνιακό υγρό και προκαλεί την βέρνιξ κασιόσα να αποκολληθεί από το δέρμα.

Η κατάποση του από το έμβρυο όμως έχει σαν αποτέλεσμα την μικροβιακή του θωράκιση και κατ’ επέκταση την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Μια άλλη λειτουργία του βέρνιξ κασιόσα είναι να προστατέψει το ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου και να το «μονώσει» είτε πρόκειται από το αμνιακό υγρό ή κρύο, ξηρό αέρα. Μελέτες έδειξαν ότι τα μωρά που είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν βέρνιξ κασιόσα τους είχαν υγιέστερο δέρμα και μια υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος.

vernix caseosaΣυνοπτικά λοιπόν έχουμε τα εξής:

Καθυστερήστε όσο γίνεται το πρώτο μπάνιο του νεογέννητού σας για όσο χρονικό διάστημα μπορείτε

Μην σκουπίστε το εμβρυϊκό σμήγμα αλλά τρίψτε το σωστά στο δέρμα του μωρού για να ενυδατώσει και να παρέχει αντιβακτηριδιακή προστασία

Ακόμη και μετά από 8 μέρες το μωράκι έχει μία γλυκιά μυρωδιά καθώς και η ξηρότητα του δέρματος του, που είναι φυσική αντίδραση του οργανισμού τους, παρουσιάζεται πολύ πιο σπάνια.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!