tromaktiko: Ραγίζουν καρδιές οι ήρωες πυροσβέστες που έζησαν τον εφιάλτη στο Μάτι - "Βρήκαμε το μέταλλο σε μορφή υγρού" [video]

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Ραγίζουν καρδιές οι ήρωες πυροσβέστες που έζησαν τον εφιάλτη στο Μάτι - "Βρήκαμε το μέταλλο σε μορφή υγρού" [video]



- Δύο πυροσβέστες της ΕΚΑΜ περιγράφουν την πρωτόγνωρη κατάσταση που συνάντησαν, όντες οι πρώτοι που έφτασαν στο Μάτι την ώρα της καταστροφής...
 - Οι ήρωες πυροσβέστες που έχουν ζήσει... τα πάντα, μιλούν για κάτι που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ 
- "Είδαμε αμάξια που λιώσανε. Ήταν ασύλληπτες οι θερμοκρασίες. Δεν το 'χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα" 
- "Το κακό είναι ότι υπήρχαν πολλά παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις και μόνα τους, είχαν χαθεί. Στο μισό μέτρο μπορούσες να μην βλέπεις τον άλλον" 
- Είδαν από την αρχή πως υπήρχαν νεκροί και λένε πως νιώθουν οικογένειά τους τους ανθρώπους που έζησαν τον πύρινο όλεθρο...


Στο στούντιο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, φιλοξενήθηκαν ο Επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός και ο Πυρονόμος Μιχαήλ Βάσιλας. Οι δύο ήρωες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Μάτι. Εκεί, δηλαδή, όπου γράφτηκαν οι περισσότερες δραματικές ιστορίες.

Με ανθρώπους να καίγονται, να πνίγονται, να βλέπουν συγγενείς τους να χάνονται… Εκεί όπου ο χειρότερος εφιάλτης πήρε σάρκα και οστά.

Οι δυο τους εμφανίστηκαν γενναίοι. Θαρραλέοι. Αλλά και «άδειοι» ψυχικά. Φαινόταν στα μάτια τους πως οι αμέτρητες τραγωδίες που είδαν με τα μάτια τους, τους έχουν επηρεάσει…

Περαιτέρω περιγραφές δεν χρειάζονται, παρά μόνο τα λόγια των ηρώων: «Θα ήθελα να εκφράσω και για μένα και εκ μέρους όλων των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων και θα ήθελα να πω ότι τους νιώθουμε σα να είναι δικά μας μέλη της οικογένειας.

Πήραμε εντολή να ανταποκριθούμε για τους επιζώντες. Το κύριο μέλημά μας ήταν η διάσωση των εγκλωβισμένων στις παραλίες και στον ιστό στο Μάτι», είπε ξεκινώντας ο Ιωάννης Κολοβός.


Για να συνεχίσει ο Μιχαήλ Βάσιλας: «Ήταν ένα τραγικό συμβάν. Το ζήσαμε μαζί τους. Γίνανε πραγματικά οικογένειά μας. Ήμασταν οι πρώτοι που ανταποκριθήκαμε. Φτάνοντας στο συμβάν αντιμετωπίσαμε μια τραγική κατάσταση. Ανθρώπους τρομαγμένους, φοβισμένους. Να ψάχνουν ένα σωσίβιο βοηθείας. Οδηγήσαμε ανθρώπους σε ασφαλή σημεία. Για μας αυτό ήταν η παραλία. Ήταν το μόνο ασφαλές σημείο.

Το μέτωπο ήταν τεράστιο, ασφυκτική ατμόσφαιρα. Μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να πάθει αναπνευστικό καυστικό οίδημα. Οι θερμοκρασίες… δεν το έχουμε ξαναδεί. Είδαμε αμάξια που λιώσανε, βρήκαμε το μέταλλο σε μορφή υγρού. Ήταν ασύλληπτες οι θερμοκρασίες. Δεν το ‘χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα» λέει ο Πυρονόμος, αν και μετρά 12 χρόνια στην Υπηρεσία.


«Πρώτο μας μέλημα στο Μάτι ήταν τα παιδιά»
«Έχουμε δει αμέτρητα συμβάντα, αλλά αυτό το πράγμα ελπίζω, εύχομαι να μην το ζήσουμε ποτέ», συνεχίζει. «Είδαμε από μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, γονείς με τα παιδιά στα χέρια. Το κακό είναι ότι υπήρχαν πολλά παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις και μόνα τους, είχαν χαθεί. Στο μισό μέτρο μπορούσες να μην βλέπεις τον άλλον. Το πρωτόκολλο λέει ότι δίνουμε έμφαση στα παιδιά. Ήταν το πρώτο μας μέλημα«.

«Γνωρίζαμε ότι έχουμε νεκρούς στο Μάτι»
Ο Επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός, στην συνέχεια ρωτήθηκε πότε βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί: «Επί τη αφίξει. Κατ΄ εκτίμηση, τις πρώτες 3-4 ώρες έγινε διψήφιο νούμερο. Εμείς σαν διασώστες γνωρίζαμε… Δώσαμε τις πρώτες βοήθειες, εκκενώσαμε τον χώρο σε ασφαλείς περιοχές και παράλληλα τρέξανε επιχειρήσεις διάσωσης από κλήσεις και πληροφορίες».


Ο Πυρονόμος Μιχαήλ Βάσιλας, περιέγραψε τότε την πιο συγκλονιστική στιγμή: «Η κάθε εικόνα ήταν διαφορετική. Αλλά σίγουρα το οικόπεδο με τα 25 άτομα, αγκαλιασμένα μεταξύ τους, ήταν κάτι συγκλονιστικό για μας. Κάτι το πρωτόγνωρο για μας, παρόλο που έχουμε αντιμετωπίσει τεράστιες μαζικές καταστροφές. Στο HELIOS, σε σεισμούς, στην Μάνδρα με τους 24 νεκρούς συναδέλφους μας… Αυτό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο»…

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!